Πολιτισμός

12/08/2024 - 09:58

Ο Κώστας Μίσσιος για πάντα στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής

Το βράδυ του Σαββάτου, 10  Αυγούστου 2024,  στην  αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου,  παρουσία της συζύγου Χριστίνας, της κόρης Μάρως και του εγγονού Κωστή αλλά και του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα  πραγματοποιήθηκε η  εκδήλωση  μνήμης και τιμής στον Κώστα Μίσσιο και η επίσημη παρουσίαση του αρχείου του, που παραχωρήθηκε στο Αναγνωστήριο Αγιάσου.

Για τη ζωή και το έργο του Κώστα Μίσσιου μίλησε ο Παναγιώτης Σκορδάς, ο οποίος και παρουσίασε  το  μοναδικής γραμματολογικής και βιβλιογραφικής αξίας αρχείο του Κώστα  Μίσσιου, «το οποίο καθηλώνει με τον πλούτο, την ποικιλία,  τη σπανιότητα  των τεκμηρίων και την άριστη ταξινόμησή  του και αφορά πάνω από 2000 γνωστούς και άγνωστους λόγιους και λογοτέχνες της Λέσβου» τόνισε ο Παναγιώτης Σκορδάς. «Άμεσος στόχος του Δ.Σ του Αναγνωστηρίου  είναι  η  ψηφιοποίησή του μέσω κάποιου σχετικού προγράμματος – χρηματοδοτικού εργαλείου, και η ανάδειξή του,  ώστε να  έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπου και αν βρίσκονται» συμπλήρωσε ο ομιλητής.

 Ο Στέλιος  Σκορδάς διάβασε αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Κώστα Μίσσιου και η Σοφία Σκορδά ένα κείμενο του γνωστού συγγραφέα και ερευνητή Νίκου Σαραντάκου με τίτλο «Ο θείος μου ο Κωστάκης».

Η Μάρω Μίσσιου, εκπροσωπώντας την οικογένεια,  είπε τα παρακάτω για τον πατέρα της, το αρχείο και το Αναγνωστήριο:

 

«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

 

Ένα όνειρο του πατέρα μου γίνεται πραγματικότητα.

Το αρχείο - που καταγράφει και αναδεικνύει τους χιλιάδες λόγιους και λογοτέχνες της Λέσβου, δίνοντάς τους την θέση που τους αρμόζει δίπλα στους μεγάλους λογοτέχνες μας – βρίσκεται στον τόπο που πάντα ονειρευόταν ο πατέρας μου, στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου. Σε εύθετο χρόνο, όταν το θελήσει το Αναγνωστήριο θα παραδώσουμε και το δεύτερο μέρος,  που αφορά τα εκατοντάδες δημοσιεύματά του.

   Θυμάμαι  τον λατρευτό μου πατέρα, καθημερινά στο γραφείο του, περιμετρικά από την τεράστια βιβλιοθήκη του, περιστοιχισμένο από πάκους χαρτιών και βιβλίων, να ερευνά και να συγγράφει  άρθρα  για τους  γνωστούς και άγνωστους λόγιους  και λογοτέχνες του αγαπημένου του νησιού, του γενέθλιου τόπου του.

Ακάματος και ενθουσιώδης, η έρευνα ήταν για εκείνον μια περιπέτεια για την ανακάλυψη ενός ακόμα  γραμματολογικού και λογοτεχνικού θησαυρού. Δεν βαρυγκομούσε ποτέ, ακόμα και  λίγες μέρες πριν τον  αιφνίδιο τέλος, έψαχνε, αναζητούσε, ταξινομούσε καταλογογραφούσε  αγχωμένος πως δεν θα καταφέρει να τελειώσει το μεγάλο του αυτό έργο. Και δυστυχώς η πραγματικότητα τον επιβεβαίωσε.

Ωστόσο, αφήνει πίσω του έναν τεράστιο θησαυρό εκατοντάδων χιλιάδων γραμματολογικών τεκμηρίων, παρακαταθήκη για τους επόμενους ερευνητές, λογοτέχνες, φοιτητές, ανθρώπους του νησιού του.

ρ

  Με τον Παναγιώτη τον Σκορδά τους συνέδεε, εκτός από την κοινή τους αγάπη για τα γράμματα και βαθιά φιλία – τον αποκαλούσε μάλιστα και γιο του – και  ανέκαθεν μέσα στις σκέψεις του  ήταν (πολύ πριν την διάγνωση της αρρώστιας) να μεταφερθεί αυτό το αρχείο εδώ, στο  ιστορικό Αναγνωστήριο της Αγιάσου. Ένοιωθε εμπιστοσύνη, ότι δεν θα πάει ο κόπος του χαμένος, δεν θα διασκορπιστεί στους τέσσερις ανέμους, ούτε θα απαξιωθεί σε κάποιο μουχλιασμένο  και απρόσιτο υπόγειο. 

Με τον Παναγιώτη Σκορδά, τη σύζυγό του Ανθή και τα παιδιά τους Σοφία και Στέλιο μάς συνδέει  μακρόχρονη βαθιά, ειλικρινή φιλία και μεγάλη αγάπη, πολλά τραπέζια στη βεράντα του σπιτιού τους στη Μυτιλήνη,  δεκάδες συνέδρια και εκδρομές σε όλη τη  Λέσβο, ατέλειωτες  συζητήσεις περί γραμμάτων και άλλων πολλών,  συχνότατη τηλεφωνική επικοινωνία, δεσμοί δυνατοί και ακατάλυτοι.

  Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω, εκ μέρους όλης της οικογένειάς μας – της αγαπημένης του συζύγου Χριστίνας και του λατρεμένου του εγγονού Κωστή – τον Παναγιώτη Σκορδά για την  υλοποίηση του ονείρου του δικού μας ανθρώπου. Πολλές ευχαριστίες και στον Πρόεδρο του Αναγνωστηρίου κ. Κλεάνθη Κορομηλά και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.  Η ιστορία του Πνευματικού σας Κέντρου αλλά και η προσωπική ιστορία των ανθρώπων που το εκπροσωπούν σήμερα,  μάς  δίνει όλα τα εχέγγυα ότι αυτό το έργο ζωής του Κώστα Μίσσιου είναι στα καλύτερα χέρια, θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει, θα γίνει κτήμα όλων όσοι το χρειάζονται, θα διασωθεί και θα αναδειχθεί.  Μέσα από αυτό ο πατέρας μου θα είναι για πάντα ζωντανός, χαρούμενος και ικανοποιημένος. Εδώ στην Αγιάσο, στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο που τόσο αγάπησε και ύμνησε θα κυκλοφορεί χαμογελαστός  μ’ ένα χαρτί και ένα μολύβι στα χέρια.

 

 Σας ευχαριστώ  πολύ για όλα»

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή τιμητικής και ευχαριστήριας  πλακέτας στην οικογένεια Μίσσιου για τη  μεγάλη δωρεά , την οποία επέδωσαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης  Κορομηλάς.

Την  εκδήλωση παρακολούθησαν, επίσης,  ο Αντιδήμαρχος Αγιάσου Λευτέρης Κοτσώνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Ρούσσας, ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης ειδικός σύμβουλος στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγιασωτών  Αθήνας Παναγιώτης Σταυρακέλλης, ο ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θόδωρος Γραμματάς και αρκετός κόσμος. Χαιρέτισε η Μαρία Βουλβούλη, εκ μέρους της τομεακής επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

 

Μοιράσου το άρθρο!