Skip to main content
|

Κι όμως υπάρχει λύση για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βρίσας - Παρέμβαση του καθηγήτη κ. Γ.Θεοδώρου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Προς τους πολίτες της Ακριτικής Λέσβου

Προς την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Ως διευθυντής της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Λέσβου προβληματίζομαι ιδιαιτέρως. Προσωπικά δεν μου δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να έχω άποψη για το γεγονός ή η δυνατότητα θετικής ή αρνητικής αξιολόγησης του συγκεκριμένου υπαλλήλου ή άλλων εξαιρετικών και πολύ φιλότιμων υπαλλήλων μου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απομακρύνθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες από την κεντρική μονάδα που διευθύνω.

 Άλλοι αποφάσισαν, και όχι εγώ -με τις γνωστές πολύ δυσμενείς συνέπιες για το Μουσείο αλλά και για ολόκληρο το ΕΚΠΑ. Ένα είναι βέβαιο για να επαναλειτουργήσει το Μουσείο τους θερινούς μήνες σε πρώτη φάση τουλάχιστον από Ιούνιο έως και Οκτώβριο απαιτείται ένας τουλάχιστον γεωλόγος κατά προτίμηση κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σχετικού με το αντικείμενο των εκθεμάτων και με αποδεδειγμένη εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχετικά μουσεία.

 Δυστυχώς λόγο της βάρβαρης οικονομικής κρίσης της εποχής μας και της υψηλότατης ανεργίας τέτοια άτομα πολύ υψηλών προσόντων είναι άμεσα διαθέσιμα. Είναι λάθος της Ελλάδας να μη τους δίνει την δυνατότητα να εργάζονται με αξιοπρέπεια, προοπτική, μέλλον και σιγουριά στον τόπο μας. Απαιτείται να καλυφθεί ΑΜΕΣΑ η μισθοδοσία του και τότε θα είναι ΑΜΕΣΗ η επαναλειτουργία του χώρου. Θέμα πρόσληψης του υπαλλήλου που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα ή άλλου μόνιμου υπαλλήλου δεν μπορεί να υπάρξει την παρούσα στιγμή. Δεν το επιτρέπει ο νόμος. Φυσικά μπορεί να αλλάξει. Αλλά σίγουρα δεν θα αλλάξει πριν χαθεί το μισό καλοκαίρι άρα οι λύσεις πρέπει να δοθούν στις επόμενες 3-4 ημέρες. Διαπιστώνω πολλές προσλήψεις –δεκάδες - για το Απολιθωμένο δάσος. Προφανώς ο Δήμος αν ήθελε θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα. Προσωπικά θα ήθελα να ζητήσω την εξασφάλιση της απαιτούμενης πίστωσης από την τοπική κοινωνία και ιδιαιτέρως από την άμεσα ενδιαφερόμενη ένωση των ξενοδόχων που απόλυτα δικαιολογημένα προσυπογράφει τα αυτονόητα. θεωρώ ότι τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων από κοινού και σε συνεργασία μπορούν να καλύψουν όλοι μαζί πολύ εύκολα αφ΄ ενός το απαιτούμενο κόστος (μονοψηφίου αριθμού 6-7 χιλιάδων ευρώ) και αφετέρου διαφημίζοντας και προβάλλοντας το Μουσείο να τονώσουν την Θερινή επισκεψιμότητα του δίνοντας το περιθώρια με τα έσοδα που θα προκύψουν το πεντάμηνο να επιμηκυνθεί η περιόδου λειτουργίας του ίσως σε πρώτη φάση μέχρι και την 1/1/2015. Θα πρέπει όμως να κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας στον κωδικό διαχείρισης των πενιχρών εσόδων της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας το απαιτούμενο ποσό.

Το διάστημα αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για να βρεθούν μονιμότερες λύσεις σε συνεργασία με την νέα Δημοτική Αρχή.

 Εφόσον βρεθεί η σχετική πίστωση – που δεν πιστεύω ότι θα έλθει εύκολα από το ΕΚΠΑ που πρέπει να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούν οι εκατοντάδες διαθεσιμότητες σε ΕΛΚΕ, νοσοκομεία, κλινικές, βιβλιοθήκες, γραμματείες, τομείς, εργαστήρια, αλλά και στα 17 Μουσεία της Αθήνας ορισμένα από τα οποία - όπως αυτό που διευθύνω- έχασαν για διαφόρους λόγους τα 2-3 τελευταία χρόνια το 80 % του προσωπικού τους. Αναφέρομαι ειδικά στον ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ σε μια από τις πλέον παραγωγικές για το ΕΚΠΑ και τον τόπο μας μονάδες. Και όμως αποδεκατίστηκε. Και η λέξη δίδεται κυριολεκτικά. Όπως γνωρίζουν ορισμένα επώνυμα εκλεκτά και πολύ δημιουργικά μέλη της τοπικής κοινωνίας ΛΕΣΒΟΥ εδώ και πολύ καιρό προσπαθώ να βρω πιστώσεις για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Βρισά. Το ότι δεν πραγματοποιήθηκαν συνδέεται με το γεγονός της εξαιρετικά χαμηλής επισκεψιμότητας στη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάθε ενδιαφερόμενος και της ουσιαστικής ανυπαρξίας πόρων που μας οδηγεί και θα οδηγήσει και στο μέλλον αν δεν υπάρξει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν πιστεύω ότι θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και η ουσιαστική βιωσιμότητα της συλλογής Βρισάς χωρίς ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται από προσωπικό με τα απαιτούμενα προσόντα και κατάλληλη συνεχή υποστήριξη από τα ΜΜΕ- Εφημερίδες και Τοπικό Ραδιόφωνο. Έτσι λειτουργώ στην Αθήνα με αρκετή επιτυχία έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε στη Λέσβο. Μόνον έτσι ή Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας θα σταθεί στα πόδια της και θα κινείται παράλληλα με ένα λαμπρό πολύ ποιοτικό φορέα για τον οποίο όμως έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ και διαθέτει πολύ προσωπικό, σε αντίθεση με την Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας.

 Παράλληλα θα ήθελα να ζητήσω από την τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει το Μουσείο και τους χώρους του και να προβεί σε όποια ενέργεια απαιτείται για την ασφαλή χρήση των χώρων του μουσείου και της αγροτολέσχης ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Η Αγροτολέσχη - δυστυχώς παραμένει κλειστή με προσωπική μου εντολή μέχρι ο Δήμος να προβεί σε έλεγχο της νομιμότητας και ασφάλειας της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτηρίου και γενικά όλων των εγκαταστάσεων και να ενημερώσει υπηρεσιακά το ΕΚΠΑ και την διεύθυνση ότι όλα και καλώς έχουν και σύννομα είναι. Ένα δημόσιο κτήριο δεν μπορεί να μη είναι απόλυτα νόμιμο. Αν όντως είναι αρκεί να κοινοποιηθεί μια σχετική απόφαση-διαπίστωση από του ΔΣ του Δήμου. Παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες και απασχόλησε και τον τοπικό τύπο της Λέσβου με πολλές σοβαρές αιχμές σε βάρος μου –τις δικαιολογώ λόγο παντελούς άγνοιας των συγκεκριμένων δημοσιογράφων- δυστυχώς δεν έγινε τίποτε για την επίλυση του.

 Περιμένοντας την έμπρακτη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας παραμένω στην διάθεση της ακριτικής Λέσβου. Μέχρι σήμερα έχω στηρίξει τη Τήλο, την Κερασιά Ευβοίας, τον Πόρο, το Αχίλλειο Μαγνησίας, το Πικέρμι, την Μεγαλόπολη, την Σάμο, την Κύπρο, το Ρέθυμνο. Άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο επιτυχώς πάντοτε όμως σε αναλογία με την υποστήριξη που είχα από τις τοπικές κοινωνίες. Θα ήθελα στον κατάλογο αυτό των ανωτέρω περιοχών να προσθέσω και τη Λέσβο, γιατί θεωρώ ότι το θετικό έργο των παλαιοτέρων πρέπει να το στηρίζουμε όπως και το δικό μας. Αυτό έκανα και με τη Τήλο και το Πικέρμι, όπου πρωτοπόροι ήταν άλλοι παλαιότεροι από εμένα. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μου έχω προγραμματίσει εντός του 2015 να έλθει στην Βρισά έκθεση που θα απαρτίζεται από τα παραδοτέα ερευνητικού προγράμματος μας που έχουμε σε συνεργασία με το ΕΜΠ και αφορά την παρουσίαση των στα πλαίσια έργου ΘΑΛΗΣ – ΕΜΠ – Ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομιάς: αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για την ακριβή ψηφιακή αποτύπωση και αναδημιουργία σκελετικών τμημάτων των τελευταίων ευρωπαϊκών ελεφάντων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η εκλεκτή αυτή έκθεση για το ερευνητικό τμήμα της οποίας ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια θα υλοποιηθεί μια και το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο αυτή την στιγμή είναι η ατελείωτη γραφειοκρατία που καταστρέφει κάθε δημιουργική προσπάθεια στο τόπο μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να τίθενται σε άμεση διαθεσιμότητα όσοι με τις πράξεις τους αυξάνουν την γραφειοκρατία & εξαναγκάζουν την Ελλάδα να χάνει Ευρωπαϊκούς πόρους και σε καμιά περίπτωση οι υπάλληλοι μουσείων που ακόμη και αν δεν είναι υψηλών προσόντων, εξασφαλίζουν ότι τα μουσεία τουλάχιστον έχουν ανοικτές τις πόρτες τους. Τα Μουσεία - Όλα τα Μουσεία- τα έχει απόλυτη ανάγκη μια χώρα που ίσως δεχθεί 20.000.000 επισκέπτες τους επόμενους μήνες.

Όμως την συγκεκριμένη δύσκολη στιγμή για τον τόπο μας την σκυτάλη για την Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας έχει στα χέρια της η Λέσβος. Αίτημα μου, και παράκληση μου, είναι να δοθεί στην παρούσα φάση άμεσα η λύση από το νησί, και παραμένω στη διάθεσή του νησιού για να στηρίξω κάθε σύννομη ενέργεια που θα μας οδηγήσει σε ποιοτικές λύσεις.

Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου

Διευθυντής Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας ΕΚΠΑ- Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας.

Μέλος ΕΔΕ Μεταπτυχιακού Μουσειολογίας ΕΚΠΑ

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις