Η ομορφιά της ζωής για δύο ημέρες στην Ανεμώτια
Με ιδιαίτερη επιτυχία και αισθήματα χαράς, αγάπης, συμπερίληψης, κατανόησης και ευθύνης πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2024 στην Ανεμώτια δύο σημαντικές εκδηλώσεις που ανέδειξαν την ομορφιά της ζωής, της συνεργασίας, της γνώσης και της τοπικής δημιουργικότητας, το “2ο Βιωματικό Εργαστήριο Μεθόδων Αξιοποίησης Γεωργοκτηνοτροφικών Υποπροϊόντων και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Λέσβου” και η “4η Συνάντηση Φιλίας και Επικοινωνίας”.
Το Βιωματικό Εργαστήριο συγκέντρωσε επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, μέλη συλλογικοτήτων, φοιτητές, εθελοντές, επισκέπτες από άλλα νησιά και κατοίκους της Λέσβου που ένωσαν δυνάμεις για να μοιραστούν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, πάνω σε θέματα που αφορούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, την αναγεννητική γεωργία και την ανάπτυξη βιώσιμων παραγωγικών μοντέλων βιολογικής βάσης.
Οι συμμετέχοντες, με αφοσίωση και ενθουσιασμό, εστίασαν στις δυνατότητες που προσφέρουν τα τοπικά γεωκτηνοτροφικά υποπροϊόντα (κλαδέματα του αμπελώνα & συκεώνα, στέμφυλα, οινολάσπες, κοπριά, μαλλί προβάτου και ελαιόφυλλα) και οι φυσικοί πόροι (βρόχινο νερό), αναζητώντας ολιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων της Λέσβου.
Το Βιωματικό Εργαστήριο περιελάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις από τη Φωτεινή Γεωργούση, βιολόγο, βιοκαλλιεργήτρια, σχεδιάστρια αγροκτημάτων, εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης για τη «Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα σε συστήματα καλλιέργειας» και την «Κομποστοποίηση: Βασικές έννοιες και τεχνικές για τη διαχείριση υπολειμμάτων σε μικρή κλίμακα», την Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνο – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου για «Το νερό ως απειλούμενος φυσικός πόρος» και τον Άρη Γεράκη, Γεωπόνο – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ιονίου Πανεπιστημίου για τη «Διαχείριση αρδευτικού νερού».
Στο πεδίο περάσαμε στην πρακτική εξάσκηση από τη Φωτεινή Γεωργούση για τον «Σχεδιασμό και εγκατάσταση καλλιέργειας βοτάνων» και την «Παραγωγή και διαχείριση κομπόστ», από τον Ηλία Καστρινέλλη και Μιχάλη Μαρμάρου μέλη της Κοιν.Σ.Επ. και του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας, για την «Παραγωγή βιοξυλάνθρακα (biochar)» και τη «Διαχείριση βρόχινου νερού»
Το Βιωματικό Εργαστήριο μετεξελίχθηκε στη “4η Συνάντηση Φιλίας και Επικοινωνίας”, που αποτέλεσε ένα ζωντανό φόρουμ για την ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων και της κοινότητας. Με κόντρα τον καιρό…, Ενεργοί Δημότες κάθε ηλικίας συναντήθηκαν για να μοιραστούν ανησυχίες, όνειρα και έντονα συναισθήματα, μέσα σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα που υπενθύμισε την αξία της σύνδεσης και της επικοινωνίας των ανθρώπων, σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.
Τις βιωματικές δράσεις του διημέρου στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ. ανέλαβαν με μεγάλη επιτυχία οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Χατζηλίας και Βέρα Κωφοπούλου: «Για να δούμε τί κάναμε...» και «Να σας πω κι εγώ… κάτι δικό μου π’ αγαπώ». Οι συμμετέχοντες, μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και επαφής. Το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν θερμό και υποστηρικτικό, ενισχύοντας την αίσθηση κοινότητας και την αξία της προσωπικής αφήγησης.
Η χορωδία «Αιολείς», με δασκάλα τη Μαρία Σεϊτανίδου, ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια μεταφέροντας το κοινό σε ένα ταξίδι γεμάτο νοσταλγία και μελωδίες. Με τη ζεστασιά των φωνών και την αυθεντικότητα της ερμηνείας, η χορωδία κατάφερε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα συγκίνησης, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Παράλληλα, το ρακοκάζανο απόσταζε ελευθερώνοντας εξωστρεφείς αλκοολικούς ατμούς…και η αίθουσα γευσιγνωσίας ήταν ανοιχτή για δοκιμές των προϊόντων της Κοιν.Σ.Επ., με φόντο την Έκθεση Φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου και θέμα «Κρυμμένα Όνειρα στην Ομίχλη».
Στην διπλανή αίθουσα της Αγίας Αικατερίνης, εξελισσόταν το μάθημα του Εργαστηρίου Ύφανσης Ανεμώτιας του Αργύρη Χατζημαλλή, με μία μικρή αλλά γεμάτη θετική ενέργεια έκθεση των πρώτων δημιουργημάτων των Μαθητών.
Η Ανεμώτια, για δύο ημέρες έγινε ένας κόμβος καινοτομίας, δημιουργίας, έμπνευσης και συνεργασίας. Συμμετέχοντες και Διοργανωτές έφυγαν συγκινημένοι, με τις καρδιές τους γεμάτες ευγνωμοσύνη, ενισχυμένοι από τη δύναμη που προσφέρει η συλλογική δράση και η ανταλλαγή ιδεών, σε μία διαδικασία οργάνωσης από τα κάτω…
Ευχαριστούμε τους εθελοντές που με την αφοσίωσή τους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης. Ευχαριστούμε επίσης την τοπική κοινωνία για τη θερμή υποδοχή και στήριξη. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που ήρθαν πέρα από τη Λέσβο για να συμμετέχουν στις δράσεις του διημέρου. Με τη δέσμευση να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη διοργάνωση…
Το 2ο Βιωματικό Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, του προγράμματος “Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2022”, του μέτρου “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες”, το οποίο χρηματοδοτείται από το “Πράσινο Ταμείο” του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε σύμπραξη με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη Γεωγραφία της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου), του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος», του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλοχωρίου Λέσβου «Δρυς» και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Λέσβος χωρίς πλαστικά».
Τις πολιτιστικές δράσεις του διημέρου στήριξε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου (Αντιδημαρχία Πολιτισμού), η Κοινότητα Ανεμώτιας και ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας.