Πολιτισμός

30/01/2020 - 19:00

Η νύχτα της 30ης Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη θα είναι μοναδική: Νύχτα Ιδεών «Ζήω – ζῶ».

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει για 7η χρονιά τη Νύχτα Ιδεών. Το ετήσιο ραντεβού που συγκεντρώνει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό που του αρέσουν οι συζητήσεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εκδήλωση συντονίζεται με τα υπόλοιπα Γαλλικά Ινστιτούτα και τους συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται σε τέσσερις πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ | Επιμέλεια προγράμματος: Camille Louis

Στη Μυτιλήνη, τη νύχτα της 30ής Ιανουαρίου, η ευρύτατη θεματική της Νύχτας των ιδεών «Zήω-ζῶ» αποκτά συγκεκριμένη μορφή φτάνοντας στο «ζώντας μαζί».

Από τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου έως τις 2 το ξημέρωμα της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου

Πώς να ζούμε σε μια κοινότητα όταν φαίνεται πως δεν έχουμε τίποτα κοινό; Τίποτα που να επιτρέπει την προσέγγιση με σημείο αναφοράς την καταγωγή, τη γλώσσα, την κουλτούρα αλλά και το γένος, τις κοινωνικές τάξεις, την ηλικία, την ευαισθησία;

Με αυτές ακριβώς τις διαφορές, εξαιτίας μάλιστα αυτών των διαφορών που χαρακτηρίζουν όλους τους ανθρώπους απέναντι στους άλλους, επινοούνται ανέκαθεν οι μορφές της συλλογικής μας ζωής και δοκιμάζεται η ύπαρξη των πολιτικών κοινοτήτων μας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, γνωρίζουμε ότι ο κόσμος κινείται. Οι άνθρωποι κινούνται και μετακινούνται, αλλά και τα μη ανθρώπινα αρχίζουν να «μας» κινούν, να μας σπρώχνουν, να μας ανησυχούν. Αν ο Γαλιλαίος μας έμαθε ότι η γη κινείται, μαθαίνουμε σήμερα ότι η γη σαλεύει, όπως έχει πει ο φιλόσοφος Michel Serres. Δεν είναι πια η επίπεδη επιφάνεια που διατρέχουμε αλλά ένας κινούμενος χώρος, που τον αναγκάζουμε να κινείται καθώς τον κατοικούμε. Ζούμε «μαζί» με τη γη και με όλους όσοι βρίσκονται στη γη, πρέπει λοιπόν να αναμετρηθούμε και με αυτή την πρόκληση, εκεί να δείξουμε την ευαισθησία μας.

Νέες μορφές ευαισθησίας αναπτύσσονται, εκφράζοντας έμπρακτα αυτές τις ανησυχίες, και γίνονται στο παρόν μας οι δάσκαλοι του μέλλοντος. Σήμερα αυτές τις νέες ευαίσθητες γνώσεις που πρέπει να ακούσουμε δεν τις κατέχουν πια οι παλιοί δάσκαλοι αλλά τα παιδιά, όπως βλέπουμε μεταξύ άλλων να το προσπαθούν οι δημιουργοί του υπαίθριου σχολείου «Ο Μικρός Ντουνιάς», που συγκεντρώνει στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων π. ΠΙΚΠΑ παιδιά από τη Μυτιλήνη και από αλλού για να μάθουν νέες μορφές συμβίωσης και έτσι να δώσουν σάρκα και οστά σε νέους συνδυασμούς με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Αναλυτικά το  πρόγραμμα :

Πρόγραμμα στη Μυτιλήνη

18.00: Είσοδος στο θέατρο: Ανακάλυψη του εργαστηρίου κατασκευών από ανακυκλωμένα υλικά που θα παρουσιάζει η καλλιτέχνις Γιούλα Κουτσουμπού σε όλη τη διάρκεια της Νύχτας

Μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

18.30: Αισθητική εισαγωγή στη θεματική «Ζώντας μαζί»: έναρξη της Νύχτας με την παιδική διαπολιτισμική χορωδία Polyphonica Aegean.

19.00: Εναρκτήρια ομιλία του Patrick Bouchain και του Ελευθέριου Κεχαγιόγλου από τη Μυτιλήνη και αναμετάδοση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ας ξαναφτιάξουμε μαζί ό,τι είναι ζωντανό.

Αμέσως μετά ακολουθεί συζήτηση των δύο ομιλητών με τους υπευθύνους της παιδαγωγικής ομάδας «Ο Μικρός Ντουνιάς», που λειτουργεί στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων π. ΠΙΚΠΑ και των εμψυχωτών του Mosaik Support Center for Refugees and Locals (Κώστας Κορόζης, υπεύθυνος της παιδαγωγικής ομάδας και ο Joaquín O’Ryan, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων).

20.30: Μουσικό διάλειμμα από τη διαπολιτισμική χορωδία ενηλίκων της Μυτιλήνης CANTAλαλούν.

21.00: Δημιουργώντας για να ξαναδώσουμε ζωή στο άχρηστο

Επίσκεψη στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου για να δούμε:

- το εργαστήριο της Γιούλας Κουτσουμπού και ό,τι θα έχει ήδη ετοιμαστεί μαζί με τους επισκέπτες της Νύχτας
- το «μαγικό χαλί» που έφτιαξαν γυναίκες από τη Μυτιλήνη και από άλλες χώρες, οι οποίες θα μας διηγηθούν την ιστορία του συνοδεία των μελών της Ηλιαχτίδας
Επιστροφή στη μεγάλη αίθουσα

21.30: Στρογγυλή τράπεζα: Μαθαίνοντας να ζούμε με τους άλλους «μας»

Πώς οικοδομείται η ετερότητα; ο αποκλεισμός της; η αποδοχή της; Και πώς θα μπορέσουμε να ξανασυνδεθούμε με την πολλαπλότητα των ζωντανών, είτε είναι από εδώ είτε από αλλού, είτε είναι «αυτός», «αυτή» ή κάτι ανάμεσα στα δύο; είτε είναι ανθρώπινα είτε όχι; Ποια επικράτεια, ποιος νέος κοινός χώρος θα γεννηθεί απ’ αυτό;

Συζητούν:

• οι (Έλληνες και εξόριστοι) φοιτητές του προγράμματος SCIREA, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια Ουρανία Τζωράκη (Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Περιβαλλοντική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) που θα μοιραστούν μαζί μας τις έρευνές τους στην οικολογία, την ανακύκλωση, τη φροντίδα του νερού
• Mariam Jani Khushk, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος της κοινότητάς της στο στρατόπεδο της Μόριας
• Ντιέγκο Κασόνγκ, εκπρόσωπος της κοινότητας του Κονγκό και σχεδιαστής κόμικς
• Γεωργία Ρασβίτσου, συμβολαιογράφος Μυτιλήνης, που γράφει εδώ και χρόνια σε εθνική εφημερίδα, κυρίως κοινωνικοπολιτικά κείμενα. Δραστήρια σε θέματα προσφύγων - μαγειρεύει για χρόνια στο ΠΙΚΠΑ.
• Marie Cosnay, καθηγήτρια κλασικών σπουδών, μεταφράστρια αρχαίων κειμένων, συγγραφέας και ακτιβίστρια για την υποδοχή μεταναστών.

22.30: Φτάνοντας, φεύγοντας, διασχίζοντας: μεγαλώνοντας ανάμεσα στους κόσμους

Αναγνώσεις – περφόρμανς στα γαλλικά και τα ελληνικά

Ανάγνωση ενός αποσπάσματος του βιβλίου της Marie Cosnay Τα παιδιά της αυγής από τη συγγραφέα

23.00: Αναχώρηση για το Πανελλήνιο και συναυλία του Σύριου καλλιτέχνη WaelAlkak, μέλους τους εργαστηρίου εξόριστων καλλιτεχνών.
Εισαγωγή από ένα ντόπιο dj.

 

Κάλεσμα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, ώρα 18.00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, υποδεχόμαστε στην Μυτιλήνη την 7η ΝΥΧΤΑ ΙΔΕΩΝ, πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η Αντιπεριφέρεια πολιτισμού με χαρά αποδέχθηκε το αίτημα συνδιοργάνωσης και στον τόπο μας της εκδήλωσης με θέμα «Ζήω-Ζῶ».

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει για 7η χρονιά τη Νύχτα Ιδεών, ένα ετήσιο ραντεβού που συγκεντρώνει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό που του αρέσουν οι συζητήσεις. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εκδήλωση συντονίζεται με τα υπόλοιπα Γαλλικά Ινστιτούτα και τους συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο την ίδια ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου, και επεκτείνεται σε τέσσερις πόλεις: Μυτιλήνη, Αθήνα, Ηράκλειο, και Θεσσαλονίκη. Η Νύχτα Ιδεών 2020, από τη Μπραζαβίλ ως το Τόκυο, θα ασχοληθεί με το θέμα «ζήω-ζῶ».

Θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα των οικολογικών ισορροπιών και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο καθώς και με άλλα είδη, τα ζώα, τα φυτά, σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. Η Νύχτα μας προσκαλεί επίσης να εξερευνήσουμε ζητήματα ηθικής, τόσο αρχαία όσο και διαχρονικά, για την ύπαρξη των ιδεών αυτών καθαυτών και της εκτίμησης της ανθρώπινης ζωής. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου και συνδιοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση μιας και ακράδαντα πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψηςαναγκαίο ζητούμενο στην εποχή μας- προς όφελος της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σας προσκαλούμε και εμείς ως συνδιοργανωτής φορέας, προκειμένου από κοινού να προσεγγίσουμε το θέμα «Ζήω-Ζῶ», με ελεύθερη ροή της σκέψης και της γνώσης, μέσα από την ευκαιρία που μας παρέχεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο και την 7η Νύχτα Ιδεών.

 

Αναστασία Αντωνέλλη Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών- Πολιτισμού

Μοιράσου το άρθρο!