Skip to main content
|

«Η Μικρά Ασία ζει και είναι εδώ. Με την μουσική, με την παράδοση, με τους Αγίους της, με την ιστορία της»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη το βράδυ η εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης με τη συμμετοχή της μικτής παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», με τη συνεργασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου με την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης, την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παρουσία του Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου, του τιμώμενου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Ελευθέριου Ντουρουντού,  του περιφερειακού συμβούλου Μιχάλη Δήσσου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Μυτιλήνης Παναγιώτη Τσακίρη, των Αντιδημάρχων Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Λέσβου Ζαχαρούλας Ιωακείμ και Αφροδίτης Βατή και του Διοικητή της 22 ΔΤΕ Ροϊδούλη Δημήτριου, το μουσικό σύνολο που ταξίδεψε από τη Στερεά Ελλάδα αποτελούμενο από 30 άτομα, απέδωσε ύμνους Μικρασιατών μελοποιών, μεταβυζαντινά ρωμαϊκά άσματα και τραγούδια της Μακρασίας, προκαλώντας συγκίνηση.

Διευθυντής της ορχήστρας ήταν ο συντοπίτης μας Ανδρέας Ιωακείμ.

Στις τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών υποστήριξε ότι «δεν ήλθαμε σήμερα εδώ απλώς για να τραγουδήσουμε ή να εκτελέσουμε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά ήλθαμε για να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακρίτες της Λέσβου». Ενώ σε ανάλογο ύφος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος αναδεικνύοντας μία σημαντική πτυχή της παράλληλης σχέσης των Μικρασιατών και των Λέσβιων με τη Φθιώτιδα. «Ένα μεγάλο ιστορικό ευχαριστώ μπορούμε να πούμε και εμείς αντίστοιχα στη μνήμη του Νικολάου Πλαστήρα, του ηγέτη του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων με έδρα τη Λαμία, της αήττητης στρατιάς του «Καρά Σεϊτάν» που απέτρεψε πολλά χειρότερα κατά τη Μακρασιατική καταστροφή».

Στη δική του τοποθέτηση ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «η Μικρά Ασία ζει και είναι εδώ. Με την μουσική, με την παράδοση, με τους Αγίους της, με την ιστορία της. Τα παιδιά μας απόψε ζωντάνεψαν τον μικρασιατικό πολιτισμό, τα παιδιά μας απόψε, τα παιδιά της Φθιώτιδας, τα παιδιά του Αγίου Φθιώτιδος και αγαπητού αδελφού μου κ. Συμεών, μας γέμισαν ελπίδες για το μέλλον. Πήραμε δύναμη και κουράγιο από το σφρίγος τους και προχωράμε μαζί τους και κοντά τους. Συγχαίρω και ένα δικό μας παιδί, τον αγαπητό μας Ανδρέα Ιωακείμ, αλλά και όλη την εκλεκτή αυτή μουσική συνοδεία».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις