Πολιτισμός

20/05/2024 - 14:41

Η «Κυριακή των Μυροφόρων» 2024 ιστορική για το Αναγνωστήριο Αγιάσου - Δήμος Μυτιλήνης και Υπουργός Μετανάστευσης δίνουν λύση

Ενημερωτικό από το Αναγνωστήριο Αγιάσου:

Η «Κυριακή των Μυροφόρων» είναι μια  ιδιαίτερη ημέρα για το Αναγνωστήριο Αγιάσου, αφού για πάνω  από έναν αιώνα, αυτή την ημέρα γιορτάζεται και τιμάται ο προστάτης του Αναγνωστηρίου, Αρχάγγελος  Μιχαήλ, στο εκκλησάκι του στο λόφο Καστέλι, όπου πραγματοποιείται εσπερινός και θεία Λειτουργία, αλλά και στις εγκαταστάσεις του Αναγνωστηρίου, όπου μεταφέρεται με πομπή η εικόνα για προσκύνημα και αρτοκλασία.

Όλα τα παραπάνω έγιναν και φέτος,   το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, 18 και 19 Μαΐου 2024 με τη συμμετοχή πολλών Αγιασωτών.

Το απόγευμα  της Κυριακής στους χώρους του Αναγνωστηρίου βρέθηκαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, τους οποίους υποδέχτηκε το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου. Ο Πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς ξενάγησε τον Υπουργό σε όλα τα κτήρια του Αναγνωστηρίου, Λαογραφικό Μουσείο, Θέατρο, σκηνή θεάτρου – παρασκήνια, βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας   παραδοσιακών χορών, μουσικών οργάνων και εικαστικών, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και την πολύχρονη προσφορά του Αναγνωστηρίου και εξήγησε με λεπτομέρειες  επί τόπου, στον χώρο του κατεστραμμένου θεάτρου το πρόβλημα που απασχολεί όλη την Αγιάσο, επτά χρόνια τώρα, χωρίς να έχει δοθεί η κατάλληλη λύση.

Ο κ. Καιρίδης έμεινε εντυπωσιασμένος από τον πλούτο και την οργάνωση  τόσο του  Λαογραφικού Μουσείου όσο και της βιβλιοθήκης, είδε φωτογραφικό υλικό από επισκέψεις και ξεναγήσεις προσφύγων και μεταναστών στους χώρους αυτούς,  συνομίλησε με τους δασκάλους της Μουσικής, είδε και άκουσε μικρά παιδιά να παίζουν με μαεστρία παραδοσιακούς σκοπούς στο σαντούρι. 

δ

φ

δ

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο χώρο του Αναγνωστηρίου παρουσία του  Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, του  Βουλευτή Χαράλαμπου  Αθανασίου  του  Δημάρχου  Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα, των Αγιασωτών Δημοτικών Συμβούλων Λευτέρη Κοτσώνη, Παναγιώτη Βάλεση, Χρήστου Δαγιέλλη, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Κώστα Ρούσσα, του προέδρου του Δ.Σ του Θεομήτωρ Δημήτρη Παραδέλλη,  των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Κλεάνθη Κοραμηλά, Παναγιώτη Σκορδά, Τούλας Μακρέλη, Ηρακλή Κουντουρέλλη και Μιχάλη Ευαγγελινού.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση και αφού τέθηκαν όλα τα δεδομένα της παρούσης κατάστασης αποφασίστηκε με την σύμφωνη γνώμη όλων να ετοιμαστεί  από τον Δήμο Μυτιλήνης και το Αναγνωστήριο στο αμέσως προσεχές διάστημα (μέσα Ιουνίου) ο  πλήρης φάκελος του έργου της αποκατάστασης του Θεάτρου και να υποβληθεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Μυτιλήνης, ο οποίος θα αναλάβει τη δημοπράτηση, την επίβλεψη και την πληρωμή του έργου. Για το σκοπό αυτό θα υπογραφεί από το Αναγνωστήριο και τον Δήμο Μυτιλήνης χρησιδάνειο με διάρκεια 12 ετών για τους χώρους που θα εκτελεστούν οι εργασίες. 

Σε δηλώσεις τους  που ακολούθησαν στα ΜΜΕ  ο Υπουργός Δημήτρης Καιρίδης, ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου,  ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κλεάνθης Κορομηλάς εξέφρασαν την ικανοποίηση  και την χαρά τους για τις θετικές εξελίξεις και δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε σύντομα να υπογραφεί επίσημα  η χρηματοδότηση του έργου.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η  επίσκεψη του Υπουργού και η δέσμευσή του για χρηματοδότηση του έργου ήρθε ως απόρροια μιας  συντονισμένης προετοιμασίας τριών τουλάχιστον μηνών του Αναγνωστηρίου, του Δήμου Μυτιλήνης και του Βουλευτή Λέσβου κ. Αθανασίου.

Μοιράσου το άρθρο!