Πολιτισμός

29/08/2011 - 13:42

Η απόλυτη μιζέρια…στον πολιτισμό!

Με 2 σχόλια στη στήλη "Τα Δηκτικά"  της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ"  η ΜΑΡ. ΠΛ. (Μαρίνα Πολλάτου)  δείχνει το "απόστημα του πολιτισμού μας".

Δυστυχώς ας καταλάβει και ο Δήμαρχος Λέσβου ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να έχει σχέση με "μάγκες"

---------------------------------------------------

Η απόλυτη μιζέρια… Προχθές, η μεγαλύτερη - και η πλέον αξιόπιστη πια - «κουτσομπόλα», το πρόγραμμα «Διαύγεια» δηλαδή, φιλοξενούσε ανηρτημένη την απόφαση για την έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 1.500.000 ευρώ ως επιχορήγησης του Δήμου Λέσβου στο Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών. Με το που τη διαβάζει κανείς, απ’ την άλλη μεριά της ζυγαριάς μπαίνει συνειρμικά η απόφαση που, μετά βαΐων και κλάδων μάλιστα, πήρε η δημοτική αρχή να διαθέσει για όλο το Λεσβιακό Καλοκαίρι το ταπεινότατο κι εξόχως ανεπαρκέστατο κονδύλι των 35.000 ευρώ. Η σύγκριση των αριθμών αυτομάτως εξάγει συμπεράσματα. «Λεφτά υπάρχουν», όπως υπάρχει και η επιλογή να μη δοθούν στην κορυφαία για τον ντόπιο πληθυσμό του νησιού και τους επισκέπτες του διοργάνωση του Λεσβιακού Καλοκαιριού.

… στον πολιτισμό Κι αυτό δεν είναι οικονομία ή σωστή διαχείριση. Συνιστά τη λογική της απόλυτης μιζέριας, αναδεικνύει μια πρωτόγνωρη κουτοπονηριά «να μη δώσουμε για να μη φανεί ότι έχουμε» ή «πως είμαστε καλύτεροι απ’ τους προηγούμενους που ξόδευαν αβέρτα». Και το κυριότερο, αποδεικνύει πως τον πολιτισμό, την «παρηγοριά μας» σε δύσκολες εποχές, κάποιοι την έριξαν στο χαμηλότερο βάθρο, την ξόρκισαν και εν τέλει τη γελοιοποίησαν, πετώντας της ένα ξεροκόμματο, να έχει να πορεύεται. Ή, κυριολεκτικά, για να μην έχει να πορεύεται. Το αποτέλεσμα το ζήσαμε όλοι μας. Ελάχιστες, μετρημένες στο ένα χέρι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ρεζιλέματα (θα «κοκκίνιζε» όποιος άκουγε τι έσουραν σε ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής εμβέλειας στη Μυτιλήνη, γιατί είχε ανακοινώσει συναυλία της Ελένης Βιτάλη για τις 13 Αυγούστου, όταν την ίδια μέρα είχε προγραμματισμένη εμφάνιση στην άλλη άκρη της χώρας), μαρασμός. Αλήθεια, πώς αλλιώς θα μπορούσε να απαξιωθεί τόσο γρήγορα, μόλις μέσα σε ένα καλοκαίρι, ό,τι με κόπο, μεράκι και την αναγκαία οικονομική υποστήριξη έχτισαν ως θεσμό όλα τα προηγούμενα πολιτιστικά καλοκαίρια; Σε τελική ανάλυση, πολιτισμός με ψίχουλα δε γίνεται, και αυτό πρέπει να το αξιολογήσει η σημερινή δημοτική αρχή και να μην το θεωρεί πάρεργο, γιατί είναι βέβαιο ότι κάνει λάθος.

Μοιράσου το άρθρο!