Πολιτισμός

22/06/2024 - 20:00

HESPERUS – The Lost Child της JULIA KRAHN | Μυτιλήνη, 22 Ιουνίου 2024

Μια παράσταση εμπνευσμένη από την "αιώνια " κόρη της Λέσβου, τη Σαπφώ, επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε! Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα η Διεθνής performer JULIA KRAHN...

Στις 22 Ιουνίου 2024, στις 20.00, στις αποθήκες Σαπλιτζά στη Λέσβο θα λάβει χώρα μια μοναδική παράσταση, μια παράσταση Διεθνούς βεληνεκούς που θα παρουσιαστεί με μορφή τελετουργίας.

Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα η Διεθνής performer JULIA KRAHN με μια παράσταση εμπνευσμένη από την “αιώνια ” κόρη της Λέσβου, τη Σαπφώ, επίκαιρη  όσο ποτέ άλλοτε.

 

“…Το κοινό θα κληθεί στο τέλος του ηλιοβασιλέματος να συμμετάσχει στην παραλία. Θα ακούγεται η θάλασσα, στη συνέχεια διακριτοί, χαμηλοί, ρυθμικοί και σχεδόν tribal ήχοι. Μια φωνή θα επαναλαμβάνει λέξεις στα αρχαία ελληνικά. Πρόκειται για αποσπάσματα της ποιήτριας Σαπφούς. Η καλλιτέχνης JULIA KRAHN θα προφέρει συνεχώς τα ίδια λόγια, σαν να ήταν μάντρα, ένα χρησμός, μια προσευχή ή ίσως απλά ένα οικείο τραγούδι που δεν μπορούμε να να ξεχάσουμε και που σχεδόν μας τρελαίνει. Θα Περιπλανιέται στην παραλία, αρχίζοντας να συλλέγει ό,τι της έχουν δώσει η θάλασσα και η γη: ξύλα, σπόρους, οστά. Θα γεμίζει τα πάντα στο μακρύ λευκό φόρεμα που, καθώς βαραίνει, σέρνεται πίσω της σαν μια γιγάντια ουρά. Στη συνέχεια, βήμα-βήμα θα επιστρέφει προς την ακτή και μπαίνει στο νερό μέχρι να χαθεί στο σκοτάδι. Για λίγο, το φόρεμά της θα παραμένει να επιπλέει στην επιφάνεια, αλλά στη συνέχεια, απο το βάρος των αντικειμένων που μαζεύτηκαν, βυθίζεται κι αυτό…”

 Οι συντελεστές της σε μορφή τελετουργίας παράστασης HESPERUS – The Lost Child σε performance  JULIA KRAHN είναι:

CURATOR: ZOI KYRIAKAKOS

MUSIC: ZOWA

VOICE: JULIA KRAHN

TΕΧΤ/FRAGMENT: SAPPHO

Για την μοναδική αυτή παράσταση η JULIA KRAHN έχει μελετήσει σύμβολα και κινήσεις που σχετίζονται τόσο με την ιστορία, με τη Σαπφώ και το ιστορικό υπόβαθρο που γνωρίζουμε από τους ιστορικούς, εμπνευσμένα όλα με έναν ευρύτερο και πιο σύγχρονο τρόπο.

 

JULIA KRAHN – photo: PIERRO GEMELLI

 

Αποσπάσματα της ποιήτριας Σαπφούς στην ερμηνεία της JULIA KRAHN:

 

Ἔσπερε, πάντα φέρων, ὄσα φαίνολις ἐσκέδασ’ Αὔως | †φέρεις ὄιν, φέρεις αἶγα, φέρεις ἄπυ† μάτερι παῖδα | Σαπφώ – Ο Έσπερος, που φέρνει πίσω όλα τα πράγματα, όσα σκόρπισε η λαμπερή Αυγή | φέρνεις πίσω τα πρόβατα, φέρνεις πίσω την κατσίκα, αλλά δεν φέρνεις πίσω την κόρη στη Μητέρα | Σαπφώ

 

Όπως αναφέρει η JULIA KRAHΝ : «Επέλεξα αυτά τα αποσπάσματα της Σαπφούς επειδή δεν είναι ερωτικά ποιήματα, όχι με την πρώτη ματιά. Τα αποσπάσματα αυτά εκφράζουν ένα διαφορετικό συναίσθημα: την απελπισία και τον θυμό. Δεν θέλω να μιλήσω για την αγάπη, αλλά για την έλλειψή της, απέναντι στον πλανήτη, τον διπλανό μας και τον εαυτό μας».

 

 

JULIA KRAHN – photo: PIERRO GEMELLI

Μοιράσου το άρθρο!