Πολιτισμός

23/06/2024 - 22:03

Γιάννης Χατζηγιάννη, Παναγιώτης Καλατζής και Θανάσης Καπάτος τιμήθηκαν στο Αναγνωστηρίο Αγιάσου - Αναβίωση εθίμων Κάψαλα και Κλήδονας

Σάτυρος και Αναγνωστήριο ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εκδηλώσεις του διημέρου

ΔΕΗ

Συνεχίζοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων απόδοσης τιμής σε παλιούς εν ζωή ευρισκόμενους ερασιτέχνες πρωταγωνιστές του λαϊκού μας θεάτρου, την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, στις 7:15 μ.μ., στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και σε κλίμα συγκίνησης το Αναγνωστήριο και ο «Σάτυρος» τίμησαν τους Γιάννη Χατζηγιάννη, Παναγιώτη Καλατζή και Θανάση Καπάτο για την πολύχρονη προσφορά τους στον λαϊκό μας πολιτισμό. Για τους τιμώμενους μίλησαν οι Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, Παναγιώτης Κορομηλάς, Βίκυ Κορομηλά. Τα κείμενα και τις παρουσιάσεις επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Κουτσκουδής. 

χχχ

Το Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στην κατάμεστη από ντόπιο και ξένο κόσμο Πλατεία Αγοράς Αγιάσου έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις αναβίωσης των παραδοσιακών εθίμων Άγιστρου (Κάψαλα) και Κλήδονα, που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» με την υποστήριξη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Στις 7:30 μ.μ. ξεκίνησε από το Καμπούδι η πατινάδα, που έκανε στάσεις για χορό στα κεντρικά μέρη του χωριού (Σταυρί, Καρυά) και κατέληξε στην Πλατεία Αγοράς, όπου ακολούθησαν μουσικοχορευτικά δρώμενα με τα Σαντούρια και τα Χορευτικά του Αναγνωστηρίου. Στη συνέχεια άναψε το άγιστρο και έγινε η υπερπήδηση της φωτιάς, τηγανήθηκαν και μοιράστηκαν στον κόσμο τηγανοπιτάκια και εκφωνήθηκαν επίκαιροι στίχοι του κλήδονα. 

δ

φ

χ

Η μέρα έκλεισε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ζωντανή ορχήστρα που διασκέδασε τον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μοιράσου το άρθρο!