Πολιτισμός

20/05/2024 - 18:00

Φεστιβάλ για την ποίηση της Σαπφούς " ΣΑΠΦΩ ΛΕΣΒΟΣ "

Από 20 έως 22 Ιουνίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου στην Λέσβο Φεστιβάλ για την ποίηση της Σαπφούς με τίτλο: ΣΑΠΦΩ ΛΕΣΒΟΣ

Πέμπτη 20 Ιουνίου

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ  18:00-20:00

Τόπος :Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού-: Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ

Συντονίστρια :Ανδριάννα Παρασκευοπούλου -Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

1. Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ομιλία: «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα»

2. Τασούλα Καραγεωργίου,  συγγραφέας μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, ομιλία: «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι»

3. Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité) ομιλία: «Οι ηρωίδες του μοντερνισμού»

    

ΒΡΑΔΥ  21:00

Τόπος :Μουσείο Ερεσού

Καλλιτεχνικό δρώμενο: Απαγγελία ποιημάτων της Σαπφούς από την ηθοποιό Μαρκέλλα Γιαννάτου συνοδευόμενη από τη μουσικό Σταυρούλα Σπανού ( σαντούρι, πεντίρ)

 

Παρασκευή 21 Ιουνίου

 

ΠΡΩΙ 12:00-14:00

Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού- Κοινωνική συζήτηση και ομιλίες για το δικαίωμα των γυναικών στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Συντονίστρια : Ανδριάννα Παρασκευοπούλου- Δημοσιογράφος 

Ομιλητές: 

1. Ευγενία Γιακουμοπούλου-Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI), Συμβούλιο της Ευρώπης

2. Στέλλα Μπελιά -Πρόεδρος Σωματείου «Ουράνιο Τόξο»

3. Βενετία Κάντσα – Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

ΒΡΑΔΥ 21:00

Τόπος: Ιερό των Μέσσων, Αγία Παρασκευή

"ΣΙΛΟΥΕΤΕΣ"

Με τις Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία  Μιχαλοπούλου

Θεατρικό  αναλόγιο γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ,  με κείμενα  εμπνευσμένα  από μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας (Αντιγόνη, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Σαπφώ) με κοινό  άξονα τον απόλυτο έρωτα ,σαν αρρώστια  και σαν προορισμό. 

Μουσική επιμέλεια-εικαστικό αφίσας: Αντρέας  Μαντάς 

 

Σάββατο 22 Ιουνίου

 

ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ (περίπου 20:30)

Τόπος: Μυτιλήνη – Κάτω  Κάστρο ( Σαπλιζα )

Καλλιτεχνικό δρώμενο: Η  διεθνώς βραβευμένη πολυσχιδής Γερμανίδα καλλιτέχνης Julia Krahn θα πραγματοποιήσει  κατά τη δύση του ηλίου ένα  εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο που το εμπνεύστηκε από την ποιήτρια Σαπφώ και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου, με τον τίτλο «Hesperus- The lost Child"

Μουσική Σύνθεση: Zowa

 

ΒΡΑΔΥ 21:30

Τόπος: Μυτιλήνη-  Κάτω  Κάστρο ( Σαπλιζα )

Ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Ζήσης Ρούμπος  παίζουν επί σκηνής  και αυτοσχεδιάζουν  μιλώντας  για την μαμά, τον μπαμπά  και την οικογένεια σε ένα  stand-up comedy,  που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία, με τίτλο «Μια μάνα του χθες, του σήμερα και ένας πατέρας».

 

 

Μοιράσου το άρθρο!