Πολιτισμός

26/08/2024 - 18:26

Ένα έργο για την Δήμητρα της Λέσβου / "A Rose is a Rose"

Ένα έργο δημιούργησε ο Αλέξανδρος Τουραμάνης  προς τιμήν της Δήμητρας της Λέσβου, μιας εξαιρετικής τρανς γυναίκας που όπως αναφέρει στο Lesvosnews.net  γνώρισε στην Σκάλα Συκαμιάς κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2016, ενώ βοηθούσα στην οργάνωση ρούχων. Το έργο αυτό, με τίτλο "A Rose is a Rose", αποτελεί φόρο τιμής στη Δήμητρα και στην ήρεμη δύναμη και σοφία που ενσάρκωνε. Στα λόγια της, "Ένα τριαντάφυλλο είναι πάντα ένα τριαντάφυλλο, ό,τι κι αν το ονομάσεις",  όπως αναφέρει ο δημιουργός "βρίσκω μια βαθιά αλήθεια που με ενέπνευσε να δημιουργήσω αυτή την καλλιτεχνική έκφραση"  

 Λίγα λόγια για το έργο:

Το τρισδιάστατο έργο τέχνης "A Rose is a Rose", παρουσιάζει ένα πορτρέτο της Δήμητρας από τη Λέσβο, τοποθετημένο σε μια διακοσμητική, παλαιού στυλ κορνίζα. Η κορνίζα έχει ένα μπαρόκ, λουλουδάτο σχέδιο, περίτεχνα διακοσμημένο με μεταλλικά στοιχεία, δίνοντάς της μια vintage και κομψή αίσθηση. Το πορτρέτο της Δήμητρας την δείχνει να φορά ένα περιδέραιο από πολλαπλές σειρές μαργαριταριών και η έκφρασή της είναι ήρεμη και στοχαστική, αντανακλώντας την γαλήνια και σοφή αύρα που περιγράφεται στο συνοδευτικό κείμενο.

Κάτω από το πορτρέτο, εμφανίζεται ένα ζωηρό κόκκινο τριαντάφυλλο, σκαλισμένο με λείο, γυαλιστερό φινίρισμα. Περιμετρικά του τριαντάφυλλου, αιωρείται κείμενο που σχηματίζει έναν κύκλο, με την επιγραφή "Ένα τριαντάφυλλο είναι πάντα ένα τριαντάφυλλο, ό,τι κι αν το ονομάσεις." Το κείμενο είναι αποδοσμένο σε φωτεινό πράσινο χρώμα, με μια παιχνιδιάρικη, στρογγυλεμένη γραμματοσειρά που έρχεται σε αντίθεση με τη σοβαρότητα της κορνίζας και του πορτρέτου.

Η συνολική σύνθεση του έργου τέχνης τονίζει την αντίθεση μεταξύ των περίτεχνων, παραδοσιακών στοιχείων της κορνίζας και της σύγχρονης, ψηφιακής απεικόνισης του τριαντάφυλλου και του κειμένου. Αυτή η οπτική αντίθεση ενισχύει το θέμα της διαχρονικής ομορφιάς και ταυτότητας, όπως εκφράζεται μέσα από τη ζωή και τα λόγια της Δήμητρας. Το αιωρούμενο κείμενο και το τριαντάφυλλο δημιουργούν μια δυναμική αλληλεπίδραση με το στατικό, αξιοπρεπές πορτρέτο, συμβολίζοντας τη διαρκή επίδραση της κληρονομιάς της Δήμητρας.

 

Ο Αλέξανδρος Τουραμάνης είναι μηχανικός λογισμικού και καλλιτέχνης, με εξειδίκευση στη δημιουργία διαδραστικών εμπειριών (AR, VR, XR) που ενώνουν τον ψηφιακό και φυσικό κόσμο. Απόφοιτος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, διαθέτει εκτενή γνώση σε υλικό και λογισμικό, επιτρέποντάς του να δημιουργεί προηγμένες διαδραστικές εμπειρίες. Έχει εργαστεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για μουσεία της Γερμανίας. Στόχος του είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και η δημιουργία εμπειριών που διασκεδάζουν, εκπαιδεύουν και εμπνέουν χρήστες παγκοσμίως.  

Δείτε το έργο:

Μοιράσου το άρθρο!