Πολιτισμός

29/08/2023 - 09:04

Εκδήλωση: «Ο ταξιδευτής του Αιγαίου, από τη Σμύρνη στην Ελλάδα»

Από την κλωστοϋφαντουργική τέχνη και τη ραπτική παράδοση  έως το εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, παρεμβάλλονται  το πάθος των ανθρώπων, το μεράκι διάσωσης της ελληνικής παράδοσης αλλά και  το αδιαμφισβήτητο ταλεντο του κ Ν. Πλακίδα, ενός έλληνα κατασκευαστή ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών που πρόσφατα εντάχθηκε στο ευρετήριο της άυλης  πολιτιστική κληρονομιάς της UNESCO.

Κάθε ελληνική φορεσιά ως ένα σύνολο επιμέρους ενδυμάτων, ντύνει το σώμα, στολίζει το κορμί, μεταφέρει συμβολισμούς, αποτυπώνει την ιστορια και τις επιρροές του τόπου.  Άλλωστε η ενδυμασία αποτέλεσε ανέκαθεν μεσο έκφρασης του ψυχισμού αλλά και  πρακτικό εργαλείο περιεκτικής αφήγησης της κοινωνικοοικονομικής θέσης του ανθρώπου. 

 Ο Νικόλαος Πλακίδας, από το Μεσολόγγι, συνεργαζόμενος με λαογραφικά μουσεία, έχοντας εκθέσει σε περισσότερες από 18 χώρες, ράβοντας και κεντώντας  πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών, έρχεται για δυο ημέρες στην Λέσβο με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού «Ακρίτες του Αιγαίου» με έδρα το Πλωμάρι.

 Οι "Ακρίτες του Αιγαίου " και ο υπεύθυνος Φραγκίσκος Βόμβυρας Βαρτής, διοργανώνουν το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στο Πλωμάρι, εκδήλωση φόρο τιμής στην ελληνική παράδοση και τη μνήμη του διωγμού της Σμύρνης.

 Φιλοξενώντας χορευτικά από τη Πελοπόννησο και τη Λέσβο  μεταξύ άλλων παράλληλων δράσεων ο κ Πλακίδας, θα  μυήσει το κοινό του στην τέχνη της παραδοσιακής φορεσιάς και του κοσμήματος. 

Χρυσοποίκιλτες φορεσιές και  έργα του δημιουργού θα παρουσιαστούν μέσα από τη χορευτική ομάδα "Αετοί του Μωριά".  Στο λιμάνι και τα στενά καλντερίμια του Πλωμαρίου, οι λάτρεις της παράδοσης και οι εραστές του παραδοσιακού πολιτισμού είναι προσκεκλημένοι  σε μια γιορτή-δρώμενο με θέμα: «ο ταξιδευτής του Αιγαίου, από τη Σμύρνη στην Ελλάδα».

Εκδήλωση: «Ο ταξιδευτής του Αιγαίου, από τη Σμύρνη στην Ελλάδα». Μια αναπαράσταση του διωγμού από τη  Σμύρνη που καίγεται και την εγκατάσταση του Μικρασιάτη ταξιδευτή του Αιγαίου, στην Ελλάδα , με θεατρικά δρώμενα, χορούς, αφηγήσεις και μουσική.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 ώρα 21.00

Τόπος: Λιμάνι και κεντρική πλατεία Πλωμαρίου Λέσβου .

Συμμετέχουν  βάρκες ,καΐκια και παραδοσιακά σκαριά, που μεταφέρουν τους μικρασιάτες μέσα από καπνούς και φωτιές

Διοργάνωση: Φορέας πολιτισμού   «Ακρίτες του Αιγαίου» Πλωμαρίου με τη συνεργασία της κοινότητας Πλωμαρίου

Υπεύθυνος:  Φραγκίσκος Βόμβυρας Βαρτής  

Μοιράσου το άρθρο!