Πολιτισμός

29/12/2010 - 22:51

Εγκαίνια του Καρναβαλικού Μουσείου στη Αγιάσο

Πραγματοποιήθηκαν, χθες, 28-12-2010 από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, τα εγκαίνια του Εκθετηρίου Ειδών Λαϊκής Τέχνης - Καρναβαλικού Μουσείου του Δήμου Αγιάσου, στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου.

Το κτίριο που φιλοξενεί την έκθεση χτίστηκε το 1936, για να στεγάσει την ιδιωτική επιχείρηση ηλεκτροφωτισμού Αγιάσου, ανάδοχος της οποίας ήταν η Βάνα, σύζυγος του δικηγόρου Στρατή Αλαμανέλη και κόρη του γιατρού Στρατή Δουκάρου, ο οποίος το 1927 ίδρυσε την επιχείρηση.

Το 1963 η επιχείρηση ηλεκτροφωτισμού της Βάνας Αλαμανέλη εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ. Η Ηλεκτρομηχανή σταμάτησε να λειτουργεί στο τέλος της επταετίας. Το κτίριο έμεινε σε αχρησία για 20 περίπου χρόνια, όταν το 1992, επί δημαρχίας Γιώργου Π. Παπαπορφυρίου, ο Δήμος Αγιάσου το αγόρασε από τη ΔΕΗ, έναντι του ποσού των πέντε εκατομμυρίων δραχμών.

Επί δημαρχίας Χρύσανθου Χρ. Χατζηπαναγιώτη, την περίοδο 2003 - 2004, ο Δήμος Αγιάσου εκτέλεσε το έργο της διαμόρφωσης του κτιρίου σε Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης - Καρναβαλικό Μουσείο, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αιγαίου, επί υπουργίας του Νίκου Σηφουνάκη (συμβατικό ποσό 65.697,17 ευρώ). Επιπλέον, από ίδιους πόρους του Δήμου -περίπου άλλες 20.000 ευρώ- στο διάστημα 2009 - 2010 έγιναν εργασίες επισκευής της στέγης και εσωτερικής του διαρρύθμισης.

Στην είσοδο του Εκθετηρίου-Μουσείου υπάρχει ενημερωτικό ταμπλό για την ιστορία του ηλεκτροφωτισμού του χωριού. Στις ειδικές προθήκες του φιλοξενούνται εκθέματα της Αγιασώτικης καλλιτεχνικής βιοτεχνίας (κεραμικής και ξυλογλυπτικής). Μάλιστα πολλά κεραμικά είναι έργα μαθητών του ΤΕΕ Αγιάσου, που ιδρύθηκε το 1999, επί δημαρχίας Παναγιώτη Ηλ. Ψυρούκη. Στον κυρίως χώρο του Μουσείου εκτίθενται καρναβαλικά κειμήλια, που προέρχονται από την υλοποίηση διαφόρων δράσεων προβολής και ανάδειξης του αγιασώτικου καρναβαλιού, που ήταν πολύχρονος στόχος του Πολιτιστικού Καρναβαλικού Συλλόγου Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ» και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του Δήμου Αγιάσου, σε δυο φάσεις: Το 2001, επί δημαρχίας Παναγιώτη Ηλ. Ψυρούκη, και το 2007, επί δημαρχίας Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη, με την χρηματοδότηση αντίστοιχων επενδυτικών σχεδίων από την Κ.Π. Leader II και από τα ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Γεωργίας. Την έκθεση συμπληρώνουν καρναβαλικές κατασκευές, στολές καρνάβαλων παλιών συγκροτημάτων, καθώς και εκδόσεις και έντυπο πληροφοριακό υλικό του Δήμου Αγιάσου, της ΤΕΔΚ Νομού Λέσβου, της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου και του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα εκθέματα του Μουσείου ανασταίνονται οι παλιοί καρνάβαλοι, απλοί άνθρωποι του λαού που έγραψαν την λαμπρή καρναβαλική στορία της Αγιάσου. Μετά τον αγιασμό των εγκαινίων ακολούθησαν ομιλία του ερευνητή Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή και χαιρετισμοί του Δημάρχου Αγιάσου Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη, του αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Σηφουνάκη και του νέου Δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου. Η εκδήλωση έκλεισε με τα παραδοσιακά κάλαντα από τη Χορωδία του Αναγνωστηρίου. www.kathimerini.gr

Μοιράσου το άρθρο!