Πολιτισμός

14/08/2024 - 09:41

Δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου για το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας 16, 17 & 18 Αυγούστου 2024

Τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την Ανεμώτια, κυρίως μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες, καταβάλλονται αξιόλογες προσπάθειες για την ποιοτική αναβίωση του ιστορικού Λεσβιακού αμπελώνα, την ανάδειξή του ως στοιχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την επαναφορά της Λέσβου στον Οινικό Χάρτη του Βορείου Αιγαίου. Με παράλληλες βασικές αρχές και στόχους την αναζωογόνηση της τοπικής κοινότητας, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ηφαιστειακής καλδέρας Ανεμώτιας, την αναγεννητική γεωργία, την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το πολυθεματικό Φεστιβάλ Αμπελουργίας, που πραγματοποιείται σταθερά και επαναλαμβανόμενα στην Ανεμώτια από τον Σύλλογο Αμπελουργών, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο πολιτιστικών δράσεων και καλλιτεχνικών ρευμάτων. Κατέχει εξαιρετική θέση στα καλοκαιρινά δρώμενα του νησιού και αποτελεί πυλώνα πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προσφέροντας στο κοινό μια ποιοτική διέξοδο για ψυχαγωγία και συμμετοχή.

Φέτος, το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας πραγματοποιείται στις 16, 17 & 18 Αυγούστου με τίτλο "ΕρωτοΎφαντο Κρασί της Λέσβου…", που αντανακλά τη μαγεία και τη θελκτικότητα του λεσβιακού οίνου και μας καλεί να ανακαλύψουμε τη γοητεία της αμπελουργικής και οινοποιητικής τέχνης του νησιού και πως αυτή αλληλοεπιδρά, αλληλοεμπνέεται και συμπράττει με άλλες παραδοσιακές τέχνες. 

 

Επιδιώκουμε και προσπαθούμε για ένα Φεστιβάλ με φαντασία, αμεσότητα, ειλικρίνεια, εξωστρέφεια και δικτύωση. Στόχος μας, η Ανεμώτια αυτές τις μέρες να γίνει ένας τόπος συνάντησης, συμμετοχής, συμπερίληψης, σύνδεσης, φιλίας, επικοινωνίας, ελεύθερης έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε αυτήν τη γιορτή του πολιτισμού και μέσα από την τέχνη, τη μουσική, τον χορό, το θέατρο, τα χρώματα και τα αρώματα του κρασιού, να επικοινωνήσουμε, να επαναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας με τον διπλανό μας, με το τόπο μας και τα όνειρά μας, να βγούμε από το σκοτάδι της μοναξιάς και να επαναμαγεύσουμε τις ζωές μας…

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου

Μιχάλης Μαρμάρου

 

Μοιράσου το άρθρο!