Πολιτισμός

05/08/2024 - 18:30

Αύγουστος στον Μεσότοπο Λέσβου - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις από τον Σύλλογο «Η Αναγέννηση» - Είσοδος Ελεύθερη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με χαρά σας ενημερώνει και σας προσκαλεί στις πολιτιστικές δράσεις που προγραμματίζει για το καλοκαίρι 2024 στον Μεσότοπο. Αυτές έχουν ως εξής:

  • Στις 5 Αυγούστου και ώρα 18.30 οι παιδικοί αθλητικοί αγώνες, που περιλαμβάνουν αγώνα ταχύτητας και άλμα εις μήκος, θα λάβουν χώρα στο γήπεδο Μεσοτόπου στον Πάλιουρα. Συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών «Αναγέννηση» με τον ΑΟΜ (Αθλητικό Όμιλο Μεσοτόπου).

 

  • Την Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 20.30 μμ θα παρουσιάσουμε μια λαογραφική εκδήλωση με τίτλο «Ντοπιολαλιές στη Νοτιοδυτική Λέσβο» (Παράκοιλα-Άγρα-Μεσότοπος-Ερεσός) στο αμφιθέατρο Μεσοτόπου. Την εκδήλωση προλογίζει η κα Αγγελική Ράλλη, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμ. Φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών, η οποία θα μιλήσει για τη Λεσβιακή διάλεκτο: σημαντικό τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια οι επόμενοι ομιλητές, κα Νίκη Ταστάνη, φιλόλογος, διδάκτωρ Λαογραφίας, ερευνητής-συγγραφέας, κ. Γιάννης Κακαρώνης, συνταξιούχος ΟΤΕ, ερασιτέχνης γελοιογράφος-συγγραφέας, κ. Χαράλαμπος Δεμίρης, συνταξιούχος τραπεζικός, ερευνητής-συγγραφέας, και ο κ. Φώτης Βασίλογλου, συνταξιούχος δάσκαλος, ερευνητής-συγγραφέας θα μιλήσουν για τη ντοπιολαλιά του χωριού τους, τις εκδόσεις των τοπικών λεξικών που έχουν γίνει ενώ στο τέλος θα ακουστεί ζωντανά από εκπροσώπους η ντοπιολαλιά του κάθε χωριού. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι σύλλογοι Μεσοτοπιτών «Αναγέννηση» και «Ο Μεσότοπος».

φφ

 

  • Στις 7 & 8 Αυγούστου θα λειτουργεί έκθεση παλιάς φωτογραφίας με θέμα την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του χωριού στον ανοιχτό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μεσοτόπου. Την 9η Αυγούστου η έκθεση θα μεταφερθεί στο αμφιθέατρο για την εκδήλωση της «Ντοπιολαλιάς». Διοργανώνει ο  σύλλογος Μεσοτοπιτών «Αναγέννηση».

φφ

  • Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 20.00 μμ ο Υδρόμυλος Μαλλιόντας Μεσοτόπου θα μας υποδεχτεί στην πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο. Ο τίτλος της είναι «Του μύλου τα γυρίσματα- το ψωμί» και με κεντρικό άξονα το σιτάρι, το αλεύρι και το ψωμί θα μπλεχτούμε σε ένα λαβύρινθο παραμυθιών, τραγουδιών και μουσικής στη δροσερή κοιλάδα, δίπλα στο ποτάμι. Συμμετέχουν η χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Σαραντίδη, η Ελένη Κασάπη με το σαντούρι της  και η Νεανική Ορχήστρα του χωριού με τους Ορφέα Βουγιούκα, Ηλία Καφετζή και Ελεάνα Κουρλή. Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» κι ο Εξωραϊστικός Όμιλος «Μαλλιόντα».
  • Στην παραλία Ταβαρίου θα διεξαχθεί το Τουρνουά Beach volley 2024 στις 13, 14, 15 &16 Αυγούστου, με μία μέρα επιπλέον φέτος καθώς το ενδιαφέρον και οι συμμετοχές αυξάνονται.  Συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών «Αναγέννηση» και ο ΑΟΜ (Αθλητικός Όμιλος Μεσοτόπου).
  • Τέλος, το Σάββατο 17 Αυγούστου στις 19.00 μμ. το καθιερωμένο Γειτονιό που διοργανώνει το Τμήμα γυναικών του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Αναγέννηση» φέτος θα πραγματοποιηθεί στη γειτονιά Κότσ’νου Β’νάρ’ (Κόκκινο Βουνάρι), απ’ όπου ψηλά θα αγναντέψουμε όλο το χωριό και τον θαλάσσιο ορίζοντα!

φγ

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις μας είναι ελεύθερη.

Σας περιμένουμε όλους με χαρά! 

Μοιράσου το άρθρο!