Απόκριες στην Αγία Παρασκευή - Το Σάββατο οι Γιουρούκηδες - Κ.Δευτέρα το παραδοσιακό καρναβάλι από το Λαογραφικό Σύλλογο
Συνεχίζοντας την παράδοση πολλών ετών, ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής έχει ξεκινήσει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις από την Τσικνοπέμπτη, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν την Καθαρή Δευτέρα.
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου διοργανώνεται αποκριάτικο γλέντι στη Λέσχη Ομόνοια της Αγίας Παρασκευής.
Το Σάββατο 16 Μαρτίου το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τους «γιουρούκηδες», με αποκριάτικα τραγούδια και ανάλογη διάθεση, όπως οι μέρες τις αποκριάς το επιτάσσουν. Στη συνέχεια όλη η ομάδα θα επιβιβαστεί σε άρμα και θα σκορπίσει το κέφι της αποκριάς τραγουδώντας και αυτοσχεδιάζοντας σε όλες της γειτονιές της Αγίας Παρασκευής μέχρι το βράδυ, ενώ δέχονται κεράσματα και πειράγματα. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι αργά στα καφενεία.
Οι Γιουρούκηδες ή Γιουρούκδις ήταν νομαδικός λαός από τη Μικρά Ασία, που κατοικούσε και στη Λέσβο. Ζούσαν σε αντίσκηνα ή σε μικρά πετρόχτιστα καλύβια στα ορεινά και δασώδη μέρη του νησιού. Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής υπήρχαν οικισμοί τους στη Φεράνα, στα Βουβάρια και αλλού. Για να ζήσουν υλοτομούσαν τα πεύκα και κατασκεύαζαν ξύλινα σκεύη καθημερινής χρήσης, όπως πινακωτές, σκάφες, ξύλινα γουδιά, κουτάλες, κόπανους, κ.ά., που τα πουλούσαν στα χωριά του νησιού. Πουλούσαν επίσης δαδί και ξύλα. Οι γιουρούκηδες εγκατέλειψαν το νησί μαζί με τους Τούρκους στην υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Αυτό έγινε παρά τη θέλησή τους, γιατί δεν είχαν την ίδια θρησκεία ούτε φιλικές σχέσεις με τους Τούρκους. Δεν είχαν τζαμιά ούτε τελούσαν ραμαζάνι, οι γυναίκες τους ποτέ δεν κάλυπταν το πρόσωπό τους με πέπλο. Αντιθέτως συμπαθούσαν τους χριστιανούς και τιμούσαν την Παναγία.
Χαρακτηριστικό των αμφιέσεων των γιουρούκηδων είναι η άσπρη βράκα και πουκαμίσσα, το ζωνάρι, το κόκκινο φέσι καθώς και το μουτζούρωμα ή το αλεύρωμα στο πρόσωπο.
Κάθε Καθαρή Δευτέρα, κατέβαιναν ομαδικά στην Αγία Παρασκευή, γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν στους τουρβάδες, τους ότι φαγώσιμο είχε περισσέψει από την εβδομάδα της Τυρινής, όπως ρυζόγαλα, τυριά, μυζήθρες, πίττες κ.ά. για να τα καταναλώσουν, λόγω της αυστηρής νηστείας που είχε ξεκινήσεις για τους χριστιανούς κατοίκους.
Η παράξενη ενδυμασία τους και οι κινήσεις τους έγινε θέμα καρναβαλικής σάτιρας και επίδειξης από πολύ παλιά στην Αγία Παρασκευή (τέλη 19ου αιώνα τουλάχιστον) και διατηρείται μέχρι τις μέρες μας, όπου το έθιμο αναβιώνει ο Λαογραφικός Σύλλογος κάθε χρόνο την περίοδο της αποκριάς.
Την Καθαρή Δευτέρα από τις 11.30 το πρωί θα ξεκινήσει το παραδοσιακό καρναβάλι από το Λαογραφικό Σύλλογο, στον κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής μπροστά από το Σχολείο.
Πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση της αποκριάς στην Αγία Παρασκευή που από το 1975 διοργανώνει ο Λαογραφικός Σύλλογος και περιλαμβάνει παρέλαση αρμάτων που κατασκευάζουν τα μέλη του συλλόγου και άφθονη σάτιρα που πάλι οι ίδιοι γράφουν.
Στους επισκέπτες θα μοιραστεί ζεστό ρυζόγαλο.
Μετά το τέλος της παρέλασης το γλέντι θα συνεχιστεί στα καφενεία της πλατείας.