Πολιτισμός

21/07/2024 - 09:20

Ανοίγει για το καλοκαίρι το λαογραφικό μουσείο στο Μεσότοπο Λέσβου

Το λαογραφικό μουσείο στο Μεσότοπο, είναι ένα από τα μικρά «διαμαντάκια» που θα συναντήσει κανείς στα μικρά χωριά.

Οι άνθρωποι εκεί το έχουν δημιουργήσει με πολύ κόπο και προσπαθούν να το κρατούν ανοιχτό.

Στο μουσείο στο Μεσότοπο της Λέσβου μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση για πως πραγματικά ήταν διαμορφωμένα τα παλιά σπίτια και να δει παραδοσιακά αντικείμενα.

Η κα.Αθηνά Πιπίνη, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μεσοτόπου Λέσβου μέσω της εκπομπής «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 ξεναγεί σε ένα σπίτι παλαιότερων ετών, παρουσιάζοντας πώς ήταν η παραδοσιακή μεσοτοπίτικη κρεβατοκάμαρα, αλλά και άλλα αντικείμενα που ταξιδεύουν τους επισκέπτες στο παρελθόν. Παράλληλα τονίζει πώς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, το μουσείο λειτουργεί, το καλοκαίρι, μόνο για δύο μήνες.

«Έχουμε όμορφα κεντητά σεντόνια, όπως ήταν τότε, υφαντά, τα νυχτικά και μεσοφόρια που ήθελαν πολύ κόπο για να γίνουν όλα. Αυτά που θα δει ο επισκέπτης στο χώρο είναι από δωρεές των κατοίκων του χωριού και έτσι τα μαζέψαμε σιγά σιγά και στήσαμε εθελοντικά αυτό το χώρο από το 1984. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να λειτουργήσει το λαογραφικό μουσείο και έτσι οι δύο σύλλογοι, ο δικός μας και ο σύλλογος Απανταχού Μεσοτοπιτών των Αθηνών, Αναγέννηση, φροντίζουμε να το λειτουργούμε δύο μήνες το καλοκαίρι. Δίνοντας ένα χρηματικό ποσό σε παιδιά Γυμνασίου, κυρίως ,και έτσι τους δίνουμε κίνητρο να ασχοληθούν και να αγαπήσουν τον τόπο και την παράδοση», όπως είπε μεταξύ άλλων.

 

Δείτε τα δυο σχετικά βίντεο από την ΕΡΤ:

 

 

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη/ ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!