Πολιτισμός

20/06/2024 - 18:00

Αφιερώματα | 20 Ιουνίου στην ποιήτρια Σαπφώ | 21 Ιουνίου Κοινωνική συζήτηση

Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού η πρώτη εκδήλωση του Sappho Lesvos Festival με θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ»

 

 

Η έναρξη του Φεστιβάλ Σαπφούς στην Λέσβο που διοργανώνει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  ξεκινά με μια σπουδαία εκδήλωση  την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού. Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 21 Ιουνίου στο ίδιο μέρος θα ακολουθήσει μια εξ ίσου σημαντική εκδήλωση με κοινωνική συζήτηση και ομιλίες …

Αφιέρωμα στην ποιήτρια Σαπφώ | 20 Ιουνίου 2024

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 : Στις 18:00  τρεις καταξιωμένες γυναίκες με πλούσιο βιογραφικό η κάθε μια στον τομέα της θα συμμετάσχουν  σε εκδήλωση  «ανοιχτή» στο κοινό  με ομιλίες με  θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ».

Sandra Boehringer

Πιο συγκεκριμένα η  Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στη Σχολή Ιστορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου με θεμα: «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα». Η έρευνά της επικεντρώνεται στην ιστορία του φύλου, των γυναικών και της σεξουαλικότητας καθώς και στην πολιτιστική ιστορία του αρχαίου κόσμου.

Τασούλα Καραγεωργίου

Η Τασούλα Καραγεωργίου,  συγγραφέας μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, με θεμα: «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι». «Με γοήτευσε η απλότητα, η αμεσότητα και η αλήθεια του ποιητικού της λόγου. Πρόκειται για μια πρωτοπόρο ποίηση συντεθειμένη με απλά υλικά. Για ένα λυρικό εγώ που άρθρωσε θαρραλέα και εμφατικά για πρώτη φορά στην παγκόσμια σκέψη και στην παγκόσμιο ποίηση το δικαίωμα που έχουν τα συναισθήματα» θα πει σε πρόσφατη συνέντευξή της η συγγραφέας.

Laurie Laufer

 

«Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα»

Ομιλητές:

  1. Η Καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Sandra Boehringer με τον τίτλο «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα»

2. Η Συγγραφέας Μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς Τασούλα Καραγεωργίου

3. Η Laurie Laufer – Καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité)

4. Και ο Παναγιώτης Βερναρδάκης

 

 

 

Κοινωνική συζήτηση Ι 21 Ιουνίου 2024

 

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, 12:00-14:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού θα πραγματοποιηθεί κοινωνική συζήτηση και ομιλίες για το δικαίωμα των γυναικών στον σεξουαλικό προσανατολισμό με ομιλητές τις Ευγενία Γιακουμοπούλου Ι Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI), Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλλα Μπελιά Ι Πρόεδρος Σωματείου «Ουράνιο Τόξο», Βενετία Καντσά Ι  Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Και τις δυο εκδηλώσεις συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Μοιράσου το άρθρο!