Πολιτισμός

28/07/2024 - 21:00

Αφιέρωμα στον Άμπερτ Καμύ από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου - «Μέσα σ΄ ένα φως καινούργιο πάντα» - Κυριακή 28 Ιουλίου

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου διοργανώνει στις 28 Ιουλίου και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις 21:00 στο Σίγρι, το αφιέρωμα στον Άμπερτ Καμύ «Μέσα σ΄ ένα φως καινούργιο πάντα».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ελληνογαλλικό με άξονα τη σκέψη του σπουδαίου Γάλλου διανοούμενου του 20ού αιώνα, του Albert Camus και την μελοποίηση Γάλλων ποιητών.

 Έντεχνα τραγούδια των Claude Debussy, Maurice Ravel (Chants Populaires), Gabriel Fauré (La Fleur qui va sur l'Eau), ένα νέο έργο του Γιώργου Κουρουπού με τίτλο Retour à ma jeunesse σε ποίηση Paul Éluard καθώς και το έργο la Chimère σε ποίηση Charles Baudelaire της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου μαζί με κομμάτια για πιάνο των ίδιων συνθετών διαμορφώνουν μια έντονη ατμόσφαιρα αισθήσεων, καθαρών εννοιών, ψυχικών χρωμάτων. Και παράλληλα με την μουσική, η σκέψη και ποιητική έκφραση του Αλμπέρ Καμύ, του συγγραφέα που σε όλο το έργο του δεν έπαψε να μάχεται αυτό που συντρίβει το άτομο, αναζητώντας την εσωτερική αλήθεια, μελετώντας το αίσθημα του τραγικού και το παράλογο, πιστεύοντας στην μεγάλη ανάγκη της ομορφιάς και της αγάπης. Το παν είναι υπομονετικά να μυηθώ στη δύσκολη επιστήμη του ζειν, που μπροστά της όλα τ’ άλλα δεν σημαίνουν τίποτε. Έγραφε, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957 Αλμπέρ Καμύ, που είχε δύο φορές επισκεφτεί την Ελλάδα. Τη δεύτερη φορά μάλιστα, το καλοκαίρι του 1958, βρέθηκε στα νησιά του Αιγαίου, και ανάμεσά τους στην Λέσβο. Το τιμητικό αυτό αφιέρωμα στον Αλμπέρ Καμύ, πραγματοποιείται στην άκρη της Λέσβου, στο Σίγρι, εκεί που όπως έγραφε ο ίδιος ο Καμύ στον Άγγελο Κατακουζηνό, θα ήθελε να πάει να ζήσει στα δυτικά, στο γυμνό βράχο του γραφικού ψαράδικου χωριού. Ποιος ξέρει… ίσως για πάντα…

 Ερμηνεύουν: Τραγούδι, η μέτζο-σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη Πιάνο, η σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου Αφήγηση, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

δ

Μοιράσου το άρθρο!