Πολιτισμός

17/05/2024 - 07:01

9 επισημάνσεις και ... ένα μικρό φως ελπίδας για την ιστορική Λέσχη Αρίσβης

Σε νέα ανάρτηση του ο κ. Ελευθερίου αναφέρει:

Ο Εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  και πρόεδρος  της Λέσχης κ.  Άρης Ελευθερίου αναφέρει:

Θεωρώ απαραίτητο, ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής, να ενημερώσω τους λέσβιους πολίτες, και όσους πράγματι αισθάνονται πόνο και θλίψη για το τραγικό γεγονός της έκρηξης πυρκαϊάς στο ιστορικό και εμβληματικό κτίριο, για τα παρακάτω.

1) Αίτημα της Διοίκησης του Συλλόγου, προς τις ανακριτικες αρχές, είναι να διερευνήσουν σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση τις αιτίες της έκρηξης πυρκαγιάς, δεδομένου ότι από την 10 Απριλίου 2024, είχε παύση η χρήση του κτιρίου, το οποίο θα παρέμεινε κλειστό, όπως κάθε χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

2) Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, επισκευασθηκε και κατέστη ασφαλές από κάθε άποψη, για να στεγάσει τον ιστορικό πλούτο, με ενέργειες, με ευθύνη και με δαπάνες του ενιαίου Δήμου Λεσβου το έτος 2017 - 2018, από τον αείμνηστο Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, μετά από αίτημα της Διοίκησης, και του τότε αντιδημαρχου Ταξιάρχη Βερου και του τότε προέδρου και του Τοπικού Συμβουλίου,Τίτου Καραθεδωρου

3) Οι δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν καθαρά πολιτιστικές, και απολύτως συμφωνες με το αρχικο καταστατικό που είχες εγκριθεί από το πρωτοδικειο, και με τις νόμιμες και προβλεπομενες από το νόμο συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, οι τελευταίες των οποίων έγιναν το 2019.

4) Το Πνευματικό Κέντρο, έχει στέγασει στο κτίριο του, όσους πολιτιστικους συλλόγους στερούνται στέγης και το ζήτησαν, μηδενός εξαιρουμενου, όπως της Ένωσης Λογοτεχνων Αιγαίου και του Σκακιστικου Συλλόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.

5) Αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με τον πρόεδρο ήταν παρόντα στο χώρο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης, μεχρι και την πλήρη κατάσβεση της.

6) Σήμερα (σσ χθες)  τις μεταμεσημβρινες ώρες, διενέργησαμε αυτοψία, σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Το ευτυχές γεγονός,αν μπορεί να λεχθεί έτσι, είναι ότι, ένας μεγάλος σχετικά αριθμός των παλαιών βιβλίων και αρχείων, εχει διασωθεί,είναι καπνισμενα και βρεγμένα,χρειαζονται επιμελημενη και αμεση συντηρηση, στην οποία θα προχωρήσουμε, ζητώντας τη βοήθεια και συμπαράσταση, των υπηρεσιών του Δήμου, και των εθελοντών που με έχουν κατακλησει με τις προσφορές τους για κάθε βοήθεια.

7) Ο φερων οργανισμος του κτιρίου, από πρώτη θεώρηση δεν έχει υποστεί ανεπανορθωτες βλαβες και μπορούν να αποκατασταθουν . Αυτό βέβαια θα κριθεί από αρμόδιους μηχανικους.

8) Ο Δήμος μας και ο Δήμαρχος δήλωσαν την αμέριστη βοηθεια και συμπαράσταση για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργια του κτιρίου κατά τον προορισμό του.

9) Στους κλαυθμηριζοντες, κακόβουλους και κακεντρεχείς ελεγκτές του καναπέ, συνιστούμε αυτοσυγκρατηση και να μην εκτιθενται.

Μοιράσου το άρθρο!