Πολιτισμός

21/09/2024 - 18:00

21 και 22 Σεπτεμβρίου: Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και η Ένωση Μικρασιατών του Δήμου Δυτικής Λέσβου οργανώνουν το Σαββάτο και την Κυριακή 21 και 22 Σεπτεμβρίου, εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 102η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τη μνήμη των προγόνων μας προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Καλλονή και τα άλλα χωριά του Δήμου μας.

Γιατί ο Σεπτέμβριος του 1922 και τα όσα ακολούθησαν δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Αλλά συναποτελούν μια πραγματική τομή για την Ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση την Ελληνική ιστορία. Αφού επέφεραν πέραν των άλλων μια ανανέωση στις δομές των τοπικών κοινωνιών και τον πολιτισμό τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης περιλαμβάνει:

Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου

  • 6.00 το απόγευμα. Εσπερινός στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στον προσφυγικό οικισμό της Αρίσβης.
  • 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Ημερίδα με θέμα «1922. Τα πριν και τα μετά μιας παλιγγενεσίας».

Ομιλητές:

Στρατής Χαραλάμπους, Αντιστράτηγος σε αποστρατεία, ιστορικός:

«Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την καταστροφή»

Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος, συγγραφέας:

«Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος Ωρολογάς – Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης. Από τη Μικρασιατική Άμυνα στην Καταστροφή. Από τη σύγκρουση στην Αγιοποίηση».

Αφροδίτη Πελτέκη, Υποψήφια διδάκτορας τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

«Η κληρονομημένη Μικρασιατική ταυτότητα της προσφυγικής Λεσβιακής υπαίθρου».

Προεδρεύει η Δέσποινα Ανδρέου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

  • Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στη μνήμη «των Αγίων ενδόξων και μεγάλων Εθνομαρτύρων Ιεραρχών και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή», στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Καλλονή. 

Για το νόημα της ημέρας θα μιλήσει εκ μέρους της Ένωσης Μικρασιατών ο π. Χριστόφορος Ταράνης.

  • Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των άλλων κοινωνικών φορέων στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία της Καλλονής. (Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ώρες γραφείου, στο τηλέφωνο 22530 30012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση politismos.wlesvos@gmail.com ).

Μοιράσου το άρθρο!