Πολιτισμός

28/10/2024 - 09:00

1η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια στην καρδιά της Αθήνας

Η 1η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια είναι γεγονός, και μάλιστα στην καρδιά της Αθήνας , στο λόφο του Λυκαβηττού

Με σύμμαχο τον καταγάλανο αθηναϊκό καιρό ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία   στην Αθήνα, στον λόφο  Λυκαβηττού, την 1Η Γιορτή  Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια  παρουσία πολλών Αγιασωτών και φίλων του Συλλόγου.

Το πρωί της 26ης Οκτωβρίου εορτή του Αγίου Δημητρίου  τελέστηκε  στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λυκαβηττού  θεία λειτουργία με αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανασίου, βοηθούμενου από τον Αγιασώτη εφημέριο του Ναού πατέρα Στρατή Γεωργαντή. Στην  ομιλία του ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος τόνισε την σημασία της  σημερινής γιορτής του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών  που συνδύασε και   πάνδρευσε, την Παναγία την Αγιασώτισα με την παράδοση της Αγιάσου, μιας και πριν από 20 μέρες στο ίδιο Ναό είχε γίνει η ενθρόνιση της από τον συντοπίτη μας Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο τον Γ’.Ο πατέρας Στρατής ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για την συμμετοχή του στις εορταστικές γιορτές του Συλλόγου των Αγιασωτών, διάβασε σχετικό  έγγραφο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την επίσημη αποδοχή της  εικόνα της Αγίας Σιών   προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών Παναγιώτης Σταυρακέλης ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο κ. Αθανάσιο για τα καλά του λόγια και του χάρισε τα παρακάτω βιβλία:  «Παλλεσβιακό Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αγιάσου Λέσβου», «Θρύλος και Ιστορία της Αγιάσου της Νήσου Λέσβου» και «Αγιάσος και τα πέριξ».

δ

Ακολούθησε το εορταστικό  πρόγραμμα  της ημέρας, στον αύλειο χώρο του Ναού υπό τους ήχους του σαντουριού της Μεσοτοπίτισσας  Ελένης Κασάπη, μιας  και  οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατέστησαν αδύνατη την έλευση των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στην Αθήνα.

Η 1Η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια ολοκληρώθηκε με επιτυχία προσφέροντας μας τη χαρά να μοιραστούμε με τον κόσμο το γνήσιο Αγιασώτικο Χαλβά που πλέον διεκδικεί τη θέση του στην Άυλή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας. Η γιορτή έφερε κοντά μας επισκέπτες από όλο τον κόσμο αφού ο λόφος Λυκαβηττού είναι σημείο αναφοράς της πολιτιστικής δράσεις της Ελληνικής  πρωτεύουσας, που γεύτηκαν και εκτίμησαν τον Παραδοσιακό Χαλβά μας, καθώς ο ήχος του σαντουριού στα μαγικά χέρια της Ελένης δημιούργησε μία μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα.

ε

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις δράσεις εξωστρέφειας για τον τόπο μας, καθιστώντας τον Αγιασώτικο Χαλβά έναν γλυκό ‘’πρεσβευτή’’ της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Με συγκίνηση βλέπουμε πως, μέσα από τη συμμετοχή σας, ο χαλβάς μας έγινε ένας ισχυρός πρεσβευτής της Αγιάσου και της παράδοσης της.

Σας ευχαριστούμε θερμά που ήσασταν εκεί και μας υποστηρίξατε σε αυτή μας την προσπάθεια! Με τη βοήθεια και την αγάπη σας, συνεχίζουμε για ακόμα περισσότερες δράσεις που θα τιμούν την παράδοση μας και θα την προβάλλουν με περηφάνεια.

Η γιορτή τελούσε υπό την Αιγίδα του  Υπουργείο Πολιτισμού, Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς, όπως επίσης και τους χορηγούς μας οικογένεια Δημητρίου Κουντουρέλλη, και τον εκδοτικό οίκο «ΜΕΝΑΝΔΡΟ», την Ελένη  Κασάπη (σαντούρι) που την τελευταία στιγμή στη κυριολεξία  με την παρουσία της έσωσε την κατάσταση.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους, Παναγιώτη Σκορδά Αντιπρόεδρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, την Τούλα Μακρέλλη Πρόεδρο του VISIT AGIASOS, τα μέλη του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών Ειρήνη Καραφύλλη -Οικονομίδου, Παναγιώτη Οικονομίδη ,Πηνελόπη Δημέλη, Παναγιώτη Δημέλη και Νίκο Στεφανή, που ο καθένας από την μεριά τους συνέβαλαν στην κατά γενική ομολογία άψογη διοργάνωση  της εκδήλωσής μας.

δ

Μοιράσου το άρθρο!