Πολιτική

06/11/2019 - 14:48

Ξεσηκωμός μαθητών σχολικού συγκροτήματος Υφαντηρίων - Τι απάντηση πήραν από τον Αντιδήμαρχο

Πορεία διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο Μυτιλήνης πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές του 3ου Γυμνασίου, του 3ου Λυκείου και του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης, αλλά και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, για να εκφράσουν τα προβλήματα τους σχετικά με τη στέγαση τους. 

Αντιπροσωπεία των μαθητών συνοδευόμενοι από την Διευθύντρια του 3ου Λυκείου κα Λεοπούλου και συναδέλφους της καθηγητές, ζήτησαν ακρόαση και έγιναν άμεσα δεκτοί από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας και Δόμησης, Ευστράτιο Τζιμή, λόγω απουσίας του Δημάρχου.

Οι μαθητές, κατά τη συνάντησή τους με τον πρώην εκπαιδευτικό και νυν Αντιδήμαρχο, επέδειξαν μεγάλη ωριμότητα και κατέθεσαν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσο και τις προτάσεις τους για επίλυση του ζητήματος. Ο Αντιδήμαρχος, αφού άκουσε με τη δέουσα προσοχή την αντιπροσωπεία, συνεχάρη όλη την σχολική κοινότητα για την υπομονή που έχει επιδείξει τα τελευταία αυτά χρόνια και διαβεβαίωσε τα παιδιά, την κ. Λεοπούλου και τους συνάδελφους της ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια (Διαχειριστική Αρχή) και την ανάδοχο εταιρεία θα επιδιώξει να ολοκληρωθεί το έργο του κτηρίου του 3ου Λυκείου τους προσεχείς μήνες.

Ταυτόχρονα, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού που πραγματοποιήθηκε, θα επιδιωχθεί μέχρι το τέλος του έτους η αγορά τριών προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας - καθώς μέχρι το ποσό των 70.000 € (60.000+ΦΠΑ) μπορεί να γίνει άμεσα πρόχειρος διαγωνισμός -  και στη συνέχεια, με την έναρξη του νέου έτους, να προμηθευτεί ο Δήμος ακόμη τρεις αίθουσες με τις ίδιες διαδικασίες.  

---

Η επιστολή που έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Τζιμής από το 15 μελες του 3ου γενικού λυκείου Μυτιλήνης κατά την σημερινή κινητοποίηση γονέων και μαθητών.

Αξιότιμε κύριε αντιδήμαρχε,

Ως μέλη του δεκαπενταμελούς συμβούλιου του 3ου γενικού λυκείου Μυτιλήνης, λάβαμε την πρωτοβουλία να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή για να σας παρουσιάσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό την σχολική μας κοινότητα.

Καταρχάς, από τα μέσα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς οι μαθητές του 3ου γελ μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ “προσωρινά” προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να αποκατασταθεί η στατικότητα του σχολειού. Κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι εργασίες διακοπήκαν, με αποτέλεσμα το μάθημα να συνεχίσει να διεξάγεται σε κοντέινερ και οι μαθητές να αναγκάζονται να φοιτούν κάτω από αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες. Συγκεκριμένα είναι τοποθετημένα στο γήπεδο γυμναστικής του σχολειού και έτσι το μάθημα γυμναστικής παρεμποδίζεται όπως ταυτοχρόνως και η διδασκαλία .

Επιπλέον προβληματίζει τους μαθητές το ότι η χωρητικότητα των εν λογω κοντέινερ είναι δέκα ατόμων ενώ ο μέσος αριθμός των μαθητών που φιλοξενούνται μέσα σε αυτά είναι είκοσι. οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι συνθήκες φοίτησης είναι ασφυκτικές/άθλιες. Επιπρόσθετα θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθεί το πρόβλημα της θέρμανσης κατά την χειμερινή περίοδο.

Οι αίθουσες θερμαίνονται με μονάδες κλιματισμού, κάτι που καθιστά την θέρμανση σχεδόν ανύπαρκτη. Ενώ παράλληλα τα δυο παράθυρα που διαθέτουν δεν επαρκούν για τον εξαερισμό των χώρων αυτών. Απόρροια αυτών είναι η δημιουργία ενός αποπνικτικού κλίματος και δυσοσμίας. Κατά συνέπεια οι ασθένειες θα βρίσκονται σε έξαρση, εξ αιτίας των μικροβίων και της ανθυγιεινής ατμόσφαιρας.

Τέλος ένα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η έλλειψη χώρων υγιεινής. Οι μαθητές του λυκείου αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του 3ου γυμνασίου όπου έτσι γίνεται χρήση τους από περίπου πεντακόσιους μαθητές. Απότοκος των προαναφερθέντων είναι τα πολλά παράπονα μεγίστου σημασίας μαθητών των δυο σχολείων καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και υπάρχει κίνδυνος ασθενειών και μικροβίων.

Συνοψίζοντας θα σας παρακαλούσαμε να δώσετε την δέουσα προσοχή στα επείγοντα αυτά προβλήματα μας καθώς είστε το καθ’ ύλην πρόσωπο που μπορεί να επιληφθει της καταστάσεως αυτής. Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον και Τον αγώνα σας για μια καλύτερη εκπαίδευση.

Ως μαθητές δεν καταλογίζουμε ευθύνες αλλά απαίτηση μας είναι να επέλθει ξανά η κανονικότητα του σχολειού μας.

Με εκτίμηση τα μέλη του 15μελους συλλόγου μαθητών

Του 3ου γενικού λυκείου Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο!