X. Καλογήρου προς Αλέξη Τσίπρα: δεν μας ακούτε!
«Δεν μας ακούτε». Έτσι έκλεισε την ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, σήμερα Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στο 14ο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έγινε στη Μυτιλήνη, με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στην ομιλία της η Χριστιάνα Καλογήρου αποτύπωσε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και με έμφαση υπογράμμισε την επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα εξής 2 μεγάλα ζητήματα:
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Όπως είπε αυτό αποτελεί αναγκαία και ανυπέρβλητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ειδικότερα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου. Στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών. Στην ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων. Στον έλεγχο και συντονισμό της λειτουργίας των ΜΚΟ.
Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είπε τα εξής:
«….Αυτή είναι μια εικόνα, μια περιγραφή. Η περιγραφή μιας πραγματικότητας που είναι πάντα άλλο να την παρατηρείς, και άλλο να τη βιώνεις. Άλλο να συζητάς γι’ αυτήν και άλλο να τη ζεις στην καθημερινή της διάσταση. Γι’ αυτό θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, μιλώντας από εδώ, μεταφέροντας και διερμηνεύοντας τη φωνή, την ανησυχία, την αγωνία, την αγανάκτηση, ακόμη και τον φόβο του τόπου μας που ποικιλότροπα δοκιμάζεται, θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, «Δεν μας Ακούτε».
Δεν μας ακούτε, κύριε Πρόεδρε, με την προσοχή που πρέπει, με το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, με την προσήλωση που απαιτεί η στιγμή.
Έχουμε συχνά όλοι εμείς εδώ την αίσθηση ότι αυτό που εμείς βιώνουμε μοιάζει καμιά φορά σαν ξένο, σαν ξένο και μακρινό. Και αυτό δεν έχει αναφορά ειδικά στο πρόσωπό σας. Στην Κυβέρνηση της Χώρας απευθύνομαι, που πολλές φορές ό,τι φεύγει από την επικαιρότητα παίρνει μαζί και την προσοχή της.
Κυρίες και κύριοι, όπως σημείωσα περήφανα πριν από λίγο, θα το επαναλάβω και εδώ. Το Βόρειο Αιγαίο είναι η δύναμη των ανθρώπων του. Όπως και χθες έτσι και σήμερα, πορεύονται, πορευόμαστε, με μαχητικότητα, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Με τις αρχές μας σταθερές και τις αξίες μας οδηγό».
---------------
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Σας υποδεχόμαστε στην Περιφέρειά μας, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Σε έναν τόπο με μακρά ιστορία και ιδιαίτερο φυσικό κάλος.
Σε ένα τόπο που οι δυσκολίες της γεωγραφίας δεν τον εμπόδισαν
να υπάρξει,
να δημιουργήσει
και να προκόψει.
Το Βόρειο Αιγαίο είναι οι άνθρωποί του.
Άνθρωποι που αγωνίζονται
να χαράξουν την πορεία τους,
να επιδιώξουν την ατομική τους αυτοπραγμάτωση, δεμένοι άρρηκτα με τη συλλογική πορεία, συμμεριζόμενοι με όλη τους την ψυχή τις συλλογικές ανάγκες και εργαζόμενοι για έναν εν τέλει κοινό σκοπό.
Τη βελτίωση, τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Κυρίες και κύριοι,
Το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται σήμερα
σε μια δύσκολη, πρωτόγνωρη καμπή.
Μια καμπή που γεννά
και ανησυχίες
και αγωνία
και φόβο, δίκαια καμιά φορά, θα έλεγα.
Και είναι ασφαλώς προσβολή ο χαρακτηρισμός «ακροδεξιοί», αδιάκριτα, για ανθρώπους που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο τους και τη ζωή τους.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πέρα από κάθε δικαιολογία υπερβολική παρουσία της Αστυνομίας, εδώ σε ένα μέρος , σε μία βαθιά δημοκρατική κοινωνία, που οι άνθρωποί της έχουν μάθει να αγωνίζονται πάντα με ειρηνικό τρόπο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο μόλις πριν λίγες ημέρες επικαιροποίησε, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων του και πολλών αντίστοιχων παρεμβάσεων και ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής 2 ψηφίσματα.
Η ανάγνωσή τους συμπυκνώνει μια κατάσταση.
Δεν περιγράφει αιτήματα με τη γνωστή και συμβατική έννοια.
Αποτυπώνει μια ανάγκη.
Υπαρκτή.
Πιεστική.
Επείγουσα.
Μια ανάγκη που έχει διάσταση μεγαλύτερη, ευρύτερη, διάσταση πέραν της τοπικής.
Και η Κυβέρνηση της Χώρας καλείται σε βάθος να τη συνειδητοποιήσει και να εργαστεί.
Ψήφισμα πρώτο.
Διεκδικούμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, καθόσον ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο, αλλά προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τις νησιωτικές Περιφέρειες.
Ζητάμε επίσης από την κυβέρνηση την εφαρμογή καθεστώτος μηδενικού ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.
Ψήφισμα δεύτερο.
Πέντε σημεία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, αυτό το ζήτημα ακραίας συνθετότητας:
«Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.
Κυρίες και κύριοι,
Ως Περιφέρεια, με πλήρη επίγνωση και πλήρη συνείδηση των συνθηκών της εποχής, είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις.
Σταθερά προσανατολισμένοι στις λύσεις.
Τίποτα δεν είναι ικανό να μας αποσπάσει από αυτό.
Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Κυρίες και κύριοι,
Επιμένω, και θα επιμένω πάντα.
Τονίζοντας σταθερά τις αρνητικές συνέπειες της κατάργησης του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που όπως γνωρίζετε έχουν προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση των τοπικών φορέων και του Περιφερειακού μας Συμβουλίου.
Γι’ αυτό θεώρησα κυρίες και κύριοι, αναγκαία την ανάγνωση των ψηφισμάτων του Περιφερειακού Συμβουλίου μας.
Η αναγγελθείσα εφαρμογή ενός πιλοτικού μέτρου, όπως αυτό του «μεταφορικού ισοδύναμου», κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών.
Δεν μπορεί, όμως, να προβάλλεται ως αντιστάθμισμα ενός μέτρου που πλήττει ευθέως και άμεσα
το εισόδημα των κατοίκων
την οικονομική δραστηριότητα,
την επιχειρηματικότητα,
τον τουρισμό.
Προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί η βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών, ως τόπου διαμονής και εργασίας, καθώς οι άνθρωποι αποτελούν και θα αποτελούν πάντα, το κρίσιμο ζήτημα για τις αναγκαίες αλλαγές.
Ο στόχος μας όπως διατυπώνεται και στο Επιχειρησιακό μας Σχέδιο είναι:
Η Ανάδειξη της Ιδιαίτερης Φυσιογνωμίας Ενός Εκάστου εκ των Νησιών της Περιφέρειας και η Αναστροφή των Συνεπειών της Οικονομικής Κρίσης,
να γίνουν δηλαδή τα Νησιά μας Ενεργοί Πόλοι Ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι,
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί κυρίαρχη αναπτυξιακή προϋπόθεση, παρά τη θετική εξέλιξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης ιδίως ως προς τον έγκαιρο προγραμματισμό, τη συχνότητα των δρομολογίων καθώς και την ενδοπεριφερειακή διασύνδεση ώστε να ανταποκρίνεται στις εμπορικές, τουριστικές και επιβατικές ανάγκες καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Στο κρίσιμο θέμα της υγείας είναι ευρέως γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση των Υπηρεσιών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σχεδόν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, επίσης, επιδεινώθηκαν οι χρόνιες παθογένειες στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας. Προσθέστε σε αυτό και την πίεση λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και έχετε την πλήρη εικόνα.
Στον αγροτικό τομέα, οι εφαρμοζόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές δεν υποστηρίζουν με συστηματικό τρόπο την ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας.
Η κτηνοτροφία αποτελεί, για τα περισσότερα νησιά, τομέα με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα ποιότητας και παράδοσης.
Η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες είναι, επίσης, τομέας με σημαντικές δυνατότητες, αλλά και πολλά προβλήματα.
Ο τουρισμός πρέπει να προσανατολιστεί στη στρατηγική της «διαχείρισης προορισμού», που δημιουργεί ελκυστικότητα στον επισκέπτη μέσω της συνολικής βιωματικής εμπειρίας που αποκτά, συνδυάζοντας όλες τις δραστηριότητες του τόπου.
Ιστορία, πολιτισμός, φύση, γαστρονομία.
Σε σχέση με το ΕΣΠΑ οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια δίνουν καρπούς. Ειδικότερη άλλωστε αναφορά έγινε στη θεματική συζήτηση που προηγήθηκε.
Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αποτελούν κρίσιμο αλλά όχι το καθοριστικότερο μέσο για την ανάσχεση της κρίσης. Πρέπει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιφερειακής ανάπτυξης να επανεξετασθεί και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα να υπηρετήσουν τη νέα αναπτυξιακή πολιτική, καθώς και την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είτε με στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις, είτε με πλέγμα μικρών δημοσιών έργων, δημιουργεί ένα καταρχήν αναπτυξιακό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες με τη σειρά τους συνεισφέρουν στη νέα αυτή αναπτυξιακή προσπάθεια.
Κυρίες και κύριοι,
H Ελλάδα δεν διαθέτει δυστυχώς ακόμη ειδική πολιτική για τα νησιά.
Τα νησιά ως «μικρές αυτόνομες οικονομίες» με τα δικά τους χαρακτηριστικά και δυναμική, καθορίζουν το αναπτυξιακό τους πρότυπο με βάση τόσο την ιστορική τους διαδρομή, όσο και τις στρατηγικές τους επιλογές.
Με μια «μοναδική ταυτότητα», που και αυτή αποτελεί μαζί με όλα τα άλλα αναπτυξιακό πλεονέκτημα.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτή είναι μια εικόνα, μια περιγραφή.
Η περιγραφή μιας πραγματικότητας που είναι πάντα
άλλο να την παρατηρείς
και άλλο να τη βιώνεις.
Άλλο να συζητάς γι’ αυτήν
και άλλο να τη ζεις στην καθημερινή της διάσταση.
Γι’ αυτό θα έλεγα κύριε Πρόεδρε, μιλώντας από εδώ,
μεταφέροντας και διερμηνεύοντας
τη φωνή,
την ανησυχία,
την αγωνία,
την αγανάκτηση,
ακόμη και τον φόβο του τόπου μας που ποικιλότροπα δοκιμάζεται,
θα έλεγα κύριε Πρόεδρε
«Δεν μας Ακούτε».
Δεν μας ακούτε κύριε Πρόεδρε,
Με την προσοχή που πρέπει.
Με το ενδιαφέρον που επιβάλλεται.
Με την προσήλωση που απαιτεί η στιγμή.
Έχουμε συχνά όλοι εμείς εδώ την αίσθηση ότι αυτό που εμείς βιώνουμε μοιάζει καμιά φορά σαν ξένο, σαν ξένο και μακρινό.
Στην Κυβέρνησή σας απευθύνομαι,
που πολλές φορές ό,τι φεύγει από την επικαιρότητα παίρνει μαζί και την προσοχή τους.
Κυρίες και κύριοι,
Όπως σημείωσα περήφανα πριν από λίγο, θα το επαναλάβω και εδώ.
Το Βόρειο Αιγαίο είναι η δύναμη των ανθρώπων του.
Όπως και χθες έτσι και σήμερα, πορεύονται, πορευόμαστε με
Μαχητικότητα.
Αξιοπρέπεια.
Και αυτοπεποίθηση.
Με τις αρχές μας σταθερές
Και τις αξίες μας οδηγό.
Κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστούμε».