Πολιτική

29/08/2024 - 16:18

Τρεις σημαντικές προτάσεις για τη διαχείριση των Υδάτινων Πόρων και Υδάτων στο Βόρειο Αιγαίο

Η Σημασία της Σωστής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων & Υδάτων

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης  Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο των στόχων του για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επιφέρει η κλιματική κρίση, επεξεργάζεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου τρεις προτάσεις ιδιαίτερης σημασίας για τον τόπο μας.

  1. Συγκεκριμένα θα γίνει προσπάθεια να καταγραφούν και να ελεγχθούν όλα τα ελεύθερα σημεία υδροληψίας στους δρόμους και την ύπαιθρο της Λέσβου, σημεία από τα οποία γίνεται λήψη νερού από κατοίκους και επισκέπτες.
  2. Θα γίνει επίσης προσπάθεια να ελεγχθούν εργαστηριακά τα επιφανειακά νερά στη Λέσβο, που μέσα από το δίκτυο κύριων ποταμών και χειμάρρων καταλήγουν είτε στον υδροφόρο ορίζοντα είτε στο θαλάσσιο αποδέκτη, με στόχο τη μελλοντική αξιοποίηση τους για ύδρευση , άρδευση και κυρίως για τον εμπλουτισμό των κατά τόπους υπόγειων υδατικών συστημάτων.  
  3. Τέλος στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Οινούσσες και Ψαρά και σε δεύτερη φάση και στα υπόλοιπα, θα διερευνηθεί η υφιστάμενη κατάσταση των αντλούμενων νερών σε σημεία κοντά στη θάλασσα και συγκεκριμένα το κατά πόσο έχουν επιβαρυνθεί ή κινδυνεύουν από το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, που εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για όλα τα νησιά. Στόχος της έρευνας αυτής είναι, αφενός η εντόπιση των προβληματικών περιοχών και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα ώστε να προταθούν , τόσο μέτρα πρόληψης όσο και μέτρα ανάσχεσης του φαινομένου της υφαλμύρωσης εκεί που υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. 

Αφετέρου,  θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησής της από τους φορείς διαχείρισης υδάτων των νησιών μας για την υλοποίηση των μέτρων πρόληψης  και ανάσχεσης της υφαλμύρωσης στα νησιά μας, μέσω της ένταξη τους σε έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία, τον εμπλουτισμό και την ορθή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Πρόσκληση για συμμετοχή στις προτάσεις αυτές, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και στο στάδιο της υλοποίησης,  θα απευθύνουμε στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στους Δήμους και τους φορείς υδροδότησης αλλά και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Σινάνης Προκόπης

Μοιράσου το άρθρο!