Πολιτική

30/09/2024 - 11:39

Τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Ναζί στη Λέσβο από τον Δήμο και τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με μια λιτή τελετή η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο και τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης στο Μνημείο, που έχει τοποθετηθεί στο άλσος Τσαμάκια, τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη Λέσβο το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου.

Στην τελετή, στην οποία παρέστησαν η Βουλευτής  Ν. Λέσβου του ΚΚΕ κ. Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι Βουλευτών, κομμάτων, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη της Δημοτικής Αρχής και της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης και πολίτες, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβο. Στη συνέχεια, το μέλος των  Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ) Γιώργος Γαλέτσας σε μια σύντομη ομιλία του παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα των εκτελέσεων από τους Ναζί κατά την περίοδο της κατοχής στη Λέσβο.

Νωρίτερα, από την βίλα Ηλιόπουλου στην περιοχή της Σουράδας, όπου λειτουργούσε ως έδρα της Γκεστάπο, έπειτα από σχετική ιστορική ομιλία του μέλους της ΦΙΜΠΟΔ Απόστολου Κομνηνάκα, ξεκίνησε ένας συμβολικός αγώνας δρόμου, με τη συμμετοχή δρομέων και τη συνοδεία ποδηλατών, από τον Σύλλογο Δρομέων και τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου αντίστοιχα, οι οποίοι ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή τερμάτισαν στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων στα Τσαμάκια.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, 80 χρόνια μετά, αλλά και κάθε μέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πατάμε σε χώμα ποτισμένο από το αίμα αυτών των ηρώων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελευθερία μας και η Δημοκρατία μας, κατακτήθηκαν με αγώνες που ο καθένας ατομικά, αλλά και όλες και όλοι μαζί συλλογικά οφείλουμε να τις προστατεύουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα τιμούμε τους ήρωές μας και θα διατηρούμε ζωντανή και αιωνία τη μνήμη τους».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ανάγνωση των ονομάτων των εκτελεσθέντων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του

Μοιράσου το άρθρο!