Τι ζητάει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου από την Περιφέρεια - Τι αναφέρει για την άνιση αντιμετώπιση των δυο Δήμων
Τη διασφάλιση (και) για τις δράσεις και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω των Στρατηγικών ΤΑΠ-Τοκ, μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για το Δήμο Δυτικής Λέσβου, ζητά με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ Στρατή Κυρατζή, τον Προϊστάμενο της ΕΥΔ Γιώργο Πλακωτάρη και τον Διευθυντή της ΕΤΑΛ Α.Ε. Αναστάσιο Περιμένη η δημοτική αρχή.
Στην επιστολή της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης «ΕΣΠΑ: Ευκαιρίες Ανάπτυξης και στήριξη της τοπικής κοινωνίας – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στη Μυτιλήνη, προέκυψε η πληροφορία ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός Τεχνικής Βοήθειας, όσο και η πρόβλεψη υποέργων μελετών για τις δράσεις των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και ΟΧΕ. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στις τέσσερις Στρατηγικές Χωρικής Ανάπτυξης με χρήση του εργαλείου ΤΑΠ-ΤοΚ για τα νησιά Σάμου, Λήμνου, Χίου & Λέσβου, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.
Σημειώνεται εδώ, ότι με παρέμβασή του κατά τη διαβούλευση για την προετοιμασία του Περιφερειακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είχε προτείνει μια Στρατηγική ΟΧΕ για την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου Καλλονής, επισημαίνοντας ότι «…Με το παρόν κείμενο Στρατηγικής, πολύ καλώς, δίνεται για ακόμη μια φορά, στο Δήμο Μυτιλήνης, το πλεονέκτημα ενός βέβαιου ολοκληρωμένου χωρικού σχεδίου για την πόλη της Μυτιλήνης (που θα αφορά και θα επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς δημότες του, 28.000 κατοίκους), με ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ για τα επιμέρους έργα. Το ίδιο όμως δεν γίνεται και για τον Κόλπο Καλλονής του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Αντ’ αυτού η συγκεκριμένη χωρική ενότητα εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για όλο το νησί της Λέσβου, που λαμβάνει υπόψη μια γενική έννοια της νησιωτικότητας και όχι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών του και επιπλέον, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ. Η Πολιτεία έχει διαιρέσει διοικητικά το νησί της Λέσβου και η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει ΕΞΙΣΟΥ αυτές τις δυο ενότητες αυτοδιοίκησης… Οι κοινωνικές και αναπτυξιακές ανισότητες μεταξύ των δυο δήμων, αλλά και οι ανισότητες σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων καθιστούν απολύτως αναγκαίο ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης της χωρικής συνοχής στο εσωτερικό του νησιού… Η αναχαίτιση των πληθυσμιακών διαρροών από την ύπαιθρο στην πόλη και της εγκατάλειψης της αγροτικής γης πρέπει να αξιολογείται ως εξίσου σημαντική με τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής στην πυκνοκατοικημένη πόλη. Επίσης, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου οφείλει να αναγνωρίσει ότι η δυσανάλογα περιορισμένη χρηματοδότηση της δυτικής Λέσβου, σε σύγκριση με την ανατολική δεν είναι λογικό να εξακολουθήσει για ακόμα μια προγραμματική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2030. Κατά συνέπεια, μια ανακατανομή των πόρων, ώστε να διασφαλιστούν κονδύλια ειδικά και αποκλειστικά για την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου Καλλονής, θα ικανοποιούσε την πρόβλεψη για άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων».
Όπως σημειώνει στην επιστολή της η κα Γιαννή-Κοκκινέλλη, η παραπάνω πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου δεν έγινε αποδεκτή. Πέραν αυτού όμως, διαπιστώνεται πλέον ότι η άνιση αντιμετώπιση των δυο Δήμων, δεν αφορά μόνο στην κατανομή των κονδυλίων αλλά και στην παροχή βοήθειας για την ωρίμανση των έργων.
Με την αρμόδια Αντιδήμαρχο να ζητά μηχανισμό Τεχνικής Βοήθειας για τις δράσεις και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω των Στρατηγικών ΤΑΠΤοΚ.
«Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά ότι οι ανάγκες του Δήμου Δυτικής Λέσβου -του δεύτερου σε έκταση μεγαλύτερου νησιωτικού Δήμου στην Ελλάδα, του μεγαλύτερου σε έκταση δήμου στο Βόρειο Αιγαίο και του τρίτου μεγαλύτερου σε πληθυσμό (μετά της Μυτιλήνης και της Χίου)- είναι μεγάλες. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου αδυνατούν να ωριμάσουν όλα τα αναγκαία έργα και ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάθεση περισσότερων μελετών σε εξωτερικούς συνεργάτες», καταλήγει χαρακτηριστικά η επιστολή της.