Πολιτική

19/10/2023 - 18:56

Τι θα γίνει τελικά με την Βάστρια; Τι απαντά ο Υπουργός;

Απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Φωτόπουλος

Η απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τη Βάστρια από την οποία προκύπτει πλέον ότι η δομή θα λειτουργήσει σύντομα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός:  " ήδη σήμερα το έργο στο σύνολό του, έχει αδειοδοτηθεί ορθά περιβαλλοντικά"

 

Αναλυτικά:

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Φωτόπουλος, με θέμα «Με την υπ'αριθ. 1335/2023 απόφαση του Ε' Τμήματος του Σ.τ.Ε., ακυρώθηκε η αδειοδότηση του Κ.Υ.Τ. Βάστριας Λέσβου. Παρά τη σχετική απόφαση, υπάρχει δήλωσή σας ότι η δομή θα λειτουργήσει την άνοιξη προκύπτοντος του εύλογου ερωτήματος πώς δύναται από το κράτος να παρακαμφθεί μια δικαστική απόφαση», σας γνωρίζουμε καταρχήν ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ήδη από το έτος 2021 σχεδίασε και ξεκίνησε την εγκατάσταση δομής φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών αιτούντων άσυλο στη θέση Βάστρια της νήσου Λέσβου.

Πριν την έναρξη των εργασιών, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προέβη σε όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, στη λήψη των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση τόσο της υπό κατασκευή δομής όσο και των συνοδών έργων αυτής, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τον χρόνο αυτό νομοθεσία.

Ειδικότερα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση γίνεται σύμφωνα με τον ν. 4014/2011 (Α' 209). Με την παρ. 1 του άρθρου 1 του νόμου αυτού ορίζεται ότι: «Τα έργα και οι δραστηριότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των οποίων η κατασκευή ή λειτουργία δύναται να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες (Α και Β) ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, βάσει των κριτηρίων του άρθρου αυτού και του Παραρτήματος Ι του νόμου.»

Η κατηγορία (Α) περιλαμβάνει τα έργα και τις δραστηριότητες τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οποία υπόκεινται σε διεξαγωγή και αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου να επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος σχετικά με το συγκεκριμένο έργο ή δραστηριότητα (άρθ. 2, 3 και 4 του ν. 4014/2011). Η κατηγορία (Β) περιλαμβάνει έργα και δραστηριότητες τα οποία χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα ή δραστηριότητες της κατηγορίας Β δεν ακολουθούν τη διαδικασία εκπόνησης ΜΠΕ, αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) (άρ. 8, του ν. 4014/2011). Η κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων γίνεται βάσει των σχετικών κριτηρίων που παρατίθενται σε παράρτημα του ίδιου νόμου.

Εν προκειμένω, η επίδικη εγκατάσταση, ειδικότερα ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχικά εντάχθηκε στην κατηγορία Β’, με κριτήριο τη χωρητικότητα, η οποία αφορά στη φιλοξενία 5.000 ατόμων, σύμφωνα με την ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/24593/2902/5-3-2020 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 1482), η οποία ήταν σε ισχύ τη χρονική περίοδο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Συνεπεία των ανωτέρω, απαραίτητη προϋπόθεση για την δημοπράτηση του έργου και την κατασκευή της νέας δομής στη Λέσβο, ήταν η υπαγωγή αυτής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ).

Μετά την υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ, εκδόθηκε υπ’ αριθμόν 11359/2021 κοινή υπουργική απόφαση «Χορήγηση άδειας χωροθέτησης και κατασκευής για το έργο: «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, Δομών και Διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στη Νήσο Λέσβο, στη θέση "Βάστρια" (Πλάτη), Δ.Ε. Λουτροπόλεως Θερμής Δήμου Μυτιλήνης και Δ.Ε. Αγ. Παρασκευής, Δήμου Δυτικής Λέσβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Παράλληλα δε, εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 239007/29-4-2022 (ΑΔΑ: 9Λ8Σ46ΜΔΨΟ-ΠΚ1) απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου «Έγκριση της υπ’ αριθμόν 236189/28-04-2022 δήλωσης υπαγωγής και Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου: Δασική Οδοποιία Α’ Κατηγορίας οδού πρόσβασης της προσωρινής δομής στη θέση ΠΛΑΤΗ ΒΑΣΤΡΙΑ στη νήσο Λέσβο, ως συνοδό έργο. Μετά και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου της δασικής οδοποιίας Α’ Κατηγορίας, εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 262745/11-5-2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου αποτυπώνεται η οριστική χάραξη του συνοδού έργου της οδού πρόσβασης, ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία της δομής με το οδικό δίκτυο και να διασφαλισθεί η υγεία και ασφάλεια των φιλοξενουμένων στη δομή.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, οι εργασίες του οποίου είχαν ήδη εκκινήσει από τον Ιανουάριο 2022, στις 8-6-2022 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμόν Α1285/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία η υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/24593/2902/2020 (Β’ 1482), ήταν εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, και οι δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών χωρητικότητας άνω των 3.000 ατόμων υπάγονταν στην Α2 κατηγορία και συνεπώς θα έπρεπε να υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη την αναγκαιότητα κατασκευής του επίμαχου έργου, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συναφθείσας Συμφωνίας Χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε στη σύνταξη ΜΠΕ για το σύνολο του έργου με Κατηγορία Α2, η οποία συμπεριλαμβάνει την κατασκευή της δασικής οδού πρόσβασης ως συνοδό έργο. Η ΜΠΕ συντάχθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν. 4014/2011 σχετικά με την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τα αναφερόμενα στην υπουργική απόφαση 2307/2018 (Β’439) και υποβλήθηκε ηλεκτρονικά στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) όπου έλαβε Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ) με αριθμό 2208820528, ενώ ταυτόχρονα, υποβλήθηκε σε έντυπη μορφή πλήρης φάκελος ΜΠΕ του έργου στην αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, ήτοι τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου. Τέλος, συντάχθηκε και θεωρήθηκε αρμόδια μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης.

Κατόπιν των παραπάνω, εκδόθηκαν οι.: α) υπ’ αρ. πρωτ. 10546/19-04-2023 (ΑΔΑ: 9ΙΦ0ΟΡ1Ι-Ο12) απόφαση του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: «Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας του άρ. 8 του Ν. 4375/2016, στην θέση «Βάστρια», της Δημοτικής Ενότητας Λουτροπόλεως Θερμής του Δήμου Μυτιλήνης και Δημοτικής Ενότητας Αγ. Παρασκευής του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του Ν. Λέσβου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου» λόγω αλλαγής κατηγορίας από Β σε Α2.», με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου και β) υπ' αρ. πρωτ. 15519/02-06-2023 (ΑΔΑ: 6Κ5ΛΟΡ1Ι-ΤΤ4) απόφαση του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η οποία τροποποιεί την ως άνω απόφαση σύμφωνα με τον όρο Δ.5.2. αυτής.

Συνεπώς, εκδόθηκε η υπ' αριθμόν 364995/25-7-2023 κοινή υπουργική απόφαση, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η έκδοση νέας άδειας χωροθέτησης και κατασκευής, με κατάργηση της προηγούμενης, για το επίμαχο έργο και τα συνοδά αυτού, καθώς πλέον άλλαξαν οι όροι περιβαλλοντικής αδειοδότησής του, αφού το σύνολο αυτού (κατασκευαστικό έργο δομής και συνοδό έργο κατασκευής δασικής οδοποιίας) υπήχθη στη Α2 κατηγορία σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν.4014/2011.

Μετά την υπογραφή της άνω κοινής υπουργικής απόφασης, εκδόθηκε η υπ' αριθμόν Α1335/31- 07-2023 απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι η επίδικη οδός δεν μπορεί να θεωρηθεί πως φέρει, κατά νόμο, το χαρακτήρα δασικής οδού και συνεπώς δεν υπάγεται σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε πως, λόγω του τεχνικού χαρακτήρα του οικείου ζητήματος κατασκευής της άνω οδού, το ίδιο το δικαστήριο δεν μπορεί να προβεί πρωτοτύπως, στην περιβαλλοντική κατάταξη της συγκεκριμένης οδού και η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στη διοίκηση προς νέα νόμιμη κατάταξη σε περιβαλλοντική κατηγορία ανώτερη από αυτήν που είχε ήδη προκριθεί κατά το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα έκρινε πως και το σύνολο του κατασκευαστικού έργου της δομής πρέπει να καταταγεί σε ανώτερη κατηγορία. Βάσει αυτών, ακυρώθηκε τόσο η πράξη υπαγωγής σε ΠΠΔ του έργου κατασκευής της δασικής οδοποιίας όσο και η κοινή υπουργική απόφαση της χωροθέτησης.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προγενέστερα της έκδοσης της παραπάνω Α1335/31-07-2023 απόφασης του ΣτΕ, είχε ήδη προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταταγεί η κατασκευή της δομής και τα συνοδά έργα αυτής σε ανώτερη περιβαλλοντική κατηγορία (Α2 σύμφωνα με τον ν. 4014/2011) και ήδη σήμερα το έργο στο σύνολό του, έχει αδειοδοτηθεί ορθά περιβαλλοντικά.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

 

---

Η αρχική ερώτηση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης: 

 

Του:               Στυλιανού Φωτόπουλου, Βουλευτή Α' Ανατολικής Αττικής

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ: «Με την υπ’ αριθ. 1335/2023 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Σ.τ.Ε., ακυρώθηκε η αδειοδότηση του Κ.Υ.Τ. Βάστριας Λέσβου. Παρά τη σχετική απόφαση, υπάρχει δήλωσή σας ότι η δομή θα λειτουργήσει την άνοιξη προκύπτοντος του εύλογου ερωτήματος πώς δύναται από το κράτος να παρακαμφθεί μια δικαστική απόφαση»

Κύριε Υπουργέ,

Η Ναυτεμπορική της 8ης Αυγούστου και με τίτλο «Όχι του Σ.τ.Ε. στην κατασκευή Κ.Υ.Τ. Βάστριας Λέσβου. Καιρίδης: Την άνοιξη θα λειτουργήσει η δομή» μας πληροφορεί ότι έγινε δεκτή από το Ε’ Τμήμα του Σ.τ.Ε. με την υπ’ αριθμό 1335/2023 απόφασή του η αίτηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία και ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου κατασκευής Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στην Πλάτη - Βάστρια Λέσβου για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ. μ., προκειμένου να κατασκευασθεί ο δρόμος προσβάσεως στη δομή.

Στο Κ.Υ.Τ. Περιοχής Πλάτη - Βάστρια Λέσβου είχε προγραμματισθεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νομικές διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Ωστόσο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, σημείωσε ότι η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Βάστρια θα λειτουργήσει στις αρχές της ερχομένης άνοιξης. Σημειωτέον ότι η υπ’ αριθ.199/22.12.2023 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανέλυσε στο “dikastiko” την 02.01.2023 ο δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Λουκάς Αποστολίδης, με τίτλο «Φρένο» στην εκτέλεση συνοδών έργων στη δομή “Βάστρια” Λέσβου, μεταξύ άλλων   αναφέρει   ότι   «…αποτέλεσε   σοβαρό   ανάχωμα   για   την   προστασία   του περιβάλλοντος ενός παρθένου και προστατευόμενου δάσους στην περιοχή “Βάστρια” που συνορεύει με περιοχή NATURA.

Η απόφαση αναστολής εργασιών οδοποιίας για διάνοιξη δρόμου 2,5 χλμ., 8 και 10 μέτρων για βαρέα οχήματα (και μάλιστα εκχέρσωση δάσους 71.250 στρ.) βάζει φρένο στη Διοίκηση και στο Υπουργείο Μετανάστευσης για την υπό κατασκευή δομή 5.000 ατόμων (η οποία περιορίστηκε πρόσφατα σε 3.000) στη θέση “Βάστρια” της Λέσβου…». Από το 2015 οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατόπιν συμφωνιών και οικονομικής φύσεως ομού με τα επιτελεία της Ε.Ε. επέτρεψαν σε ορδές να εισέλθουν στη χώρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, αδιαφορώνταςγια την επιβίωση της χώρας. Από το 2015 εγκαταστάθηκαν στα νησιά του Αιγαίου ισλαμιστές προσκείμενοι στην Τουρκία, μεταξύ των άλλων και στρατιές αποτελούμενες από νεαρούς άνδρες, στους οποίους εδόθη στέγαση καταστρέφοντας εκτάσεις.

Ακολούθως, χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του Συντάγματος και των νόμων και παρά τις έντονες αντιδράσεις των πληθυσμών κατασκευάστηκαν αυθαίρετα μουσουλμανικές πόλεις, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις.

Ολοκληρώνοντας την αυθαιρεσία οι δυο κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ χωρίς τις προβλεπόμενες εκ του νόμου απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συνεπώς χωρίς νομιμότητα έρχονται πλέον αντιμέτωπες με τις ανωτέρω αποφάσεις του Σ.τ.Ε., βάσει των οποίων η υλοτόμηση του δάσους και οι αυθαίρετες κατασκευές εντός αυτού είναι παράνομες και η πιθανή ζημιά του Δημοσίου δεν συνεπάγεται τη διατήρηση της παρανόμου αυτής καταστάσεως. Πιθανόν και το ελληνικό Δημόσιο να υποχρεωθεί να επιστρέψει και τις επιχορηγήσεις τις οποίες έλαβε από την Ε.Ε. για την παράνομη, με την απόφαση του Σ.τ.Ε., εποικιστική δομή.

Κατόπιν αυτού, κύριε Υπουργέ, αναμένονταν να δηλώσετε, όπως σε κάθε συντεταγμένη και δυτική κοινωνία, ότι θα σεβαστείτε την ανωτέρω απόφαση. Αντιθέτως, δηλώσατε ότι η δομή θα λειτουργήσει την ερχόμενη άνοιξη, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τις αποφάσεις των δικαστηρίων, των νόμων και του Συντάγματος.

Γιατί θέλετε να επιβεβαιώσετε με αυτή σας τη δήλωση το άρθρο της γερμανικής ΤΑΖ (PRONEWS 06.08.2023), η οποία χαρακτηρίζει την Κυβέρνησή σας ως «απόλυτα διεφθαρμένη και ανελεύθερο καθεστώς». Ανέγραφε και απείρως χειρότερα αλλά δεν είναι της παρούσης. Μόνον στα ανελεύθερα και διεφθαρμένα καθεστώτα δε λαμβάνονται υπόψιν και δεν τηρούνται δικαστικές αποφάσεις ανωτέρων δικαστηρίων, καθώς και οι νόμοι και το Σύνταγμα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε, βάσει της δηλώσεώς σας, να μην εφαρμόσετε τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε.; Νομικά δεν μπορείτε να τις παραπέμψετε και να απαιτείται επιπλέον από τους πολίτες να σέβονται τους νόμους που εσείς στο συγκεκριμένο θέμα αγνοείτε επιδεικτικά. Εκτός αν επαληθεύσετε και εσείς με την πράξη σας αυτή το άρθρο της ΤΑΖ.
  2. Σε περίπτωση αλλαγής της δηλώσεώς σας, κατόπιν ωριμοτέρου σκέψεως, τι προτίθεστε να πράξετε;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!