Το ζήτημα των Κοιμητηρίων έθεσε στην συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της 30/10/2024 το μέλος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιλήνης, Παναγιώτης Αυγουστίδης.
Ερώτηση:
Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης των κοιμητηρίων στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης που σήμερα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο είτε των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης είτε της Εκκλησίας και σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε ή σκοπεύετε να προχωρήσετε ώστε και στο Δήμο Μυτιλήνης να εφαρμοστεί η εθνική νομοθεσία που προβλέπει ότι «η διοίκηση και διαχείριση πάντων των κοιμητηρίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων».
Στο θέμα των κοιμητηρίων η νομοθεσία της χώρας εδώ και δεκαετίες είναι ξεκάθαρη:
Ο αναγκαστικός νόμος 582/1968 ορίζει από το πρώτο του άρθρο ότι: «Η ίδρυση και συντήρηση κοιμητηρίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων και κοινοτήτων».
Συνεχίζει επίσης στο δεύτερο άρθρο τονίζοντας εμφατικά: «Πάντα τα κοιμητήρια ανήκουν ως προς την διοίκησιν και διαχείρισιν εις τους Δήμους και τας Κοινότητας».
Ανάλογη είναι και η 316/1995 σχετική γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. που τονίζει ότι, «… σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η διοίκηση και διαχείριση όλων των νεκροταφείων που βρίσκονται σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυθέντων υπό εκκλησιαστικών νομικών προσώπων (¨εκκλησιαστικών¨) ανήκει στους οικείους δήμους και κοινότητες…»
Παρόλο το ξεκάθαρο της εθνικής νομοθεσίας η διοίκηση και διαχείριση των δύο μεγάλων κοιμητηρίων της Μυτιλήνης - του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Κυριακής - είναι και εξακολουθεί να παραμένει υπό τον έλεγχο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, (ΝΠΙΔ), καθώς επίσης και άλλα μικρότερα κοιμητήρια, όπως της Χρυσομαλλούσας εξακολουθεί να τα διαχειρίζεται η εκκλησία και οι ενοριακοί ναοί.
Έτσι, στην πόλη της Μυτιλήνης η εθνική νομοθεσία περί κοιμητηρίων ουδέποτε εφαρμόστηκε και όχι μόνο αυτό αλλά είχαμε και έχουμε δυσάρεστα γεγονότα τα οποία εκθέτουν τη λειτουργία των κοιμητηρίων και έφθασαν να απασχολήσουν και την ελληνική δικαιοσύνη.
Θυμίζω την υπόθεση του «καρτέλ των ταφικών μνημείων» την περίοδο από το 2007 ως το 2021, για την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε το 2021 πρόστιμα τόσο στα ΦΚΜ όσο και στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, καθώς και τις καταδίκες που τα ελληνικά δικαστήρια επέβαλαν για το ίδιο θέμα, τόσο πρωτόδικα όσο και σε δεύτερο βαθμό στον πρόεδρο και σε ένα ακόμα μέλος της διοίκησης των ΦΚΜ.
Τις τελευταίες βδομάδες είχαμε επίσης την υπόθεση γνωστού συμπολίτη μας, σχετικά με το θέμα της εκταφής στενού συγγενικού του προσώπου σε ένα από τα κοιμητήρια που διαχειρίζονται οι ενοριακοί ναοί, υπόθεση που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ ενδεχομένως θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες.
Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται, από τη μη συμμόρφωση με την εθνική νομοθεσία αποτελεί και το γεγονός ότι, τα πορίσματα των υγειονομικών ελέγχων που έγιναν από την αρμόδια Δ/νση Δημόσιας Υγείας στις 25/09/24 και 16/10/24, αντίστοιχα στο νεκροταφείο της Χρυσομαλλούσας και στα δύο νεκροταφεία που διαχειρίζονται τα Φιλανθρωπικά, εγκαλούν τελικά το Δήμο Μυτιλήνης να προβεί, εντός μηνός μάλιστα, στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες προς συμμόρφωση με τις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις, παρότι ο Δήμος δεν ασκεί σήμερα τη διοίκηση και τη διαχείριση.
Η θέση μας ως Λαϊκή Συσπείρωση:
Η δημοτική αρχή έχει χρέος να δρομολογήσει άμεσα, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και τη νομική υπηρεσία, την επίλυση αυτής της χρονίζουσας εκκρεμότητας, με την εφαρμογή και στην πόλη μας της εθνικής νομοθεσίας που επιτάσσει το πέρασμα της διαχείρισης και διοίκησής των στο Δήμο.
Όλα τα κοιμητήρια της πόλης πρέπει να λειτουργούν:
- κάτω από τη διοίκηση και διαχείριση του Δήμου, με το ανάλογο προσωπικό και οργανισμό,
- με σύγχρονο και διάφανο κανονισμό λειτουργίας, συντεταγμένο και ψηφισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο, για το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της.
-----
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί γνωμάτευση από δικηγορικό γραφείο καθώς για το θέμα των νεκροταφείων στη Μυτιλήνη νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι υπάρχουν σημεία που χρήζουν ερμηνείας