Πολιτική

29/07/2024 - 16:36

Τι είπε ο Κώστας Μουτζούρης για Νότια Παράκαμψη και την εξέλιξη των έργων - Η αναφορά για το δύσκολο καλοκαίρι

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου πλαισιωμένος από τους Αντιπεριφερειάρχες Κώστα Αρώνη, Μιχαήλ Δήσσο,  Στρατή Κυρατζή, , Χρυσόστομο Χατζηκυριαζή και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αριστόβουλο Ελευθερίου.

 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα ενημερώνοντας για την εξέλιξη τους ξεκινώντας με ευχές προς την Μηλένα Κοντού.

 

«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να συγχαρώ την Μηλένα Κοντού και την συναθλήτρια της για την πρόκριση στα ημιτελικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στον επόμενο αγώνα».

 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Νότια Παράκαμψη:

«Για  την Νότια Παράκαμψη.  Σας είχαμε ενημερώσει για την επιστολή που είχαμε στείλει προς τον  Υπουργό Υποδομών κ. Σταϊκούρα με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στην Λέσβο και στην οποία ζητάμε την χρηματοδότηση του έργου και συνάντηση στην Αθήνα για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν προκύψει.  Υπάρχουν όπως και εσείς έχετε διαπιστώσει  κατά την πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποιήσαμε,  σημεία που χρειάζονται βελτιώσεις και τροποποίηση της μελέτης  ωστόσο το έργο είναι απαραίτητο για την πόλη, πρέπει να γίνει και η Περιφέρεια επιθυμεί την υλοποίηση του. Από κει και πέρα όμως είναι στο χέρι του Υπουργείο το οποίο εκπονεί την μελέτη και φυσικά έχει την αρμοδιότητα της χρηματοδότησης».

 

Για το Φεστιβάλ της Χίου:

« Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο Αϊβαλί είχα την χαρά να συναντηθώ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να τον προσκαλέσω στο Φεστιβάλ της Χίου που για 3η χρονιά διοργανώνει η Περιφέρεια. Αποδέχτηκε την πρόσκληση και θα μιλήσει στην ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή.  Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Χίο μετά την προσφυγική κρίση, αλλά αυτή την φορά όχι για τους πρόσφυγες αλλά για μια εκδήλωση εξωστρέφειας. Αποτελεί τιμή για την Περιφέρεια η αποδοχή της πρόσκληση μας και η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ , θα τον υποδεχτούμε και θα τον φιλοξενήσουμε όπως πρέπει».

 

Για την Τένεδο και την συμμετοχή της Περιφέρειας στις εορταστικές εκδηλώσεις :

« Η Περιφέρεια συμμετείχε στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο  χρηματοδοτώντας την παρουσία του χορευτικού συγκροτήματος  «Χοροδοιπόροι». Είναι μια ακόμη ενέργεια εξωστρέφειας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την συμμετοχή μας».

 

Για τα έργα: 

« Στο έργο Αμπελικό – Σταυρός η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες από πλευρά της και μένει πλέον η έναρξη των εργασιών από τον εργολάβο. Το Μεγαλοχώρι – Αγιάσο βρίσκεται στην τελική ευθεία, εντός των επόμενων εβδομάδων θα έρθει η σύμβαση από το ελεγκτικό συνέδριο και θα πάρει αμέσως το δρόμο του. Όπως πήρε και το γήπεδο 5χ5 στο Μεγαλοχώρι το οποίο ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στην αθλούσα νεολαία της περιοχής. Επίσης προχωράμε την μελέτη για τον δρόμο της Ευρειακής ώστε να λύσουμε τα θέματα που υπάρχουν με τον έντονο κυματισμό και να θωρακίσουμε τον δρόμο. Τέλος όσον αφορά το Σάρλιτζα το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο χώρο των Ιαματικών Πηγών έργο της τάξης του 1.5 εκατομμυρίου ευρώ. Για το Σάρλιτζα  όπως ήδη γνωρίζετε έχουν ήδη κατατεθεί δυο προτάσεις από επιχειρηματίες της πόλης και είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό μόνο μπορώ να πω».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ  κ. Κυρατζής αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια για την συντήρηση του Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι και του Ναού της Βρίσας, για την προγραμματική σύμβαση για το έργο Σκαμιά – Εφταλού η οποία συντάσσεται και θα υπογραφεί με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου καθώς επίσης και για τα αθλητικά έργα που δρομολογούνται στην Άργενο με το γήπεδο τένις και στο Λισβόρι με το  γήπεδο 5x5. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων  κ. Χατζηκυριαζής αναφέρθηκε στην εργολαβία με τις συντηρήσεις του οδικού δικτύου που βρίσκεται σε εξέλιξη και στα σημεία όπου θα γίνουν παρεμβάσεις και συγκεκριμένα στην Αρίσβη, στην Αχλαδερή, στο δρόμο Γέρας – Πλωμαρίου, στην Αγιάσο και στον Πολιχνίτο, στα Παράκοιλα και στην Άγρα καθώς επίσης και στην διασταύρωση Σιγρίου έως Ερεσό.

Ο  χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αρώνης ως αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας τόνισε την άριστη συνεργασία με τους φορείς σε ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς τα νησιά μας βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση μεγάλης επικινδυνότητας για πυρκαγιές, ενώ ενημέρωσε πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτίριο του πρώην Κτηνιατρείου στην Παγανή ώστε ο χώρος που ανήκει στο Υπουργείο να παραχωρηθεί στους Δασοκομάντος.

 

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Δήσσος αναφέρθηκε στις Κινηματογραφικές προβολές που ξεκινούν και φέτος στο Αρχοντικό Γεωργιάδη από τις 5 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως και τις 16 Σεπτεμβρίου.

 

Μοιράσου το άρθρο!