Πολιτική

09/03/2023 - 13:37

Τι απάντησε ο Υπουργός για τους 157 επιλαχόντες Νέους Γεωργούς στο Βόρειο Αιγαίο

Σε δελτίο τύπου ο Βουλευτής Λέσβου κ. Μπουρνούς αναφέρει:

"Η κυβέρνηση αφήνει οριστικά εκτός Προγράμματος Νέων Γεωργών τους 157 επιλαχόντες του Βορείου Αιγαίου"

"Στις 31.08.2022 και στις 20.01.2023 ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, είχε επισημάνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, με ερωτήσεις του στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2020, ενώ, ταυτόχρονα, τον είχε καλέσει να προβεί στην αναγκαία αύξηση των πιστώσεων του προγράμματος, προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος νέος γεωργός.

Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες και επανειλημμένες επισημάνσεις του Βουλευτή Ν. Λέσβου, η απάντηση του Υφυπουργού κ. Στύλιου στις 03.03.2023 στην πρόσφατη ερώτηση του κ. Μπουρνού, επιβεβαιώνει τον οριστικό αποκλεισμό των 157 νέων αγροτών που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων.

Η δυσάρεστη και άδικη αυτή εξέλιξη, σημειώνει ο Γιάννης Μπουρνούς, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αδιάφορης έως εχθρικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που μαστίζονται από τους υψηλούς δείκτες ανεργίας, τους αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης και την παντελή απουσία στήριξης της ενασχόλησης των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας."

Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρει:

(δείτε όλη την απάντηση στο επισυναπτόμενο αρχείο)

"Είναι ζητούμενο όλων μας να μπορούν να ενταχθούν σε τόσο σημαντικά Μέτρα όσο το δυνατό περισσότεροι δικαιούχοι. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους, νέους επαγγελματίες, νέους αγρότες. Αυτούς στους οποίους στηρίζεται η ύπαρξη και η εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα. Γνωρίζετε όμως καλά ότι το Μέτρο ήταν και είναι ανταγωνιστικό και οι εντάξεις καθορίζονται από τα χρηματικά διαθέσιμα. Και είναι απαραίτητη η διάθεση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και σε άλλα Μέτρα, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ολιστικής προσέγγισης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Γιατί δεν αρκεί να ξεκινήσει ο νέος αγρότης στο χώρο, αλλά πρέπει εμείς ως πολιτεία να του παρέχουμε και άλλα εργαλεία για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αύριο.

Σχόλιο του Lesvosnews.net

Στην απάντηση του Υπουργού δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε αντίστοιχα ερωτήματα από άλλες Περιφέρειες. Γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά , τα χρηματικά διαθέσιμα είναι συγκεκριμένα και όχι απεριόριστα.  Αυτό που ίσως έχει ενδιαφέρον είναι στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ που είναι σε ισχύ από αρχές του χρόνου έχει υπολογιστεί η έγκριση όλων των επιλαχόντων Νέων Γεωργών. Σχετικά αναφορά έκανε πριν από μερικές ημέρες ο κ. Φλωρίδης στην παρουσίαση της νέας ΚΑΠ. Επομένως ίσως να υπάρχει η σκέψη για έγκριση των επιλαχόντων Νέων Γεωργών αλλά να μην είναι προς το παρόν ανακοινώσιμη για άλλους λόγους. 

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Απαντηση Υπουργου.pdf 77.49 KB

Μοιράσου το άρθρο!