Θα καούμε..... Ερώτηση στη Βουλή
Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά σε ένα μήνα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την παράλληλη αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Γιώργος Αμυράς (Β' Αθήνας) κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, αξιόμαχο και έμπειρο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετακινήθηκε προσφάτως προς τα τοπικά αεροδρόμια, στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης με την ελληνογερμανική κοινοπραξία “Fraport-Slentel”. Το ζήτημα έθιξε προ ημερών και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κάνοντας λόγο για μετακινήσεις ακόμη και της μισής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος σε μερικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό για τις απαιτούμενες βάρδιες.
Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές ρωτούν, ποιος ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος που θα μετακινηθεί στα τοπικά αεροδρόμια και με ποιο χρονοδιάγραμμα, καθώς και πώς θα καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από τη διάθεση αυτή. Τέλος, ζητούν να μάθουν, αν υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης της πυρασφάλειας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστα γεγονότα εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου»
Έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η έγκαιρη, μελετημένη και συντονισμένη λήψη μέτρων πυρασφάλειας, ιδίως σε ευάλωτες περιοχές που έχουν βιώσει καταστροφικές πυρκαγιές στο παρελθόν, καθίσταται καθοριστική για την πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών κατά τους θερινούς μήνες.
Παρά το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και μολονότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά σε ένα μήνα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα νησιά αυτά έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, καθώς αξιόμαχο και έμπειρο προσωπικό μετακινήθηκε προσφάτως προς τα τοπικά αεροδρόμια στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης με την ελληνογερμανική κοινοπραξία “Fraport-Slentel”.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα στη διάθεση της κοινοπραξίας τίθενται 34 υπάλληλοι που θα στελεχώσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και 38 υπάλληλοι για το αεροδρόμιο της Σάμου, αφήνοντας τεράστια κενά στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες από τις οποίες μετακινούνται.
Το παραπάνω ζήτημα έθιξε προ ημερών και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κάνοντας λόγο για μετακινήσεις ακόμη και της μισής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος σε μερικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό για τις απαιτούμενες βάρδιες. Τις ανησυχίες της εξέφρασε και η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μεταφορά δυνάμεων στα κλιμάκια των τοπικών αεροδρομίων.
Εκτός όμως από το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι εξίσου σημαντική για την πρόληψη καταστροφικών πυρκαγιών στα εν λόγω νησιά, η λήψη μέριμνας για:
- Σταθερή παρουσία μάχιμων πυροσβεστικών ελικοπτέρων στο Βόρειο Αιγαίο προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και να μπορούν να παρεμβαίνουν έγκαιρα.
- Συντήρηση και προμήθεια/μίσθωση οχημάτων, εξοπλισμού, πυροσβεστικών δικτύων και κρουνών.
- Επέκταση της αγροτικής και δασικής οδοποιίας για καλύτερη πρόσβαση και δημιουργία επαρκούς αντιπυρικής ζώνης.
Επειδή το πρόβλημα της αποδυνάμωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και της συνεπαγόμενης μείωσης της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, που κανείς δεν θέλει να δει να επιβεβαιώνονται, πόσο μάλλον στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και όταν βιώνουν ήδη έντονα το πρόβλημα του προσφυγικού,
Επειδή τα νησιά αυτά έχουν υποστεί καταστροφικές πυρκαγιές στο παρελθόν θρηνώντας ακόμα και ανθρώπινα θύματα ενώ λόγω της πυκνής βλάστησης, των υψηλών ανέμων κατά τους θερινούς μήνες και την γεωγραφική τους θέση καθίστανται ευάλωτα είτε σε εμπρησμούς είτε σε ατυχήματα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιος ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος που θα μετακινηθεί στα τοπικά αεροδρόμια και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τη διάθεση αυτή;
3) Υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης της πυρασφάλειας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστα γεγονότα αυτό το καλοκαίρι, και αν ναι σε τι συνίσταται;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς-Αττικής
Γιώργος Αμυράς-Β’ Αθήνας