Συνέδριο ΚΕΔΕ: Κλείνουν οι δήμοι για δυο 24ωρα
Χρόνος ανάγνωσης :
4' Θέλουμε να γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο η Κυβέρνηση επανεξετάζει τη στάση της για το θέμα των 2,7δις ευρώ το οποίο για εμάς είναι μείζον θέμα, αποτελεί κόκκινη γραμμή και θα καθορίσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας.
Με αυτον τον πλεον ξεκαθαρο τρόπο ο Προεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης έθεσε τις κόκκινες γραμμές των δήμων απέναντι στην κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή όμως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιδεικνύοντας καλή θέληση, κατέθεσε μια σειρά προτάσεων που ως στόχο έχουν την εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 10 έτη με τουλάχιστον δύο χρόνια περίοδο χάριτος.
- Μείωση του κόστους δανεισμού των Δήμων κατά 1%.
- Η δημιουργία ειδικού προγράμματος της Τ.Α. από πόρους του ΕΣΠΑ το οποίο θα διαχειρίζεται η Τ.Α. αφού έχει αποδείξει ότι είναι ο φορέας που έχει επιτύχει υψηλή απορροφητικότητα.
- Η δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτεί έργα και δράσεις που δεν είναι επιλέξιμα ,αξιοποιώντας και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.
- Η κάλυψη της υστέρησης των Περιφερειών του στόχου 2 (Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου).
- Μείωση του Εργολαβικού Οφέλους από 18% σε 12%.
- Εξομοίωση του κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας των Δήμων με το Βιομηχανικό τιμολόγιο και ιδιαίτερα για βιολογικούς καθαρισμούς, ύδρευση, άρδευση, φωτισμό δρόμων και πλατειών.
- Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου των Σχολείων και Παιδικών Σταθμών.
- Καθολική χρήση της δημοτικής ενημερότητας.
- Μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Γραφείων Κτηματολογίου στους Δήμους και τέλος.
- Δραστική μείωση της εθνικής συμμετοχής που βαρύνει τις ΔΕΥΑ στη χρηματοδότηση των έργων τους και τέλος,
- Την έναρξη του διαλόγου για την προώθηση μίας ουσιαστικής φορολογικής αποκέντρωσης με την ψήφιση ενός Νέου Φορολογικού Συστήματος που με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης θα επιμερίζει τα φορολογικά βάρη, θα αποκαθιστά αδικίες και στρεβλώσεις και θα αποτρέπει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή που αποτελεί στίγμα για την κοινωνία μας.
Απόφαση εκτάκτου συνεδρίου ΚΕΔΕ
Σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας των δήμων της χώρας, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου προσανατολίζεται η ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την απόφαση του εκτάκτου Συνεδρίου.
Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτό έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει η δυνατότητα επανεκτίμησης της κατάστασης και λήψης απόφασης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε ακραίες μορφές όπως το κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις αιρετών.
Τις ημέρες των κινητοποιήσεων η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθεί για τα νέα μέτρα 2013-2014 καθώς και για άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
Παράλληλα θα ζητήσει συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και θα υποβάλλει αίτημα για κοινή συνεδρίαση με τις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.
Αναλυτικά το ψήφισμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ έχει ως εξής:
Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συγκλήθηκε σήμερα στην Αθήνα με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών της Πόρων της τάξης του 30%, αποτέλεσε την κορύφωση μιας ενημερωτικής και διεκδικητικής πορείας της Αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν 13 περιφερειακές γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους μας επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ΄ επέκταση την κατάλυση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού και την αδυναμία πληρωμής μισθών και άλλων υποχρεώσεων.
Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
Ήδη την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.
Θεωρούμε ότι, αν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής Κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.
Αυτή είναι η αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ
Μετά και την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του για την αντιμετώπιση των οικονομικών μας προβλημάτων, δυστυχώς, βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο δηλαδή ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.
Ως εκ τούτου η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας εξακολουθεί να διεκδικεί την καταβολή θεσμοθετημένων πόρων, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή:
• την απόδοση των 2,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του πρώην Πρωθυπουργού,
• την απόδοση των 380 εκ. Ευρώ για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
• Την απόδοση της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων για το 2012, ύψους 214 εκ. Ευρώ.
• Την απόδοση των κονδυλίων από το Φόρο Ζύθου, ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης.
Μετά από τα παραπάνω αποφασίζουμε:
1. Το Συνέδριο να παραμείνει ανοιχτό.
2. Συνέχιση και γενίκευση της ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα πρόσφορα μέσα.
3. Συγκέντρωση – πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τις περικοπές του 2013-2014 και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
4. Συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και υποβολή αιτήματος για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.
5. Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων τις δύο (2) ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω συναντήσεις. Επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιηθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012.
6. Συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας για ενημέρωση σχετικά με τα θέματά μας.
7. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης για οποιαδήποτε άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα.
8. Αξιολόγηση της όλης κατάστασης και εν τέλει λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν σε ακραίες μορφές (κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις των αιρετών).
πηγη: e-aftodioikisi.gr