Συνάντηση Μηταράκη – Σχοινά: Αυτοί είναι οι δύο στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν με το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, είχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης στο κτήριο της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Κατά τις επαφές τους συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, ενόψει και του Έκτακτου Συμβούλιου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα επισημαίνοντας πως πρέπει να προχωρήσει το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα πρέπει ωστόσο να εκπληρώνει δύο στόχος. Αφενός την ουσιαστική μείωση των ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναγκαστική παροχή αλληλεγγύης στα κράτη πρώτης υποδοχής. Αντίστοιχα ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως είναι σημαντικό να υλοποιηθεί η Κοινή Δήλωση του 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
Παράλληλα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ευχαρίστησε τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά για την ουσιαστική συμβολή του για την έγκαιρη χρηματοδότηση συνολικά των ευρωπαϊκών ταμείων προς την Ελλάδα με 1,9 δισ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο για την διαχείριση του μεταναστευτικού.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως «Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι εξελίξεις στο πεδίο τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από το πολιτικό ρολόι που πρέπει να τις αντιμετωπίσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και τρία χρόνια στηρίζει όλα τα κράτη-μέλη στο μεταναστευτικό με δύο τρόπους, ως αρχιτέκτονας, αλλά και ως πυροσβέστης». Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι το αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης “είναι μια ευκαιρία να επαναδιατυπώσουμε ότι στο μεταναστευτικό ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας, είναι η ευρωπαϊκή ενότητα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.
Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη:
“Συναντήθηκα σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ενόψει της έκτακτης Συνόδου αύριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο είναι απαραίτητο πλέον να προχωρήσει και να συμφωνηθεί. Ένα Σύμφωνο που πρέπει να πετύχει δύο στόχους για την Ελλάδα.
Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και το action plan αύριο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει αρκετά κρίσιμα θέματα, στα οποία εμείς πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη σωστή εφαρμογή, στο οποίο έχει δουλέψει προσωπικά ο κύριος Σχοινάς της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Και δεύτερον στη δημιουργία ενός υποχρεωτικού μηχανισμού για την παροχή αλληλεγγύης στα κράτη πρώτης υποδοχής.
Επίσης, ευχαρίστησα τον κύριο Σχοινά για την ουσιώδη συμβολή του για την έγκαιρη έγκριση των ευρωπαϊκών ταμείων μετανάστευσης για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο συνολικού ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, κονδυλίων που επιτρέπουν στη χώρα μας να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα υποδοχής, ασύλου και ένταξης χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αντιμετωπίζοντας λοιπόν ένα πρόβλημα, το οποίο μας βασάνιζε για πολλά χρόνια.”
Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά:
“Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι εξελίξεις στο πεδίο τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από το πολιτικό ρολόι που πρέπει να τις αντιμετωπίσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και τρία χρόνια στηρίζει όλα τα κράτη-μέλη στο μεταναστευτικό με δύο τρόπους, ως αρχιτέκτονας, αλλά και ως πυροσβέστης.
Ως αρχιτέκτονες θέλουμε το γρηγορότερο δυνατό να πετύχουμε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία για ένα Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα μας επιτρέψει να δουλεύουμε με δομικές λύσεις, που θα εδράζονται στο κοινοτικό δίκαιο. Να μην δουλεύουμε από κρίση σε κρίση, από πλοίο σε πλοίο. Και πλησιάζουμε προς αυτή τη τελική ευρωπαϊκή συμφωνία. Είμαι σίγουρος ότι μέχρι το τέλος της θητείας της τρέχουσας Επιτροπής, θα το πετύχουμε.
Ταυτόχρονα όμως, ακριβώς επειδή οι κρίσεις μας πιέζουν, πρέπει να λειτουργούμε και ως πυροσβέστες. Στις μεγάλες οδούς των μεταναστευτικών ροών, στο Αιγαίο, στην κεντρική Μεσόγειο και στον Ατλαντικό. Ακριβώς, σε αυτά τα πλαίσια, η Ελλάδα είναι η χώρα-κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει λάβει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη βοήθεια από την Ευρώπη. Έχουμε μέχρι τώρα χρηματοδοτήσει πάνω από 2,5 – 3 δισεκατομμύρια ευρώ την Ελληνική Δημοκρατία και αναγγέλλουμε ότι με 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την τρέχουσα περίοδο θα στηρίξουμε τη χώρα. Έχουμε την Ελληνική Συνοριοφυλακή να δρα στα εξωτερικά μας σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρώπης και έχουμε χτίσει και χρηματοδοτήσει εκατό τοις εκατό από τον κοινοτικό προϋπολογισμό υπερσύγχρονα κέντρα για την υποδοχή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου. Αυτή η απτή στήριξη είναι μια πραγματικότητα, δεν είναι κουβέντες του αέρα.
Πλησιάζουμε λοιπόν, στη στιγμή που θα συζευχθούν αυτά τα δύο εργοτάξια της αρχιτεκτονικής και της πυρόσβεσης. Αρχής γενομένης από αύριο, που στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα πλαίσιο είκοσι δράσεων, που θα λύσουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην κεντρική Μεσόγειο χωρίς όμως να ξεχνάμε για τις άλλες οδούς, την Τουρκία και τον Ατλαντικό. Είναι μια ευκαιρία η αυριανή, να επαναδιατυπώσουμε ότι στο μεταναστευτικό ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας, είναι η ευρωπαϊκή ενότητα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.”