Συναντήσεις με φορείς της Λέσβου κατά την περιοδεία αντιπροσωπείας της Λαϊκής Συσπείρωσης
Με φορείς της Λέσβου συναντήθηκε, κατά την περιοδεία της στο νησί, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου αποτελούμενη από τους περιφερειακούς συμβούλους Αγλαΐα Κυρίτση και Γεώργιο Τσακαλία.
Ειδικότερα, το θέμα της μεταφοράς του Επιχειρησιακού Κέντρου Πυρόσβεσης, από τη Σάμο στην Κρήτη, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση της κυβέρνησης στα νησιά, αναδείχθηκε κατά την περιοδεία και τη συνάντηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, Παναγιώτη Μπιμπούδη.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν την πρόταση -με νωπές ακόμα τις εικόνες καταστροφής από φωτιά στη Ρόδο και τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης εναέριων και επίγειων μέσων σε ανάλογες περιπτώσεις- να παραμείνει η Σάμος ως 6ο Επιχειρησιακό Κέντρο της χώρας και να δημιουργηθεί 7ο στην Κρήτη.
Συζητήθηκαν ακόμα τα λειτουργικά προβλήματα της Υπηρεσίας με τον απαρχαιωμένο στόλο στα νησιά, τις υποδομές και τις ανάγκες που υπάρχουν για την ασφάλεια των πυροσβεστών όταν επιχειρούν καθώς και τα στεγαστικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Υπηρεσία με την πρόσφατη δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), τους λεγόμενους δασοκομάντος. Η Αγλ. Κυρίτση και ο Γ. Τσακαλίας δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν μαζί με τους πυροσβέστες την ενίσχυση του Σώματος τόσο σε μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επίγεια και εναέρια μέσα.
Επίσης, κατά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή Δ. Παπαγεωργίου και τον αντιπρύτανη καθηγητή Στρ. Γεωργούλα, συζητήθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ευχαρίστησε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την αρωγή στις κοινές διεκδικήσεις για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιο μεταξύ των οποίων και το στεγαστικό. Και αυτό καθώς αποτελεί απόλυτη ανάγκη να βρεθούν είτε κτίρια είτε οικόπεδα να κτιστούν εστίες για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών κυρίως στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σάμο με δεδομένο πως στη Χίο το Πανεπιστήμιο έχει ιδιόκτητο οικόπεδο προς ανοικοδόμηση. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη να δρομολογηθούν στη Χίο δύο επιπλέον διαδρομές αστικών λεωφορείων τα Σαββατοκύριακα προκειμένου οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στην εστίαση.
Τέλος, η αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συναντήθηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, ενόψει και του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις συνενώσεις Δικαστηρίων και την ίδρυση Περιφερειακών Πρωτοδικείων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δ. Βασιλούδης ενημέρωσε για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο νομικός κόσμος του νησιού με την παραδοχή ότι είναι κοινός τόπος η ανάγκη στελέχωσης και των υπαρχόντων κεντρικών Πρωτοδικείων αλλά και των υπό ίδρυση Περιφερειακών Πρωτοδικείων με δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους.
Επιπλέον κυρίαρχο πρόβλημα αναδείχθηκε το κτιριακό και η ανάγκη ενός νέου δικαστικού μεγάρου που θα στεγάζει τις διάσπαρτες ανά την πόλη υπηρεσίες κάτι που θα εξυπηρετήσει και τους νομικούς, αλλά και τους πολίτες που χρήζουν των σχετικών νομικών υπηρεσιών, ενώ τέθηκε και το πάγιο αίτημα των δικηγόρων για παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
Σημειώνεται ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι παρέστησαν στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εφορείας Αρχαιολόγων Λέσβου στο Μουσείο της Μυτιλήνης όπου και συζήτησαν τα ζητήματα που απασχολούν τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Από την πλευρά της, η Αγλαΐα Κυρίτση εξέφρασε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την αντισυνταγματική απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων και έθιξε το δυσβάσταχτο κόστος διαμονής, διαβίωσης και μετακίνησης των φοιτητών είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς στους τόπους από τους οποίους προέρχονται.