Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, γράφει γερμανική εφημερίδα, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Σε αυτό προτείνονται κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο Αιγαίο. Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο προβληματισμός στην ελληνική πλευρά, εάν οι πληροφορίες επαληθευτούν, είναι βέβαιος δεδομένου ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, με τη γείτονα χώρα και αναμένονται στο ενδεχόμενο κοινών περιπολιών έστω και υπό την ομπρέλα της Frontex.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν στη συμφωνία αυτή την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί αύριο Δευτέρα κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται το AFP.
Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ έξι νέοι καταυλισμοί που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με κάθε ασφάλεια, χωρίς να καταφεύγουν σε διακινητές, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γερμανικές πηγές.
Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία αύριο με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται πηγές από την Κομισιόν και τη γερμανική κυβέρνηση, το συγκεκριμένο σχέδιο βασίζεται σε μια προκαταρκτική συμφωνία του 2013 μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας.
Ο παράγοντας Μέρκελ
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε βάλει στο μεταναστευτικό τον παράγοντα Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα.
«Πρέπει να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την κατάσταση στην Μεσόγειο, αλλά και την κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες διακινητών. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και τη συζήτηση με την Τουρκία, αν λάβουμε υπόψη μας τη διαδρομή η οποία οδηγεί από την Τουρκία προς την Ουγγαρία και από εκεί προς την Αυστρία και την Γερμανία», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2016.
Εν τω μεταξύ τρεις ημέρες αργότερα η κ. Μέρκελ επανήλθε στο συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας ππως «και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτήν τη στιγμή δεν είναι εξασφαλισμένη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ζήτησε την επείγουσα εντατικοποίηση του διαλόγου με την Τουρκία.
Σουλτς: Πολύ σημαντική η επίσκεψη του Ερντογάν
Κατά την επίσκεψή του την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.
«Το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι η πολιτική στο θέμα των προσφύγων αλλά και η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, κυρίως αυτών με τη Συρία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική επίσκεψη». Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει Deutsche Welle.
Στην ανάλυση της DW επισημαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν είναι ανέφελες καθώς υπάρχουν αρκετά θέματα διαφωνιών. Η Τουρκία ζητά την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης βίζας ωστόσο σύμφωνα με την άποψη της ΕΕ η χώρα δεν πληροί ακόμα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Κράτη της ΕΕ θέλουν να στείλουν πίσω στην Τουρκία μετανάστες από τρίτες χώρες, οι οποίοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα παραμονής.
Διαφιλονικούμενο παραμένει ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ εάν η Τουρκία μπορεί να συμπεριληφθεί στην λίστα της ΕΕ με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, στις οποίες μπορούν να επαναπροωθηθούν μετανάστες. Το θέμα της συγκεκριμένης λίστας θα συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου.
Ακόμη ορισμένα κράτη της ΕΕ βλέπουν επικριτικά ότι η Τουρκία βάλει εναντίον θέσεων του κουρδικού κόμματος PKK. Εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους για να πλήξει το PKK.
Ένα ακόμα θέμα που θα τεθεί κατά την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες, συνεχίζει η DW, είναι το θέμα της παροχής βοήθειας προς την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε πως θα δοθεί μέχρι τον επόμενο χρόνο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Εάν η Τουρκία αποδεχθεί τους όρους και το ποσό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.
Ακόμη, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, θα συζητηθεί και το θέμα της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας με την ΕΕ δηλαδή με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Deutsche Welle)
via huffingtonpost.gr