Skip to main content
|

Στρατόπεδα με 27% Στελέχωση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη / https://armyvoice.gr/

Οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια για τη «νέα εποχή» της αμυντικής πολιτικής της χώρας μάς αφήνουν να αναρωτιόμαστε αν τελικά το ελληνικό στράτευμα σχεδιάζεται με γνώμονα την αποτροπή ή αν διαμορφώνεται για κάτι… ελαφρώς διαφορετικό.

 

Στην ομιλία του στον Ροταριανό Όμιλο, ο κ. Δένδιας μίλησε για «εξορθολογισμό», για «λιγότερο στρατό», και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δραστικών αλλαγών στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Φυσικά, όταν μιλάμε για στρατόπεδα με στελέχωση της τάξεως του 27% και για σχέδια μείωσης αξιωματικών, είναι λογικό να μας απασχολεί η κατεύθυνση αυτής της «νέας εποχής». Αλήθεια, ποιος θα κάτσει να μας εξηγήσει το στρατηγικό όφελος του να αφήνουμε κενά στον κρίσιμο ρόλο της αποτροπής;

Σε μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία εντείνει την πίεσή της στα ανατολικά σύνορα, με αιτήματα που διαρκώς επεκτείνονται, είναι αξιοπερίεργο ότι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας επικεντρώνονται στον «εξορθολογισμό» του προσωπικού. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, αυτή η αναπροσαρμογή σημαίνει λιγότερες μονάδες και περιορισμένη παρουσία, με στόχο – τι άλλο; – την εξοικονόμηση. Υπονοείται, προφανώς, ότι αυτή η νέα διάρθρωση θα μας προσφέρει περισσότερη ασφάλεια. Είναι, βέβαια, ένα επιχείρημα που ο μέσος πολίτης θα είχε όλη τη λογική να δυσκολευτεί να κατανοήσει.

Ας μην ξεχνάμε πως σε λίγες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, για μια συνάντηση «κρίσιμης» σημασίας με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, τα «θέματα της ατζέντας», με την Ελλάδα να ξεκαθαρίζει πως θέματα κυριαρχίας δεν είναι προς συζήτηση. Κι όμως, το ερώτημα παραμένει: πόσο ισχυρή είναι η διαπραγματευτική μας θέση όταν ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας περιγράφει το στράτευμα με όρους αριθμητικών περιορισμών και «εξορθολογισμένων» μονάδων;

Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, την πρόσφατη εικόνα του Αιγαίου, με τη συχνότητα των τουρκικών NAVTEX να αυξάνεται, θα αναρωτιόμασταν αν ο αντίπαλος θα ενθαρρυνθεί από αυτά τα νέα μέτρα. Μήπως αυτά τα μηνύματα μοιάζουν περισσότερο με υποσχέσεις «εξοικονόμησης» που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την ανάγκη της αμυντικής αποτροπής; Όπως θα έλεγε κανείς, είναι απορίας άξιον να συζητάμε για περιορισμένη παρουσία των ενόπλων δυνάμεων και ταυτόχρονα να δηλώνουμε ότι διασφαλίζουμε την ασφάλεια των συνόρων.

Η αλήθεια είναι ότι όποιος ενδιαφέρεται για το «κοινό καλό» – όπως δηλώνει το Υπουργείο – και ειδικά στην περίπτωση ενός Υπουργού Άμυνας, θα είχε περισσότερα να κερδίσει αν ενημέρωνε πρώτα τους στρατιωτικούς και τους υπευθύνους ασφαλείας, αντί να προχωράει σε δηλώσεις σε κοσμικές εκδηλώσεις. Γιατί αλήθεια ο κ. Δένδιας επιλέγει να κάνει τέτοιες ανακοινώσεις στον Ροταριανό Όμιλο, και όχι στους στρατιωτικούς φορείς ή ενώσεις που επηρεάζονται άμεσα; Είναι κάπως αντιφατικό να μιλάμε για «ισχυρό στράτευμα», την ίδια στιγμή που ο Υπουργός αποφεύγει τους ίδιους τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του.

Και αν αναρωτιέται κανείς πώς συνδυάζονται οι δηλώσεις περί «εθνικής ασφάλειας» με τις αναφορές σε δραστικές μειώσεις προσωπικού, θα μπορούσε να διακρίνει σε αυτά τα λόγια τη σκιά μιας συμφωνίας που εξυπηρετεί ίσως άλλες προτεραιότητες – χωρίς όμως ποτέ να μας το λέει ξεκάθαρα κανείς. Ας πούμε ότι αφήνεται να εννοηθεί πως το Αιγαίο ίσως αποκτήσει μια νέα πραγματικότητα. Ή τουλάχιστον, αυτός είναι ο κίνδυνος όταν ο ίδιος ο υπουργός εθνικής άμυνας περιγράφει ένα στρατό με ελλιπή στελέχωση, λες και δεν γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω μας.

Έτσι, στις 8 Νοεμβρίου, όταν ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντήσει τον κ. Φιντάν, θα περιμένουμε να δούμε πώς ακριβώς θα υποστηριχθούν τα ελληνικά επιχειρήματα για μια δυνατή αποτροπή και ασφάλεια των συνόρων, όταν το στρατιωτικό προσωπικό και οι δομές μειώνονται. Η ρητορική μπορεί να είναι αισιόδοξη, αλλά η πραγματικότητα δεν φαίνεται να υποστηρίζει τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις. Και εντέλει, ό,τι και να ειπωθεί στη συνάντηση, η ουσία είναι πως οι αριθμοί που ανέφερε ο κ. Δένδιας μιλούν από μόνοι τους – και μπορεί να είναι πιο εύγλωττοι από τις διαβεβαιώσεις του.

Η απορία μας λοιπόν παραμένει: μήπως το Αιγαίο ετοιμάζεται για μια… λιγότερο πυκνοκατοικημένη εποχή; Ή μήπως, όπως το λέει και το Υπουργείο, πρέπει να εμπιστευθούμε ότι οι περικοπές στην άμυνα θα μας οδηγήσουν σε περισσότερη ασφάλεια; Στην καλύτερη περίπτωση, η τακτική αυτή δείχνει μια σχετική… άνεση στη διαχείριση του κινδύνου. Και αυτό το τελευταίο, ίσως να είναι ακριβώς το πρόβλημα.

 

Δείτε το βίντεο:

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία