Στην Πλατεία Σαπφούς μπλέχητκαν πολιτικά, μεταναστευτικά, κορωνοϊκά, πολιτιστικά, κ.ο.κ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΑΠΦΟΥΣ
Για την περιβόητη λειτουργία της Πλατείας Σαπφούς, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ η πρόταση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού καταψηφίστηκε από το Συμβούλιο της Δ/Κ Μυτιλήνης, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
- Δυστυχώς υπάρχει η τάση σ' αυτόν τον τόπο, όλα να μπερδεύονται και να μην είναι ξεκάθαρα. Στην περίπτωση της Πλατείας, μπλέχτηκαν θέματα πολιτικά, μεταναστευτικά, κορωνοϊκά, πολιτιστικά, κ.ο.κ.
- Εδώ και δεκαετίες, όποιος φορέας θέλει να χρησιμοποιήσει την Πλατεία Σαπφούς ή όποιον άλλο κοινόχρηστο δημοτικό χώρο επιθυμεί, για οιαδήποτε μαζική εκδήλωση (πολιτική ομιλία, συναυλία, θεατρικό δρώμενο, αθλητική δράση, καλλιτεχνική έκθεση, ενημερωτική συζήτηση, ανοιχτό pannel, κ.ο.κ.), πάντοτε ζητάει ειδική άδεια έγκαιρα, είτε από την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής, είτε από τη Δ/Κ Μυτιλήνης. Τηρείται ευλαβικά σειρά προτεραιότητας και δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση, η μία εκδήλωση να συμπέσει με κάποια άλλη. Όταν κλειστεί η Πλατεία από οιονδήποτε φορέα τη ζητήσει, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί την ίδια ημέρα από κάποιον άλλο φορέα. Άρα είναι εξ' αρχής λάθος, η παραδοχή που έγινε με την επιστολή, ότι "μπορεί να γίνεται μία εκδήλωση και ταυτόχρονα η Πλατεία να καταληφθεί από κάποιον άλλο". Δεν έχει συμβεί ποτέ, απ' όσο μπορώ να θυμηθώ.
- Οι δημότες (ενήλικες και παιδιά), αλλά και οι ξένοι (επισκέπτες, μετανάστες, κ.ο.κ.), μπορούν να τη χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως, χωρίς την παραμικρή άδεια. Κάθε μέρα και όταν δεν έχει εκδήλωση, η Πλατεία χρησιμοποιείται ελεύθερα, χωρίς περιορισμό από οιονδήποτε. Όταν έχει κλειστεί βέβαια για μία εκδήλωση, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξέλεγκτα από μεμονωμένους πολίτες, για άλλη χρήση.
- Έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη με ακαλαίσθητο τρόπο, είναι προτιμότερο να έχει κόσμο, παρά να είναι ένα άδειο τσιμεντένιο δάπεδο με το αντιαισθητικό αντλιοστάσιο στο πλάι. Η οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται (είτε είναι πολιτική, είτε ομιλία, είτε, είτε, είτε), όχι μόνο δεν αντίκειται στο στόχο της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως τον ευνοεί. Ο επισκέπτης θέλει να βλέπει ζωντάνια & δράση, να ενημερώνεται για το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσται του τόπου και φυσικά να συμμετέχει σε όλα αυτά τα δρώμενα, που είθισται ανέκαθεν να διαδραματίζονται στις κεντρικές πλατείες όλων των πόλεων του κόσμου.
- Αν η Πλατεία άλλαζε μορφή, με τη δημιουργία π.χ. ενός συντριβανιού, τότε προφανώς θα άλλαζαν και τα δεδομένα που σηματοδοτούν τη χρήση της. Δεν νομίζω να προτιμά κανένας, μια αποστεωμένη πλατεία, χωρίς πολιτικό - πολιτιστικό παλμό.
- Η περίπτωση των τραπεζοκαθισμάτων των επαγγελματιών, που εκ των υστέρων θίχτηκε, αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση, λόγω της έκτακτης κατάστασης και των ειδικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν, ένεκα κορωνοϊού. Το να δοθούν προσωρινά (για φέτος το καλοκαίρι μόνο) λίγα μέτρα στα 5 καταστήματα της Αρχιπελάγους, προκειμένου να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους (λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται), εκ πρώτης όψεως, δεν θα ήταν λάθος. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, αντίστοιχη μέριμνα να υπήρχε και για τα υπόλοιπα καταστήματα της πόλης. Διαφορετικά, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, έναντι των άλλων. Και φυσικά θα δυσκολευόταν εξαιρετικά, έως και θα ήταν αδύνατη, η διοργάνωση εκδηλώσεων (οιασδήποτε χροιάς), πόσο μάλλον τώρα, που απαιτούνται οι δέουσες αποστάσεις.
Με τιμή,
Πάνος Μιχ. Πίτσιος
Τιθέμενος σε αργία, εκλεγμένος
Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης