Στη Βουλή ... η αγανακτισμένη μητέρα από την Άγρα Λέσβου
Την κραυγή αγωνίας μίας αγανακτισμένης μητέρας από το ορεινό χωριό Άγρα του νομού Λέσβου που με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας ζητά απελπισμένα το διορισμό αγροτικού ιατρού, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Θύμα της μνημονιακής πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, το χωριό Άγρα, παραμένει από τα τέλη Αυγούστου 2011, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδιαιτέρως μετά την ανάλγητη απόφαση κάποιων «συμβούλων» του αρμόδιου Υπουργού για την κατάργηση της υποχρεωτικής αγροτικής θητείας.
«Πώς οι γέροντες και ανήμποροι γονείς μας, θα πρέπει να μετακινούνται 30 χιλιόμετρα, στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας για να γράψουν τα φάρμακά τους; Δεν θα έπρεπε το κράτος να μεριμνήσει για μας; Είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας; Δεν έχουμε δικαίωμα στην υγεία;», υπογραμμίζει η αγανακτισμένη μητέρα και αποκαλύπτει πώς «οι κάτοικοι του χωριού, προσφέρθηκαν εθελοντικά να συγκεντρώσουν χρήματα για να φτιάξουν ένα σπίτι για το γιατρό, προκειμένου να απαλλαγεί από το βάρος των ενοικίων και να έρθει τελικά στην Κοινότητά τους!»
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΑ ΛΕΣΒΟΥ
Κύριε Υπουργέ,
Σας προωθώ, άνευ περαιτέρω σχολίων, την κραυγή αγωνίας μίας αγανακτισμένης μητέρας από το ορεινό χωριό Άγρα του νομού Λέσβου, που με επιστολή της προς το Υπουργείο σας, ζητά απελπισμένα το διορισμό αγροτικού ιατρού καθ’ ότι ήδη από το 2011, η περιοχή στερείται την ουσιαστική παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ολόκληρη η συγκλονιστική επιστολή της μητέρας από την Άγρα, έχει ως εξής:
«Ως κάτοικος ενός ορεινού χωριού της Λέσβου, της Άγρας, θα ήθελα να σας εκφράσω την αγανάκτηση μου, για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο τόπος μας.
Το χωριό μου είναι ένας πανέμορφος τόπος, με περίπου 1200 κατοίκους, που το καλοκαίρι όταν έρθουν οι Αθηναίοι συγχωριανοί μας, ξεπερνούν τους 1500. Το θέμα για το οποίο θα ήθελα να σας απασχολήσω, είναι η παρουσία ή καλύτερα η απουσία γιατρού στο χωριό μας. Από τα τέλη του Αυγούστου 2011 η θέση του γιατρού στο αγροτικό μας ιατρείο παραμένει κενή. Από τότε και μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2013, ερχόταν κάποιος αγροτικός ιατρός από το διπλανό χωριό, μία ημέρα την εβδομάδα για 4-5 ώρες και σε κάποιες περιπτώσεις η απουσία του γιατρού ξεπερνούσε τις δυο εβδομάδες.
Πρόσφατα όμως μάθαμε ότι ο γιατρός δεν θα ξαναέλθει. Ρωτώντας τον διοικητή του Κέντρου Υγείας Καλλονής Λέσβου, μας επιβεβαίωσε ότι η υποχρεωτική αγροτική θητεία για τους γιατρούς καταργήθηκε. Πείτε μου λοιπόν τι κίνητρο θα έχει ένας γιατρός για να έρθει και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε ένα απομακρυσμένο χωριό, κατά 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα σαν το δικό μας;
Όπως καταλαβαίνετε εδώ υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Δεν θα έπρεπε το κράτος να μεριμνήσει και για μας; Είμαστε εμείς πολίτες τρίτης κατηγορίας; Δεν έχουμε εμείς δικαίωμα στην υγεία; Σας ζητάμε τα αυτονόητα. Είμαστε και εμείς Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, που παρά τις δύσκολες συνθήκες, μείναμε στον τόπο μας στηρίζοντας τον.
Οι περισσότερες οικογένειες εδώ στην Άγρα, όπως και η δική μου, είμαστε πολύτεκνες και χάρη στα παιδιά μου, ευαισθητοποιήθηκα και πήρα το θάρρος να ζητήσω τη βοήθεια σας. Η Άγρα δεν είναι ένας τόπος μόνο ηλικιωμένων ανθρώπων. Ευτυχώς έχει καταφέρει να κρατήσει τα παιδιά της, να είναι γεμάτη ζωή και παιδικά χαμόγελα.
Μέχρι πότε όμως;
Δυστυχώς η πολιτική που ακολουθείτε, αντί να παροτρύνει τους νέους και να τους δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης στον τόπο τους, τους απομακρύνει καθώς δεν καλύπτει πια βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους.
Επιτέλους πείτε μας, πως οι γέροντες και οι ανήμποροι γονείς μας, θα πρέπει να μετακινούνται 30 χιλιόμετρα, στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας για να γράψουν τα φάρμακα τους; Και με την αδυναμία του ηλεκτρονικού συστήματος, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν σε μια μέρα.
Και το σημαντικότερο. Αν είστε γονιός, είμαι σίγουρη ότι θα ευαισθητοποιηθείτε περισσότερο. Στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο μας φοιτούν 80 μαθητές και περίπου 100 στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Τι θα γίνει αν συμβεί κάποιο ατύχημα; Θα πρέπει το παιδί να ταξιδέψει 30 χιλιόμετρα για να έχει τις πρώτες βοήθειες; Πρόσφατα είχα μια προσωπική εμπειρία με το μικρό μου γιο, ο οποίος έπεσε και χτύπησε, χρειαζόταν επειγόντως ράμματα, ο πατέρας του απουσίαζε και δεν ήξερα πώς να πάω το παιδί μου στο γιατρό.
Και θα μπορούσα να σας πω πολλές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά νομίζω ότι η σοβαρότητα της κατάστασης, σας έχει γίνει αισθητή. Όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία του γιατρού σ’ έναν τόπο. Η μόνη λίγο πιο εξειδικευμένη βοήθεια που έχουμε είναι από το φαρμακείο του χωριού αλλά συχνά αναγκαζόμαστε να γίνουμε και οι ίδιοι γιατροί, με τους κινδύνους που φυσικά εμπεριέχει κάτι τέτοιο…
Θεωρώ ότι είναι αρμοδιότητα και καθήκον σας να βρείτε κάποια λύση. Για αυτό άλλωστε βρίσκεστε σε αυτή τη θέση. Για να υπηρετείτε τον άνθρωπο και την υγεία του.
Εμείς σαν άνθρωποι του χωριού που αγαπάνε τον τόπο τους, προσφερθήκαμε εθελοντικά να συγκεντρώσουμε χρήματα και να φτιάξουμε ένα σπίτι για το γιατρό, για να τον απαλλάξουμε από το βάρος των ενοικίων, να μην τον επιβαρύνουμε και άλλο και να δώσουμε στο γιατρό ένα κίνητρο να έρθει στο χωριό μας.
Η άμεση ευθύνη όμως πέφτει σε εσάς και είστε υποχρεωμένος να αφουγκραστείτε και να ακούσετε τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου.
Σας ζητούμε το αγροτικό ιατρείο της Άγρας να λειτουργεί καθημερινά και να χαρακτηριστεί άγονο, λόγω της χιλιομετρικής του απόστασης από το Κέντρο Υγείας Καλλονής αλλά και από το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης (80 χιλιόμετρα).
Γνωρίζουμε ότι βιώνουμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ελληνικής κοινωνίας όμως καθ ότι είμαστε ένα χωριό που μέσα από την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την εργατικότητα των κατοίκων του στηρίζει την οικονομία, την ανάπτυξη και την προβολή ου νησιού.
Σας παρακαλώ να σκεφθείτε σοβαρά όσα σας προανέφερα και είμαι σίγουρη πως αν βάλετε έστω και για ένα λεπτό τον εαυτό σας στη θέση μας, θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας.
Με εκτίμηση Θ.Ρ»
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προσληφθεί αγροτικός ιατρός στο ορεινό χωριό Άγρα του νομού Λέσβου;
2.Τι σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα άμεσης ιατρικής περίθαλψης σε έναν τόπο που το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας απέχει 30 χιλιόμετρα από το χωριό;
3. Προτίθεστε να εκδώσετε εγκύκλιο η οποία θα προβλέπει την υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών υγείας από έναν τουλάχιστον αγροτικό ιατρό;
4.Σκοπεύετε να χαρακτηρίσετε ως «άγονο» το αγροτικό ιατρείο της Άγρας, λόγω της χιλιομετρικής του απόστασης από το Κέντρο Υγείας Καλλονής αλλά και από το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης;
5.Έχετε συναίσθηση ότι με την πολιτική που ακολουθείτε, αντί να παροτρύνετε τους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους, ωθείτε την περιοχή στην εξαφάνιση και το μαρασμό;
6.Είστε έτοιμος να αναλάβετε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις αποφάσεις σας, λόγω των θανάτων που θα οφείλονται στην απουσία αγροτικού ιατρού;
7.Κατανοείτε ότι ύψιστη αρμοδιότητα και καθήκον σας, είναι να υπηρετείτε τον άνθρωπο και την υγεία του, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου;
8. Κατανοείτε ότι σε περίπτωση που δεν προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, καταστρατηγείτε το άρθρο 5 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας;»
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ