Skip to main content
|

Στη Βουλή το «χαράτσι» των 20ευρώ για το αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Ερώτηση Γ. Ζερδελή – Τ. Κουίκ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'

Ερώτηση Τ. Κουίκ / Ανεξάρτητοι Έλληνες

Την εγκληματική επιβολή «κεφαλικού φόρου» 14,5 έως και 20 ευρώ ανά επιβάτη, κατά τα πρότυπα του «σπατόσημου», που φέρνει η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων από το ΤΑΙΠΕΔ, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

 

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΧΑΛΗ  ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

YΠOYΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ «ΣΠΑΤΟΣΗΜΟ» ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ.

κ. κ. Υπουργοί,

Σας εφιστώ την προσοχή στο σοβαρότατο θέμα της επιβολής Περιφερειακού «σπατόσημου», έτσι όπως προβλέπουν τα... «θεόπνευστα» σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Από την περίπτωση αυτή δεν εξαιρείται και ο Κρατικός Αερολιμένας Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», έτσι όπως αποκαλύπτει και η δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Λέσβου «www.lesvosnews.net», η οποία μου κοινοποιήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την Συντονιστική ΑΝΕΛ Λέσβου.

Ακολουθεί η δημοσίευση:

«Κεφαλικός φόρος έως 20 ευρώ στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.... έρχεται η «ανάπτυξη»

Κεφαλικό φόρο από 14,5 έως και 20 ευρώ ανά επιβάτη, κατά τα πρότυπα του «σπατόσημου», φέρνει η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων από το ΤΑΙΠΕΔ. Οι ιδιωτικοί όμιλοι που θα τα αναλάβουν θα τα εκμεταλλεύονται για 30 έως 50 χρόνια.

Περιφερειακό «σπατόσημο», προφανώς για τη χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης, προβλέπουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Συγκεκριμένα, ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα, ανέφερε ότι με βάση τα... ψιλά γράμματα της διακήρυξης του διαγωνισμού θα επιβάλλεται «κεφαλικός φόρος»14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη για τα πέντε χρόνια που προβλέπεται η περίοδος κατασκευής, ο οποίος στη συνέχεια θα μονιμοποιηθεί και θα αυξηθεί στα 20 ευρώ.

Οι όμιλοι που θα αναλάβουν τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πάρουν την εκμετάλλευση για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για άλλη μια δεκαετία. Νεότερες πληροφορίες της εφημερίδας, αναφέρουν ότι ο χρόνος θα αυξηθεί στα 50 χρόνια και η υποχρέωση ολοκλήρωσης των επενδύσεων, που υπολογίζονται σε 250-300 εκατ. ευρώ, «ξεχείλωσε» από τα τρία στα πέντε χρόνια, μετά την υπογραφή της σύμβασης.
 

Υπενθυμίζουμε:

Τρία επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν την Παρασκευή δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
 
Τα αεροδρόμια αυτά χωρίζονται σε
2 ομάδες:
- Την Ομάδα Α που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και
- Την Ομάδα Β που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

 
Συγκεκριμένα κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και για τις δυο ομάδες οι εξής κοινοπραξίες
:
* CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε.
* FRAPORT AG- SLENTEL Ltd
* VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.
 
Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο του ελέγχου εγκυρότητας των τεχνικών προσφορών και της πληρότητας των δικαιολογητικών
. Μετά από τη σχετική εισήγηση των συμβούλων του έργου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίασή του θα εγκρίνει τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στο επόμενο στάδιο ήτοι την αποσφράγιση οικονομικών προσφορών.

Η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Πώς μιλάτε για «ανάπτυξη», την στιγμή που το «Περιφερειακό σπατόσημο», το οποίο είναι - πασιφανώς - άλλο ένα χαράτσι, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Περιφέρεια, αφού με την επιβολή του κεφαλικού φόρου των 14,5 ευρώ ανά επιβάτη αρχικά και 20 ευρώ στη συνέχεια, θα αυξηθεί το κόστος των αεροπορικών αφίξεων και αναχωρήσεων, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό;;;!!!
  2. Μήπως πρέπει να ελέγξετε τα δεδομένα, καθώς έχουμε ξαναδεί και βλέπουμε καθημερινά τις τραγικές συνέπειες με όλα τα «αυτοχρηματοδοτούμενα έργα», όπως για παράδειγμα με τα διόδια στις εθνικές οδούς, που συνέχεια παίρνουν αυξήσεις και έχουν γίνει δυσπρόσιτα για ΙΧ και επαγγελματίες;
  3. Κύριοι Υπουργοί, δεν μπορείτε να καταλάβετε πλήρως μια παροιμία του τόπου μας, που αναδεικνύει όλη την σοφία του απλού λαού, τον οποίο αγνοείτε πανηγυρικά; Ότι «Δεν γίνεται μνημόσυνο με ξένα κόλυβα», γιατί περί αυτού πρόκειται; Όπου στην προκειμένη περίπτωση, τα «ξένα κόλυβα» είναι το υστέρημα του απλού Έλληνα πολίτη, κατατιθέμενο στον «βωμό» της μνημονιακής αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας, η οποία, ανερυθρίαστα, ξεπουλάει πλέον τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, επιβάλλοντας και φόρο 14,5 ευρώ ανά επιβάτη αρχικά και 20 ευρώ στη συνέχεια;
  4. Αντιλαμβάνεστε, κ. κ. Υπουργοί, ότι τα αεροδρόμια θα πρέπει να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και ότι ο ρόλος τους είναι καθοριστικός σε θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές λόγω της γεωπολιτικής θέσης τους;

 

  1. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε, ότι έτσι δίνετε καίριο πλήγμα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου, αψηφώντας ταυτόχρονα την γεωπολιτική διάσταση των πραγμάτων;;;!!!

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ


Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ - Γ. Ζερδελή

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  • Τουρισμού
  • Οικονομικών

Θέμα: Διαδικασία παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων

Η διαδικασία παραχώρησης για 40 χρόνια με δυνατότητες επέκτασης της σύμβασης για άλλα 10 των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου.

Η ιδιωτικοποίηση των αερολιμένων που προωθεί η συγκυβέρνηση δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά παραχώρηση σε ιδιώτες της περιουσίας που έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα του λαού χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια που πωλούνται χωρίζονται σε δυο ομάδες των επτά παρόμοιας επιβατικής κίνησης, οικονομικών επιδοτήσεων αλλά και γεωγραφικής θέσης.

Η ομάδα Α περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας με δυνατότητα πρόσθεσης των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας και Άραξου.

Η ομάδα Β περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου με δυνατότητα πρόσθεσης των αεροδρομίων Χίου, Καρπάθου και Λήμνου.

Τα έσοδα που εξαγγέλλει το ΤΑΙΠΕΔ από την ιδιωτικοποίηση είναι κατά πολύ λιγότερα από τα καθαρά έσοδα των κρατικών αεροδρομίων, ενώ από την εκμετάλλευση των αεροδρομίων από τα ιδιωτικά μονοπώλια θα προκύψει απώλεια των εσόδων που συνεισέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. υπερπτήσεις) και θα αυξηθούν τα τέλη και τα ναύλα, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στους όρους της παραχώρησης περιλαμβάνεται και ένα περιφερειακό "σπατόσημο", το οποίο στην ουσία θα χρηματοδοτεί τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των αεροδρομίων χωρίς καμία επιβάρυνση του ιδιώτη "επενδυτή", ο οποίος τελικά θα εισπράττει ενοίκιο για μια υποδομή που έχτισε ο λαός!

Το «σπατόσημο», δηλαδή το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αερολιμένων που επιβλήθηκε το 1992 στα αεροπορικά εισιτήρια για όλα τα αεροδρόμια της χώρας με αφορμή την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων καταργείται την 1η Νοέμβρη.

Όπως φαίνεται θα αντικατασταθεί από νέο ενιαίο τέλος το οποίο θα διαμορφωθεί στα 14,5 ευρώ (φθηνότερο για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά πολύ ακριβότερο για όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας) για την πρώτη περίοδο της παραχώρησης και τα 20 ευρώ για τη δεύτερη, μετά την ολοκλήρωση των έργων. Σε δέκα χρόνια και πάντα σύμφωνα με το ίδιο πλάνο, την 1η Νοεμβρίου 2024, το νέο «σπατόσημο» θα μειωθεί σε 3 ευρώ ανά επιβάτη.

Μάλιστα, εξαιτίας του γεγονότος ότι γειτονικά αεροδρόμια παραχωρούνται εν είδει πακέτου, είναι ορατός ο κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων μόνο από αυτά και της αποκλειστικά εποχιακής χρήσης, της υποβάθμισης ή του κλεισίματος των υπολοίπων. Από τη στιγμή που δεν δίνονται εγγυήσεις, οι τοπικές οικονομίες αφήνονται έρμαιο στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του ιδιώτη, ενώ στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα ενταθεί το καθεστώς αποκλεισμού, στο οποίο έχουν καταδικαστεί τα τελευταία χρόνια.

Η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών αποτελεί επιζήμια εξέλιξη, καθώς θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ, ποσοστό 68,65% των τουριστών έφθασαν φέτος σε ελληνικούς προορισμούς αεροπορικώς. Το ποσοστό αυτό είναι ενδεικτικό για το τι θα συμβεί όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται άμεσα από τις αεροπορικές αφίξεις στον τουρισμό της, εκποιήσει τα αεροδρόμιά της.

Ο έλεγχος των αεροδρομίων από ιδιώτες ενέχει σοβαρούς κινδύνους και για την εθνική άμυνα δεδομένου ότι τα περισσότερα νησιωτικά αεροδρόμια έχουν και στρατιωτική χρήση.

Επίσης, η αποκρατικοποίηση θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ασφάλεια, στις τοπικές και τις περιφερειακές οικονομίες, θα ελαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις (αφού ο επενδυτής καλείται να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια»!! ώστε να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό), δεν υπάρχει δηλαδή ρητή δέσμευση υποχρέωσης για διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, θα επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις στους ταξιδιώτες και πρόσθετα τέλη. Όλα αυτά δεν αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας μας αλλά υπαρκτά προβλήματα που έχουν προκύψει από την ιδιωτικοποίηση αερολιμένων σε διεθνές επίπεδο.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια αναγκαιότητα εξυπηρετεί η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων;
  2. Ισχύουν τα δημοσιεύματα για επιβολή περιφερειακού "σπατόσημου";
  3. Ποια οφέλη προβλέπει ότι θα προκύψουν α) για τους επιβάτες, β) για τις τοπικές οικονομίες, γ) για τον κρατικό προϋπολογισμό;
  4. Με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων που δεν θα ιδιωτικοποιηθούν; Επίσης, με ποιο τρόπο σκοπεύει να καλύψει την επιδότηση των «άγονων» δρομολογίων, τα οποία δεν θα επιδοτούνται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό;
  5. Τι εγγυήσεις προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης ώστε:

α) Να μην κλείσει κανένα περιφερειακό αεροδρόμιο

β) Να μην ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται σε αυτά

γ) Η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των αεροδρομίων να βαρύνουν αποκλειστικά των ιδιώτη

δ) Να πληρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας ανεξαρτήτως κόστους

ε) Να διασφαλίζεται η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο ακέραιο.

στ) Να υπάρξει δικλείδα ασφαλείας η οποία δεν θα επιτρέπει στον ιδιώτη να ξεπερνά τον μέσο όρο των χρεώσεων των ανταγωνιστικών αεροδρομίων, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάννης Ζερδελής

και άλλοι

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις