Στέλιος Κούλογλου στη Μυτιλήνη: «Η Ευρώπη κινδυνεύει “να την πατήσει” όπως ο ψεύτης βοσκός»
Ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής (από το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ) και εκ νέου υποψήφιος με τη Νέα Αριστερά, Στέλιος Κούλογλου, βρέθηκε χθες στη Μυτιλήνη καθώς στις 8:00 το βράδυ παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το ντοκιμαντέρ του «142 χρόνια». Πρόκειται για ένα δικαστικό θρίλερ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εκτυλίσσεται στη Μυτιλήνη μέσα και γύρω από το δικαστικό μέγαρο, μέσα από τις συνεχείς δίκες που καθόρισαν την τύχη ενός πρόσφυγα και δυο ακόμα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλακή. Παράλληλα ο κ. Κούλογλου – που έχει επισκεφθεί επανειλημμένα την περιοχή μας – μίλησε στους δημοσιογράφους για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ζητήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι λαοί των κρατών-μελών της κοινότητας.
«Μας ζήτησαν λεφτά»
Χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Blue Sea ο κ. Κούλογλου μαζί με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή από τη Λέσβο, καθηγητή, Θεόδωρο Παραδέλλη, που ήταν από τα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αρχικό στήσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον πρώην Βουλευτή και μέλος του προσωρινού Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος, Γιώργο Πάλλη, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία. Παίρνοντας το λόγο στην αρχή ο κ. Κούλογλου εξέπληξε, καθώς κατήγγειλε Μέσα Ενημέρωσης από τον τόπο μας που ζήτησαν χρήματα για να παραστούν στη συνέντευξη Τύπου. «Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε στη σημερινή συγκέντρωση», είπε ο ίδιος.
Και συνέχισε: «Υπήρξαν και Μέσα Ενημέρωσης τα οποία ζήτησαν χρήματα για να καλύψουν τη συνέντευξη και τις εκδηλώσεις. Χρήματα δεν δίνουμε ποτέ και δεν θεωρούμε αυτούς τους ανθρώπους δημοσιογράφους και συναδέλφους».
Μιλώντας για το ντοκιμαντέρ του ο κ. Κούλογλου σημείωσε ότι το «42 χρόνια» αναφέρεται σε ένα σχετικά άγνωστο πρόβλημα: Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές είναι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί ή είναι υπόδικοι με την κατηγορία του διακινητή. Είναι 2.000 άτομα περίπου.
Όπως είπε «η τεράστια πλειοψηφία, αν όχι όλοι, είναι αθώοι, γιατί οι πραγματικοί διακινητές – το γνωρίζετε εδώ – παρατούν τα σκάφη, τις βάρκες στο μέσο της διαδρομής και δίνουν στον άτυχο που βρίσκεται δίπλα τους, το πηδάλιο.
Ένας από αυτούς ήτανε που πήρε το πηδάλιο ένα βράδυ σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα. Δεν ήξερε κολύμπι, δεν είχε σωσίβιο και πρώτη φορά έβλεπε θάλασσα στη ζωή του. Έσωσε 31 ανθρώπους. Όταν το λιμενικό ρώτησε ποιος οδηγούσε σήκωσε το χέρι του γιατί πίστευε ότι θα του δώσουν και κανένα μετάλλιο και τελικά έφαγε 142 χρόνια φυλακή».
Για την Ευρώπη και τους πολέμους
Μιλώντας για την Ευρώπη και την εμπόλεμη κατάσταση από τη μία στην Ουκρανία και από την άλλη στην Παλαιστίνη, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύουμε να την πατήσουμε όπως ο βοσκός που φώναζε λύκος, λύκος και όταν τελικά ήρθε ο λύκος, κανείς δεν τον πίστευε. Θέλω να πω ότι πριν από κάθε εκλογές λέμε ότι είναι κρίσιμες εκλογές. Αλλά αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές είναι πραγματικά κρίσιμες, δεδομένου ότι έχουμε μια σειρά από καινούργιους παράγοντες.
Πρώτον, για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται λόγος για πόλεμο, όχι για τους πολέμους που ήδη αντιμετωπίζει η Ευρώπη και πληρώνει πολύ ακριβά, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η γενοκτονία στη Γάζα. Αλλά επίσης γίνεται λόγος για πολέμους στην καρδιά της Ευρώπης.
Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι ο Μακρόν σε κάποιο σημείο εκδήλωσε την πρόθεσή του να στείλει στρατεύματα γαλλικά στην Ουκρανία που θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο με την Ρωσία».
Αυτό το οποίο τόνισε ο κ. Κούλογλου είναι ότι πλέον όλο αυτό το πολεμικό κλίμα έχει δημιουργήσει μια καινούργια κατάσταση, όπου οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατευθύνονται προς τους εξοπλισμούς, αντί σε αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολίτες, δηλαδή την υγεία, την παιδεία, τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις.
«Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει κάνει ευτυχισμένους τους εμπόρους όπλων, αλλά περισσότερο δυστυχισμένους τους πολίτες. Συχνά τους εξοργίζει και εδώ έχουμε την τρίτη εξέλιξη: Αυτή την οργή και την αγανάκτηση την εισπράττει η ακροδεξιά και για αυτό έχουμε μεγάλη άνοδό της», είπε ο Ευρωβουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι οι ακροδεξιοί είναι ευρωσκεπτικιστές, δεν το λένε ανοιχτά ακόμη, αλλά είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουν την επιστροφή στα κράτη-έθνη. Κάτι που αναπόφευκτα σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα έχουμε συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων και ενδεχομένως και ένοπλες συρράξεις.
«Δηλαδή αμφισβητείται αυτό το ιστορικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα λάθη και τα χιλιάδες προβλήματά της: Ότι οι χώρες που τον προηγούμενο αιώνα πολεμούσαν μεταξύ τους με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, αυτή τη στιγμή κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και συζητούν πολιτισμένα μεταξύ τους», είπε τονίζοντας ότι το διακύβευμα σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν είναι άλλο από την ανάδειξη πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες είναι εναντίον του πολέμου, εναντίον της αύξησης των εξοπλισμών και υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Και όπως αναφέρθηκε και συμπλήρωσαν και ο κ. Παραδέλλης και ο κ. Πάλλης, μια τέτοια δύναμη στο πολιτικό σκηνικό είναι η Νέα Αριστερά, η οποία είναι υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών και στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά για την υγεία και την παιδεία;» η απάντηση είναι άμεση: «Να υπάρξει μια συμφωνία με την Τουρκία για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, έτσι ώστε και εδώ και δίπλα που επίσης υποφέρουν οι άνθρωποι να στραφούν τα χρήματα στις κοινωνικές δαπάνες, στην υγεία και την παιδεία».
Όπως εξηγήθηκε, η Νέα Αριστερά έχει μια σειρά από προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να δώσουν ανάσα στην κοινωνία, ενώ επισημάνθηκε ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι μία εκλογική διαδικασία χαλαρής ψήφου, αλλά το αντίθετο. Θα πρέπει οι ψηφοφόροι να απευθυνθούν μαζικά στις κάλπες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί δεδομένου πως αυτές οι εκλογές θα κρίνουν το μέλλον τους, καθώς το 70% έως 80% των αποφάσεων που ρυθμίζουν την καθημερινότητά τους λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. «Αυτό είναι ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος όχι μόνο να ψηφίσουμε, αλλά και να επιλέξουμε εκείνες τις δυνάμεις που προωθούν λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών, τόσο για τα γενικά όσο και τα προβλήματα κάθε ειδικής περιοχής», είπε ο κ. Κούλογλου.
Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου
Η ανακοίνωση από την "Συνύπαρξη"
Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης
Η Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, διοργάνωσε κινηματογραφική προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στη Μυτιλήνη. Το κοινό ενημερώθηκε για την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων και τη δυσκολία των προσφύγων να υπερασπιστούν τη θέση τους στα δικαστήρια που τους επιβάλλουν ποινές μέχρι και 142 χρόνων φυλάκισης.
Σε ένα Δημοτικό Θέατρο που σχεδόν γέμισε, μπροστά σε ένα κοινό με ανάμεικτα συναισθήματα, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Στέλιος Κούλογλου, απάντησε σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία της εκδήλωσης. Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε για το κοινό και ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ, Ακίφ Ρασούλι, ο οποίος έδωσε το παρόν και μίλησε γεμάτος συγκίνηση για όσα βίωσε ο ίδιος.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Συνύπαρξης, Πάρης Βουνατσής, δήλωσε με σαφήνεια ότι μεταξύ των άλλων δράσεων που αναπτύσσει, «η ειρηνιστική και αντιρατσιστική κίνηση παρακολουθεί τα ζητήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την πρώτη στιγμή.» Ο Σύλλογος «στέκεται αρωγός και συμβάλλει τα μέγιστα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας λύσεις στο βαθμό που επιτρέπουν οι δυνάμεις (του)», ενώ επισημάνθηκε πως «είναι καιρός να προβληματιστούμε σε ποια πλευρά της ιστορίας στεκόμαστε και να συσπειρωθούμε, (αφού) σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.»