Σε κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή, σε εργολάβους ξανά η δακοκτονία - Τι αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση
Εισήγηση για τον τριετή σχεδιασμό της δακοκτονίας στη Λέσβο, δηλαδή της προστασίας της ελαιοπαραγωγής, του πιο σημαντικού προϊόντος του νησιού, το λάδι, πέρασε προ ημερών από την Οικονομική Επιτροπή του Π.Σ Βορείου Αιγαίου, εναποθέτωντας την και πάλι σε ιδιώτες και μάλιστα με ακόμα πιο μειωμένο προϋπολογισμό σε σχέση με το 2022 ( 1.450.000 ευρώ για το 2022, 1.135.000 για το 2023,2024,και 2025).
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γ. Αμπαζής επανέλαβε, για άλλη μια φορά, την πάγια θέση της, που πηγάζει και από την μέχρι σήμερα συσσωρευμένη πείρα, για εκτέλεση της δακοκτονίας από την ίδια την Περιφέρεια (όπως γινόταν μέχρι το 2011) και διεκδίκηση πολύ μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι μέχρι το 2010 αυτή ανερχόταν σε πάνω από τέσσερα εκατομ.(4.000.000) δίνοντας την δυνατότητα απασχόλησης τριπλάσιου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Έτσι θα έχουμε ουσιαστική δακοκτονία και όχι εικονική όπως συμβαίνει στην ουσία από τότε που υποτριπλασιάστηκε και για την επόμενη τριετία υποτετραπλασιάζεται ο προϋπολογισμός και ανατίθεται η δακοκτονία σε εργολάβους, όι οποίοι επιδιώκουν, όπως είναι φυσικό, το μέγιστο δυνατό κέρδος.
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή, έστω και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσει την θέση της και να αναλάβει η ίδια την έγκαιρη εκτέλεση της δακοκτονίας, απαιτώντας παράλληλα τη δραστική αύξηση του προϋπολογισμού για να είναι αυτή αποτελεσματική..Αυτό επιβάλλει το συμφέρον των ελαιοπαραγωγών.
Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχουν βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της επιμονής όλων των Περιφερειακών Αρχών, από το 2011 και μετά, με την παντελή σχεδόν απώλεια, ορισμένες χρονιές, της σοδειάς τους από το δάκο.
Μπροστά στην επιμονή -και αυτής της Περιφερειακής Αρχής- να εναποθέτει την προστασία της σημαντικότερης πηγής εισοδήματος της Λέσβου σε εργολάβους, οι αγρότες της Λέσβου, με ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, καταγγέλλουν την υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού, λόγω της εκτεταμένης δακοπροσβολής αφού οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλάγης σε συνδυασμό με το μειωμένο προσωπικό στις εργολαβίες και την έλλειψη φαρμάκων, το έργο της δακοκτονίας είναι αναποτελεσματικό.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:«Η σημερινή απελπιστική κατάσταση, αποδείχνει αδιαμφισβήτητα ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να εναποθέτουμε την βασική πηγή εισοδήματος του νησιού μας στο συμφέρον του κάθε εργολάβου. Επιβάλλεται να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια και να εξασφαλίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά η προστασία της από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε ο εκπρόσωπός της, θα συνεχίσουμε, στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών, τον αγώνα για την λήψη των επιβαλόμενων μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του εισοδήματός τους.
Απαιτούμε, και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι’ αυτό, ασκώντας πίεση, με κάθε τρόπο, τη σωστή εκτέλεση της δακοκτονίας από την Περιφέρεια, την επαρκή χρηματοδότηση, την απαιτούμενη στελέχωση με εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, ικανοποιητικά μεροκάματα, δραστικά και επαρκή φάρμακα.