Πρωτοποριακή Πρόταση Νόμου από το Χ.Αθανασίου για την ψήφο των ομογενών
Μια πρωτοποριακή Πρόταση Νόμου, που αφορά τον Απόδημο Ελληνισμό.
Επιτέλους, οι ομογενείς μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς και οι Ναυτικοί μας, θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στη Χώρα που διαμένουν.
Τη σχετική πρόταση νόμου επιμελήθηκε ο Βουλευτής μας Χαράλαμπος Αθανασίου, υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών της Ν.Δ., ύστερα από εντολή του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το σχετικό Νομοσχέδιο παρέδωσε ο κ. Αθανασίου στον Πρόεδρο κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και το παρουσίασε στην Ομογένεια των Η.Π.Α., την περασμένη Κυριακή, όπου παραβρέθηκε για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Επετείου της Εθνικής Επανάστασης του 1821.
Παράλληλα, κατατέθηκε και στη Βουλή για να εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια.
Η Πρόταση Νόμου, που κατατέθηκε από τη Ν.Δ., σκοπεί στην ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και του Απόδημου Ελληνισμού δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν για τους Έλληνες ανά την υφήλιο. Οι βασικοί άξονες της φιλοσοφίας του σχεδίου Νόμου συνοπτικά είναι οι εξής:
- Καθολικότητα: Με την αξιοποίηση των δομών των Πρεσβειών και των Έμμισθων Προξενείων, όσοι έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια και διαμένουν στο εξωτερικό αποκτούν άμεσα το δικαίωμα του εκλέγειν στη χώρα όπου διαμένουν.
- Άμεση συμμετοχή του Ελληνισμού στις κρίσιμες αποφάσεις: οι Έλληνες του Εξωτερικού που επιλέγουν να συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των Κομμάτων και των Συνδυασμών Κομμάτων που καταρτίζουν ψηφοδέλτια Επικρατείας και αποκτούν έτσι άμεσο λόγο στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας. Οι εν λόγω συνδυασμοί μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και επομένως το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των Ελλήνων του Εξωτερικού παραμένει αναλλοίωτο/απόλυτο. Σημειώνεται ότι από τις υπάρχουσες λύσεις, η παραπάνω δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν κρίνεται ως η πιο εύλογη. Είναι σαφές πως, επί του παρόντος, καθιέρωση της επιστολικής ψήφου με όλες τις Συνταγματικές Εγγυήσεις (καθολικότητα, μυστικότητα) παρουσιάζει πολλές τεχνικές δυσκολίες και δε θα ήταν εφικτή. Ταυτόχρονα οι υπόλοιπες λύσεις, όπως η δημιουργία μιας ή περισσοτέρων εκλογικών περιφερειών Ελλήνων του Εξωτερικού, προσκρούουν σε υπαρκτές δυσχέρειες ,όπως η μεγάλη διασπορά Ελλήνων ανά την υφήλιο αλλά και η αδυναμία προσδιορισμού (τουλάχιστον κατά την πρώτη εκλογή) του εκλογικού σώματος.
- Ευελιξία: Δεν δημιουργείται χωριστός εκλογικός νόμος, αλλά δημιουργείται ένα ευέλικτο πλαίσιο, έτσι ώστε ο εκάστοτε ισχύων να συμπληρώνεται για να καθίσταται εφαρμόσιμος.
- Άμεση Εφαρμογή: Δεν απαιτείται σημαντική προεργασία και προπαρασκευαστικές πράξεις για αυτό και ο Νόμος θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ήδη από 1.1.2017.
- Μειωμένο κόστος: Με την πλήρη αξιοποίηση των υλικών υποδομών αλλά κυρίως του προσωπικού (Διπλωματικού, Διοικητικού) των Ελληνικών Πρεσβειών και Έμμισθων Προξενείων αλλά και Ελλήνων Δημοσίων Υπαλλήλων, αποσπασμένων σε Ελληνικές Αρχές και Διεθνείς Οργανισμούς του Εξωτερικού, είναι δυνατή η διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Εξωτερικό χωρίς δυσβάσταχτο κόστος για τον Έλληνα Φορολογούμενο.
- Ψήφος στους Έλληνες Ναυτικούς: με το σχέδιο Νόμου επιλύεται και το ζήτημα της συμμετοχής στην ψηφοφορία των Ελλήνων Ναυτικών, που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ευρίσκονται λόγω εργασίας εκτός της Ελληνικής Επικρατείας. Πλέον αποκτούν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα που βρίσκεται εγγύτερα στο λιμάνι όπου είναι ελλιμενισμένο το πλοίο, στο οποίο υπηρετούν, όποια σημαία και αν φέρει αυτό.
Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να ψηφιστεί από διακόσιους (200) Βουλευτές, τουλάχιστον, όπως απαιτεί το Σύνταγμά μας.
Ο κ. Αθανασίου μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, δήλωσε τα εξής:
«Διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι είναι η πολιτική δύναμη που έχει επιδείξει συνεχές και αμείωτο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού στις Βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμά μας. Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, παρά την περί του αντιθέτου ρητορική τους, μάλλον ως τώρα έχουν συμβάλλει αρνητικά προκειμένου η διάταξη του Συντάγματος να έχει καταστεί ανενεργής, αν και έχουν ήδη περάσει 15 έτη από τη θέσπισή της.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική Δύναμη που για ακόμα μια φορά κάνει το κρίσιμο πρώτο βήμα και ανοίγει χωρίς στεγανά και πάλι το διάλογο για ένα ζήτημα για το οποίο η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται εδώ και χρόνια υπόλογη έναντι του Απόδημου Ελληνισμού.
Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις οφείλουν, αφού πρώτα αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να συνεισφέρουν στο διάλογο αυτό, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία να κάνει το χρέος της απέναντι στους Έλληνες της Διασποράς».