Πρόταση κοινής δράσης για το προσφυγικό από τη Χριστιάνα Καλογήρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου παρουσίασε τις ενέργειες που η Περιφέρεια έχει κάνει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν από το προσφυγικό- μεταναστευτικό, ιδίως μέχρι να ενεργοποιηθούν οι κρατικές υπηρεσίες και οι διεθνείς φορείς. Επίσης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που η Περιφέρεια ανέπτυξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Περιφερειάρχης πρότεινε τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να υποστηρίξει το σώμα στη διαμόρφωση θέσεων και λήψη αποφάσεων ιδίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Στην εισηγητική της ομιλία η Περιφερειάρχης ανέφερε:
«Κυρίες και κύριοι,
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της εποχής.
Εμείς εδώ γνωρίζουμε όσο κανείς το πρόβλημα και τις διαστάσεις του.
Εμείς εδώ βιώσαμε και βιώνουμε το πρόβλημα και σε όλες του τις πλευρές και σε όλες του τις διαστάσεις.
Η κοινωνία και οι αντιπρόσωποί της στάθηκαν απέναντι σε αυτό το ανθρώπινο ζήτημα με τον πολιτισμό που μας χαρακτηρίζει και τις αξίες που μας οδηγούν.
Έχουμε όλοι υποχρέωση να σταθούμε με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού καθώς και με κριτήρια αποτελεσματικότητας σε αυτό που έχουμε μπροστά μας.
Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση, αποτελεσματικότερος συντονισμός, υψηλή εγρήγορση.
Έχουμε υποχρέωση από κοινού να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται μια κοινή δράση.
Η προβλεπόμενη διάρκεια και ένταση του προβλήματος αλλά και οι συνεχείς εξελίξεις και αλλαγές τόσο στο διεθνές περιβάλλον που επηρεάζουν άμεσα και καθορίζουν την πορεία των πραγμάτων όσο και των συνθηκών που επικρατούν στα νησιά, επιβάλλουν:
- τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την αποτελεσματικότερα δυνατή παρέμβαση μας με στόχο την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και
- την αναζήτηση εφικτών λύσεων και τον σχεδιασμό για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία.
Γι’ αυτό χρειάζεται μια κοινή δράση.
Παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος οφείλουμε να αναζητήσουμε κοινό τόπο και να συνεργαστούμε με πνεύμα κατανόησης και συναίσθησης της εθνικής ανάγκης και της κρισιμότητας της κατάστασης.
Τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ότι κανείς, μόνος του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και τις επιπτώσεις του προσφυγικού, εμείς οφείλουμε να συγκεράσουμε απόψεις να βρούμε κοινά σημεία, να προτείνουμε λύσεις και να πάρουμε αποφάσεις που θα επιδιώξουμε και διεκδικήσουμε να εφαρμοσθούν.
Για τους λόγους αυτούς προτείνω:
- Τη συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου σύμφωνα με την παρ. 5 του Άρθρου 164 του ν, 3852/ 2010 για την “επεξεργασία προτάσεων και την διατύπωση εισηγήσεων ...” προκειμένου να υποστηρίξει το σώμα στην διαμόρφωση θέσεων και λήψη αποφάσεων ιδίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας. Η Επιτροπή ως εισηγητικό όργανο πρέπει να λειτουργήσει δημοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς απόψεων και θέσεων αλλά με σαφή κατεύθυνση την διαμόρφωση κοινού πλαισίου εισήγησης μέτρων, ενεργειών, διεκδικήσεων και αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις και για το λόγο αυτό προτείνω την σχετική εφαρμογή της προβλεπόμενης αναλογικότητας με την συμμετοχή τριών εκπροσώπων της πλειοψηφίας, δύο της μείζονος αντιπολίτευσης και ενός από κάθε μια από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Π.Σ. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα υποστηρίξουν το έργο της Επιτροπής τόσο γραμματειακά όσο και με την παροχή στοιχείων και πληροφοριών που θα είναι απαραίτητες για την επεξεργασία και διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων.
Κυρίες και κύριοι,
Οι μέρες που ζούμε ορίζουν μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε.
Όλη η χώρα βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Εμείς εδώ που είμαστε πάνω στη κρίσιμη γραμμή και την κρίσιμη ζώνη, έχουμε πολλαπλάσια -υπό κάθε έννοια- ευθύνη.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η συνολική στάση μας πρέπει να διαποτίζεται από πνεύμα ενότητας.
Το πνεύμα ενότητας που οφείλει να χαρακτηρίζει κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνία, κάθε φορά που αυτή αναπτύσσει μια προσπάθεια για ζητήματα που καμιά φορά την υπερβαίνουν.
Και όσο αν σήμερα το πρόβλημα αυτό μοιάζει να μας υπερβαίνει, η κοινή μας απόφαση μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη απάντηση και την καλύτερη λύση.
Σας ευχαριστώ πολύ».