Προβληματισμοί – αιτήματα για την επόμενη μέρα στα νησιά μας. Επιστολή ΠΕΔ στον Πρωθυπουργό
Την Τρίτη 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΚΕΔΕ.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη προβληματισμού για την επόμενη μέρα των Νησιών στην μετά COVID-19 εποχή.
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η εξαιρετικά δυσμενής θέση που έχουν βρεθεί τα Νησιά του Β. Αιγαίου, λόγω της συσσώρευσης προβλημάτων από την ύφεση στην οικονομική και κοινωνική ζωή, σε συνέχεια μιας πενταετίας έντονων αναταράξεων από την έξαρση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.
Η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται από οικονομική στασιμότητα, προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, πίεση των τοπικών κοινωνιών από την άδικη μεταχείριση τους στο θέμα της βίαιης συνύπαρξης τους με υπερβολικό αριθμό αλλοδαπών που δυστυχώς κανένας στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας δεν θέλει.
Και όλα αυτά με το άμεσο μέλλον να προδιαγράφεται ζοφερό από την απομόνωση των Νησιών λόγω κορονοϊού και την πλήρη κατάρρευση του τουρισμού.
Συνοψίζοντας από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων θα πρέπει άμεσα τα Νησιά να στηριχθούν με γενναία μέτρα όπως:
- Η επαναφορά και μόνιμη θεσμοθέτηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα Νησιά του Β.Αιγαίου και επιπρόσθετη μείωση σε τουριστικές επιχειρήσεις που τουλάχιστον για φέτος θα πιεστούν αφόρητα.
- Θέσπιση λιγότερων και δικαιότερων φόρων, με στόχο την προσέγγιση του 10%, όπως και η άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για την τόνωση των επιχειρήσεων.
- Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής με κάθε τρόπο. Ιδιαίτερη μέριμνα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν το φετινό Πάσχα.
- Η ενίσχυση των υγειονομικών δομών με υλικά και προσωπικό, με δεδομένη τη σύντομη απελευθέρωση των μετακινήσεων του πληθυσμού. Ιδιαίτερα θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για τα πολύ μικρά Νησιά.
- Η οικονομική ενίσχυση των Δήμων για το υπερβολικό φορτίο που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των κοινωνιών, δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση θα επιφέρει μείωση των τακτικών τους εσόδων.
- Ενίσχυση των δομών των Δήμων, ιδιαίτερα αυτών που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες, με προσωπικό. Ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των σχολείων όσον αφορά τους διαθέσιμους χώρους και την καθαριότητα.
- Θεσμική κατοχύρωση, των καλών πρακτικών που εφαρμόστηκαν στο Δημόσιο όλη αυτή την περίοδο και έδωσαν σύγχρονες λύσεις σε θέματα καθημερινότητας και σχέσης των πολιτών με το κράτος, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας με χρήση νέων τεχνολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τηλεργασίας.
- Στις θαλάσσιες μεταφορές, με δεδομένη τη δραματική μείωση του πρωτοκόλλου επιβατών των πλοίων λόγω κορονοϊού, θα δημιουργηθεί άμεσα θέμα επάρκειας των θαλάσσιων μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα για τα πολύ μικρά Νησιά. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.
Μετά από συζήτηση, τόσο από την ΠΕΔ Β.Αιγαίου όσο και από τους Δήμους της Περιφέρειας, εκφράστηκε η έντονη αντίθεση και η πρόθεση αντίδρασης για το σχέδιο νόμου που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, το οποίο παρακάμπτει μια σειρά από πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ακόμα και σε περιοχές NATURA, για τη διευκόλυνση μεταξύ των άλλων ίδρυσης και λειτουργίας νέων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων στα Νησιά μας.
Συγκεντρώνοντας τα κυριότερα σημεία της κοινής σύσκεψης, πιστεύουμε ότι αναδείχθηκε η αγωνία και η αβεβαιότητα των Νησιωτών για την επόμενη μετά COVID-19 ημέρα, σε όλα τα επίπεδα.
Κατανοώντας τις πολύπλευρες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε την ειδική αυτή μεταχείριση και απαιτούμε την άμεση στήριξη των Νησιών μας μέσα από ειδικό πρόγραμμα πολύπλευρης οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των Νησιωτικών κοινωνιών μας.
Ο Πρόεδρος
του Διοικητικού Συμβουλίου
της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου
Κύτελης Ευστράτιος
Δήμαρχος Μυτιλήνης
φωτο αρχειου