Πικρές αλήθειες για τη Βρίσα - Αναλυτική απάντηση από την Αναστασία Αντωνέλλη
Προς την Δημοτική Σύμβουλο κ. Ζωγράφου
Κυρία,
Με αφορμή την χθεσινή απογευματινής σας ερώτηση, της οποίας έτυχε να λάβω γνώση από τοπική ιστοσελίδα, σας απαντώ συνολικά δια της παρούσης:
Λέτε: «Η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Βρίσας μετά το σεισμό είναι περισσότερο από δύσκολη» και συμπληρώνοντας σας, τονίζω ότι χρειάζεται σοβαρότητα από όλους μας.
Έτσι λοιπόν το να συμμετέχουμε ακούσια ή εκούσια σε επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων ή σκοπιμοτήτων όχι μόνο ουδέν προσφέρει στους κατοίκους της Βρίσας, αλλά αντίθετα τους βλάπτει μιας και το ζητούμενο είναι οι πράξεις προκειμένου να βοηθηθούν στο να αντιμετωπίσουν την θλιβερή πραγματικότητα της ζωής τους. Μετά δε και την προηγηθείσα της ερώτησης σας, μεσημεριανή δήλωση του τοπικού Βουλευτή Γιώργου Πάλλη αλλά και της ίδιας μέρας δηλώσεις του Προέδρου της Βρίσας, αρνούμαι να συμμετέχω σε ένα άσκοπο παιχνίδι αριθμών, μιας και για μας αποτελεί πρόβλημα ακόμα και εάν υπάρχει ένας κάτοικος και είναι στο δρόμο μετά τον σεισμό.
Ευχαρίστως θα απαντούσα αριθμητικά στην ερώτηση σας αν αυτή είχε γίνει την τρίτη μέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, μιας και πιθανόν η απάντηση μου θα σας ήταν χρήσιμη προκειμένου να πιέσετε την Κυβέρνηση, εγκαίρως να αναλάβει εμπράκτως εκείνη την εξασφάλιση της στέγασης και της τροφής τους σε ξενοδοχεία, προκειμένου να μην χρειαζόταν να την υποκαταστήσουμε εμείς, αναλαμβάνοντας χωρίς να είναι δική μας ευθύνη μια αρμοδιότητα της, με πόρους δικούς μας, που δεν μας περισσεύουν. Εν πάση περιπτώσει ώ γέγονε γέγονε, αφού γέγονε για καλό σκοπό.
Σε ότι αφορά την πραγματική κατάσταση των σεισμοπαθών της Βρίσας:
Κατ’ αρχήν ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την άμεση κινητοποίηση του Κρατικού μηχανισμού σε ότι αφορά την συγκρότηση συνεργείων και τον έλεγχο κτηρίων.
Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω , αλλά η Κυβέρνηση δεν είχε τα ίδια αντανακλαστικά σε επίπεδο πράξεων σε ότι αφορά τους ανθρώπους. Έτσι αυτόκλητα εμείς, ο Δήμος δηλαδή, μπροστά στο μέγεθος της ανάγκης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και υποχρεώσεις που δεν μας αναλογούν. Πιο συγκεκριμένα: στήσαμε με την βοήθεια του Στρατού και εθελοντικών οργανώσεων το ίδιο βράδυ του σεισμού, πρόχειρο καταυλισμό ο οποίος λειτούργησε για μια νύχτα μιας και δεν θέλαμε επ’ ουδενί να επιμηκύνουμε το τεράστιο ψυχικό σοκ των ανθρώπων αυτών, αναγκάζοντας τους να ζήσουν σε σκηνές. Την επ’ αύριο του σεισμού αναλάβαμε πρωτοβουλία και ξεκινήσαμε την στέγαση και σίτιση σε ξενοδοχεία, όλων εκείνων που δεν είχαν που να μείνουν, μιας και τους υπόλοιπους τους φρόντισε η Τοπική Κοινωνία η οποία και επέδειξε άλλη μια φορά απίστευτη αλληλεγγύη. Δεν σας κρύβω ότι σε μικρή μερίδα ξενοδόχων μη πιστεύοντας τις προφορικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, εγγυηθήκαμε εμείς ως Δήμος την πληρωμή με δικούς μας πόρους. Έτσι καταφέραμε να φιλοξενηθούν ένας μεγάλος αριθμών σεισμοπαθών στα ξενοδοχεία για διάστημα 18 ημερών, έχοντας εξασφαλίσει από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου μας ένα ποσόν που αγγίζει τις 300.000 ευρώ προκειμένου να είμαστε αρωγοί στην επείγουσα ανάγκη στέγης και τροφής των κατοίκων. Δυστυχώς καμία πράξη εκ μέρος της Κυβέρνησης στο διάστημα των 18 ημερών φιλοξενίας από εμάς δεν έγινε, προκειμένου να αναλάβει εκείνη το κόστος και να παρατείνει πιθανά την διαμονή αυτή, μέχρι να προχωρήσει το Νομοθετικό της έργο. Οι ίδιοι όμως οι φιλοξενούμενοι στα ξενοδοχεία, είχαν ενημερωθεί (από εμάς) ότι, κατά το διάστημα της φιλοξενίας τους έπρεπε να φροντίσουν να συνάψουν ενοικιαστήρια ή να φιλοξενηθούν, μιας και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού θα υπήρχε αναδρομική επιχορήγηση επιδόματος ενοικίου. Κάτι που οι περισσότεροι έπραξαν. Βεβαίως υπήρξαν και κάποιοι που συνάντησαν εμπόδια στην αναζήτηση τους αυτή. Εμπόδια που πιθανά δεν θα υπήρχαν εάν οι άνθρωποι αυτοί είχαν λάβει μια κάποια κρατική χρηματική αρωγή ή έστω…….εάν είχαν και έδειχναν ως εγγύηση ένα κάποιο Κυβερνητικό έγγραφο.
Για να γνωρίζετε, πέραν των ανωτέρω και πλέον της φαρμακευτικής, της ιατρικής και ψυχολογικής συνδρομής μας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ο Δήμος προχώρησε στην δέσμευση ποσού από τον προϋπολογισμό του, προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα η καταβολή του εφ’ άπαξ βοηθήματος των 586,94 ευρώ στους δικαιούχους σεισμοπαθείς. Ως μη όφειλε βεβαίως βάση αρμοδιότητας…αλλά ως όφειλε βάση επίγνωσης της ανάγκης των σεισμοπαθών. Χρήματα τα οποία και δεν γνωρίζουμε εάν θα λάβουμε. Συγχρόνως, προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι της περιοχής, με εντολή μας σταμάτησε την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του Προγράμματος, προκειμένου υπό τον Γεωγραφικό Αντιδήμαρχο κ. Κατζανό, του μέλους της Δ.Ε Πολιχνίτου κ. Μαρίας Αποστόλου και προσωπικού της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου να παρέχει στο Πολύκεντρο, τις αναγκαίες πληροφορίες και υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς, μιας και μη έχοντας οι άνθρωποι που να απευθυνθούν έτρεχαν σε εμάς. Οι οποίοι όμως άνθρωποι αυτοί, και δικαίως εν πολλοίς, δεν πίστευαν τις πληροφορίες που τους παρέχονταν . Έτσι τα τηλέφωνα όλων μας, Δημάρχου, αρμοδίων Αντιδημάρχων και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας χτυπούσαν νυχθημερόν- προσωπικά μπορεί να αποδειχθεί ότι δέχθηκα 143 κλήσεις σε μια ημέρα-, με τους ανθρώπους σε απόγνωση για το αύριο τους, να ζητάνε βοήθεια και πληροφορία για το πώς να κινηθούν. Εμείς όμως ότι πληροφορία δίναμε σε σχέση με την εκ του Νόμου προβλεπόμενη Κυβερνητική αρωγή, ήταν απ’ τα όσα είχαμε διαβάσει από παλιότερα νομοθετήματα που δεν ξέραμε και εάν θα ισχύσουν, απ’ τα όσα είχαμε ακούσει από τον Υπουργό κ. Σπίρτζη και τα όσα σε καθημερινή μας επικοινωνία μαθαίναμε από την εμπειρία του Δήμου Κεφαλλονιάς, ο οποίος το 2014 είχε και εκείνος πληγεί από σεισμό, μιας και καμία εγκύκλιος δεν είχε και δεν έχει απ’ ότι ξέρω φτάσει στον Δήμο μέχρι σήμερα.
Βεβαίως η Κεφαλληνιά δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης με την δική μας πραγματικότητα, μιας και εκείνοι ως Δήμος δεν είχαν αυτά να αντιμετωπίσουν, αφού μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας από τον σεισμό της 26/1/2014 έφτασαν πλοία και στέγασαν τους σεισμοπαθείς για ένα μήνα, με ένα γεύμα εξασφαλισμένο από δαπάνες του Υπουργείου και τα υπόλοιπα από την Περιφέρεια, δημιουργήθηκε τετραψήφιος κρατικός αριθμός προκειμένου σε αυτόν να απευθύνονται για πληροφορίες ως προς τις Κρατικές παροχές οι σεισμοπαθείς, εκδόθηκε 5/2/2014 η ΚΥΑ και απλά ο Δήμος ανέλαβε να διεκπεραιώσει την συλλογή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για το εφ άπαξ βοήθημα και το βοήθημα οικοσυσκευής από το Κράτος.
Έτσι με δική μας πρωτοβουλία και αντιγράφοντας τα όσα έπραξε ο Δήμος Κεφαλλονιάς, ξεκινήσαμε την συλλογή αιτήσεων και δικαιολογητικών που αφορούν το εφ’ απαξ βοήθημα και το επίδομα οικοσυσκευής, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, μιας και πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία απ’ τα προβλεπόμενα της υπάρχουσας γραφειοκρατίας. Συγχρόνως συστήσαμε επιτροπές και για επιτόπιους ελέγχους όπου αυτό θα απαιτηθεί και για ενέργειες που πρέπει καθ’ αρμοδιότητα να γίνουν από εμάς. Πάντα ταύτα, σε συνεργασία όλων μας, αιρετών και εργαζομένων, υπό τον συντονισμό και καθοδήγηση βεβαίως του ίδιου του Δημάρχου και σε ότι αφορά αυτά για τα οποία διαθέτω γνώση, λόγω αρμοδιότητας.
Σε όλα τα ανωτέρω, δεν αποτελεί πλεονασμό να αναφέρουμε την πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια του Στρατού, της Αστυνομίας, του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας, των ίδιων των κατοίκων της Βρίσας -και όχι μόνο-, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων. Πιστέψτε με κυρία, χωρίς την συνεργασία και την δουλειά όλων όσων ανέφερα η κατάσταση των σεισμόπληκτων ανθρώπων σήμερα στην Βρίσα θα ήταν τραγική! Ενώ θα μπορούσε να μην ήταν, διότι επιτέλους υπάρχει και Κυβέρνηση!
Και τι εννοώ; Εάν ο κυβερνητικός μηχανισμός λειτουργούσε έτσι όπως λειτούργησε στο τομέα καταγραφής των κτηρίων, χωρίς να χρειάζεται να κάνει έγγραφα η Δημοτική Αρχή για τα αυτονόητα: δηλαδή την έκδοση της ΚΥΑ (όπου ΚΥΑ Κοινή Υπουργική Απόφαση) ένας μπούσουλας δηλαδή για όλους μας, σήμερα κανείς δεν θα μπορούσε να διογκώσει καμία πραγματικότητα.
Διάβασα στον τοπικό τύπο, ότι πιθανά και σήμερα θα εκδοθεί η πολυπόθητη αυτή ΚΥΑ, καθώς επίσης και την πληροφορία ότι θα αναλάβει συντονιστής του Κυβερνητικού έργου ο κ. Πάλλης. Στον παρόντα χρόνο, θα είναι ότι χρησιμότερο. Επιτέλους, και εμείς θα ξέρουμε ακριβώς τι προβλέπεται, με αποτέλεσμα να μας δοθούν ελπίζω λύσεις σε μια σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων που προκύπτουν π.χ σεισμοπαθής που δεν έχει κάνει ακόμα δήλωση, θα χρησιμοποιήσει τα φορολογικά στοιχεία του 2016 που αναφέρονται σε εισοδήματα του 2015κ.λ.π κ.λ.π.
Κλείνοντας, αν και κατανοώ την αγανάκτηση σας, μιας και έχω υπάρξει προσωπικά στόχος των παραδημοσιογραφούντων λουλουδιών και των σκοπιμοτήτων τους, που δυστυχώς ευδοκιμούν σε διάφορους μπαξέδες και… κομματικών ιστοσελίδων, σας καλώ να μην σταθούμε σε αυτούς και τις σκοπιμότητες της επιφάνειας των αριθμών που εκείνοι υπηρετούν, αλλά στην ουσία:
Υπάρχει ανάγκη στην Βρίσα και αυτήν πρέπει να δούμε. Δεν έχει καμία σημασία αν αυτή αφορά έναν ή δέκα ή εκατό σεισμοπαθείς!
Βεβαίως, εάν επιμένετε σε ονόματα και αριθμούς γιατί έχετε κατά νου να ενεργοποιηθείτε προς βοήθεια τους, στην διάθεση σας τα στοιχεία τους. Πιστεύω όμως ότι, προς Θεού δεν μας τιμά η δημοσιοποίηση τους! Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τα σπίτια τους, ας μην συμπράξουμε και εμείς στην αφαίρεση της όποιας αξιοπρέπεια τους έμεινε, μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών τους από τα κοράκια των παραδημοσιογραφούντων, δημοσιοποιώντας προσωπικά τους δεδομένα.
Με εκτίμηση
Αναστασία Αντωνέλλη
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λέσβου