Πολιτική

13/02/2023 - 10:41

Πέθανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός - Ανακοινώσεις - Δηλώσεις

Έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο - «Έφυγε» σε ηλικία 50 ετών - Διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση Τσίπρα

Έφυγε από τη ζωή, το πρωί της Δευτέρας, στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες εβδομάδες, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός έδωσε σκληρή αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ειδικότερα, ο καρκίνος εντοπίστηκε στο πάγκρεας, εντελώς τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε να ξεκινήσει γυμναστική στο γυμναστήριο της Βουλής. Έκανε εξετάσεις για την εγγραφή, ωστόσο όταν τα αποτελέσματα βγήκαν, οι γιατροί τον κάλεσαν εσπευσμένα στην Αθηνα ενώ ήταν στη Ρόδο.


Ποιος ήταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός
 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός γεννήθηκε το 1972 στη Ρόδο και κατάγεται από τη Σύμη. Ήταν παντρεμένος με τη Ματίνα Χατζημάρκου και πατέρας δύο παιδιών.
Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και απέκτησε πολύχρονη εργασιακή εμπειρία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, κυρίως στις περιβαλλοντικές μελέτες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από το 2000 εργάστηκε στο Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου με κύρια καθήκοντα τις μελέτες έργων/δράσεων και τις προτάσεις ένταξης δράσεων σε Ευρωπαϊκά (Β’ ΚΠΣ, Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Interreg, URBAN κ.α.) και Εθνικά (Θησέας, ΕΠΤΑ, Πράσινο Ταμείο κλπ.) συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δωδεκανήσου και ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της ΕΜΔΥΔΑΣ. Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε ως ενεργός πολίτης στην Αριστερά, κατόπιν μέλος του ΣΥΝ ενώ από το 2008 ως και το 2014 ήταν Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (2012-2014) με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» και ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2013-2014). Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στις 29 Αυγούστου 2018 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέση που διατήρησε έως τις 9 Ιουλίου 2019. Στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη βουλευτής.

Πριν λίγες μέρες και ειδικότερα στις 7 Φεβρουαρίου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές παρότι όπως είχε γνωστοποιήσει με ανάρτησή του στα social media, έδινε «μια παράλληλη και δύσκολη μάχη με τον καρκίνο».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποχαιρετά τον Νεκτάριο Σαντορινιό

Είναι βαθιά η οδύνη και το πένθος μας για την απώλεια του βουλευτή, συντρόφου και φίλου Νεκτάριου Σαντορινιού.

Με καταγωγή από τη Σύμη, γεννήθηκε στη Ρόδο το 1972. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και απέκτησε πολύχρονη εργασιακή εμπειρία στον τομέα.

Πάντα στην πρώτη γραμμή του συνδικαλισμού διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δωδεκανήσου και ως σήμερα ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ.

Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά. Ενεργό μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησε το κόμμα από το 2008 ως και το 2014 ως Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου. Μέλος της ΚΕ για πολλά συναπτά έτη μέχρι και σήμερα. Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (2012-2014) με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό».

Το 2015 εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Δωδεκανήσου. Το 2016 αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Νησιωτικής Πολιτικής, ως Υφυπουργός και το 2018 ως Αναπληρωτής Υπουργός. Στις εκλογές του 2019 επανεκλέγεται και αναλαμβάνει, ως επικεφαλής, τον Τομέα Ναυτιλίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Η πολιτική για τον Νεκτάριο Σαντορινιό ήταν το μέσο όχι για να κερδίσει αξιώματα αλλά για να πράξει και να αφήσει έργο. Πράγματι, συνέδεσε το όνομά του με τις νησιωτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα μόνιμο μέτρο που αναγνωρίζει στην πράξη την απομόνωση των νησιών, όπως συνήθιζε να δηλώνει. Πάντα παρών σε ό,τι τον χρειάζονταν τα νησιά και οι νησιώτες, υπηρέτησε τις θέσεις που κατείχε, ακούραστα, με πείσμα, όραμα και ήθος.

Η σύζυγος και τα παιδιά του ήταν οι μεγάλες του αγάπες και το στήριγμά του μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την ΑΕΚ και τα νησιά που τον πάθιαζαν και τον συγκινούσαν πάντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στη σύζυγό του Ματίνα και τα δύο του παιδιά Μελίνα και Κωνσταντίνο.

 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Βορείου Αιγαίου για την απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού

Είναι μεγάλη η απώλεια του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού, που έφυγε τόσο πρόωρα, νικημένος από τον καρκίνο στα 51 του χρόνια. Ήταν ένας μαχητής της ζωής, σωστός επιστήμονας, καλός συνομιλητής, ηθικός και με ουσιαστική πολιτική σκέψη.

Διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος, βουλευτής, αναπληρωτής υπουργός. Εμείς οι νησιώτες του χρωστάμε πολλά. Επί των ημερών του σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο στο κόστος θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με σκοπό την άρση της ανισότητας και της απομόνωσης των κατοίκων των νησιών. Ξεκίνησε έτσι ένα μεγάλο βήμα για να αποκτήσει επιτέλους και η Ελλάδα μια ουσιαστική νησιώτικη πολιτική.

Είμαστε η πρώτη χώρα σε νησιωτικότητα στην Ευρώπη, με καταδικασμένους τους νησιώτες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευαίσθητος νησιωτικός χώρος στην υγεία, στην παιδεία, στη διαχείριση του νερού, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στη φτώχεια, κλπ δείχνουν ότι απαιτείται εξειδίκευση πολιτικών για τα νησιά σε όλους τους τομείς, κάτι το οποίο αντιλαμβανόταν και ξεκίνησε με γενναία μέτρα ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Βαθιά συλλυπητήρια, αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Βορείου Αιγαίου

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Αιγαίου εκφράζει την οδύνη του για την αδόκητη απώλεια του π. Αν. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συνεργάτη μας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Ν. Π., Νεκτάριου Σαντορινιού. Εκ μέρους των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Το Δ.Σ αποφάσισε αντί στεφάνου το ποσό να δοθεί στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου.

 

Επιμελητήριο Λέσβου

Το Επιμελητήριο Λέσβου δηλώνει την βαθειά του θλίψη για την απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού, Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος μεταξύ άλλων  διετέλεσε Υφυπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Υπήρξε άριστος γνώστης των ζητημάτων της νησιωτικότητας και πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενός πάγιου αιτήματος της νησιωτικής επιμελητηριακής κοινότητας. Η δε συνεργασία του με το Επιμελητήριο Λέσβου υπήρξε ιδιαίτερα στενή και παραγωγική.  

Εκφράζουμε τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ

«Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν πάντα ένας συνεπής μαχητής με έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον για τη ναυτιλία και τους νησιώτες μας.

Υπήρξε για μένα ένας καλός φίλος και έντιμος συνομιλητής, καθώς όντας και οι δυο μας νησιώτες μοιραζόμασταν κοινές παραστάσεις και κοινές εμπειρίες.
Η είδηση της απώλειας του με γέμισε θλίψη.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

 

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής - ΟΛΣΑ

Πέντε μέρες μετά το θάνατο του κατά κοινή ομολογία άξιου βουλευτή και επιστήμονα, βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανούσου Βολουδάκη σε ηλικία μόλις 57 ετών νικημένου από τον καρκίνο, σήμερα το πρωί έχασε τη μάχη την οποία έδωσε με τόση μεγάλη αξιοπρέπεια και θάρρος ο Δωδεκανήσιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σε ηλικία ακόμη μικρότερη, των 50 ετών!

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έφυγε αφήνοντας για όλους τους νησιώτες το μεταφορικό ισοδύναμο.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι΄αυτό όπως και για τα θέματα της Λέσβου, του Βορείου Αιγαίου και του Αιγαίου συνολικότερα σε συνθήκες μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, το καλοκαίρι του 2016 όταν και πρωτογνωριστήκαμε στην τριήμερη παρουσίαση – καμπάνια της Λέσβου στην Πλατεία Συντάγματος.

Από τότε η ΟΛΣΑ διατήρησε επαφή και λόγω χαρτοφυλακίου του (ζητήματα ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής) αλλά και διότι ήταν ένας απλός, καταδεκτικός και φιλικός άνθρωπος που μπορούσε να σου εξηγήσει και αναλύσει διάφορα ζητήματα, κοινά στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου (Νότιο και Βόρειο).

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 και 2019. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στις 29 Αυγούστου 2018 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέση που διατήρησε έως τις 9 Ιουλίου 2019. Στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη βουλευτής.

Καλό του ταξίδι....

 

Δήλωση Βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού

Αποχαιρετούμε με ανείπωτη οδύνη τον φίλο και σύντροφο Νεκτάριο Σαντορινιό. Ο Νεκτάριος πάλεψε με θάρρος και πείσμα  με τον καρκίνο, ενώ ήταν παρών μέχρι τέλους στη μάχη για την πολιτική αλλαγή. 

Ηταν ο Βουλευτής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας που αφοσιώθηκε στη βελτίωση της ζωής των νησιωτών, που εργάστηκε για τις μονάδες αφαλάτωσης στα Δωδεκάνησα, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, που μας άφησε τη μεγάλη παρακαταθήκη του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Πριν από αυτόν η νησιωτικότητα ήταν μια συνταγματική αρχή και μια καλή ιδέα. Μετά από αυτόν έγινε εφαρμοσμένη πολιτική, έγινε αναγνωρισμένη αρχή που διαπνέει και υπαγορεύει πολιτικές που καλυτερεύουν τη ζωή στα νησιά και αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κι έτσι θα τιμήσουμε τη μνήμη του: Θα προστατεύσουμε και θα επεκτείνουμε τις πολιτικές του Μεταφορικού Ισοδύναμου, θα εργαστούμε για ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική σε κάθε πτυχή της οικονομίας και της κοινωνίας των νησιών μας. 

 Ένας πολύτιμος σύντροφος και φίλος, ένας έντιμος και καλός άνθρωπος, δεν είναι πια κοντά μας. Θα τον θυμόμαστε με πολλή αγάπη. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

 

 

Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εκ μέρους της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Ανθρώπου, του φίλου, του βουλευτή Ν. Δωδεκανήσου και π. Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.

Ο  Νεκτάριος Σαντορινιός, πάντα παρών σε ό,τι τον χρειάζονταν τα νησιά και οι νησιώτες υπηρέτησε τον τόπο ακούραστα, με πείσμα, όραμα και ήθος και συνέβαλε σημαντικά, με το έργο του ιδίως στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής. Η συμβολή του στον χώρο της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής σημαδεύτηκε από εμβληματικές πρωτοβουλίες, εκτός των άλλων, με το μεταφορικό ισοδύναμο και την υδατική επάρκεια των νησιών.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

 

Μοιράσου το άρθρο!