Skip to main content
|

Παρέμβαση της Αγλαΐας Κυρίτση για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Αγλαΐα Κυρίτση

Παρέμβαση Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή, για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015:

 
Η όλη πρόταση αφορά κυρίως τη Λέσβο, στην οποία προτείνεται η κατάργηση ή υποβάθμιση 7 Αστυνομικών Υπηρεσιών.
 
Με μια απλή ανάγνωση των στοιχείων που παρατίθενται στο έγγραφο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε αμέσως, αν κάνει μια απλή άθροιση των αριθμών που παρατίθενται στους πίνακες, ότι η προτεινόμενη αναδιάρθρωση επικαλείται εντελώς προσχηματικά την ορθολογικοποίηση, όπως προσχηματικά επικαλείται και την δήθεν αξιοποίηση των αστυνομικών στο δρόμο.
 
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις 7 Αστυνομικές Υπηρεσίες της Λέσβου που προτείνεται να καταργηθούν ή υποβαθμιστούν, ενώ σήμερα οι οργανικές θέσεις αστυφυλάκων είναι 90, υπηρετούν μόλις 55. Δηλαδή, είναι καλυμμένο μόνο το 60% των οργανικών θέσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Επίσης, είναι μάλλον προφανές, ότι το σχέδιο δεν ακολουθεί την υπηρέτηση των πραγματικών αναγκών με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Για παράδειγμα, προτείνεται να καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου και να καλύπτεται όλη η περιοχή Γέρας, Πλωμαρίου και Αγιάσου από το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας. Αν στοιχειωδώς κάποιος έχει εικόνα αποστάσεων και συνολικής έκτασης της συγκεκριμένης περιοχής, δεν προκύπτει σε καμιά περίπτωση ορθολογικοποίηση ή πιο λειτουργικές υπηρεσίες. Το αντίθετο μάλλον…
 
Η συγκεκριμένη πρόταση, δυστυχώς υπακούει στη διαχείριση της φτώχειας και της μιζέριας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια συνολικά στο δημόσιο. Όπως στην Παιδεία, την Υγεία κ.λπ., έτσι και στην Αστυνομία γίνεται μια ανακύκλωση των ελλειμμάτων σε προσωπικό και μέσα που βαφτίζεται αναδιάρθρωση. Γι’ αυτό μιλάμε…
 
Επίσης, λέγεται ότι θα γίνει οικονομία από τα ενοίκια. Απλά να αναφέρω ότι για το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου, που προτείνεται να καταργηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας καταβάλλεται ενοίκιο που δεν φτάνει τα 100 ευρώ το μήνα. Για σκεφτείτε βενζίνες και λοιπά έξοδα για να καλυφθεί όλη η περιοχή από τη Γέρα, μήπως θα είναι τελικά υψηλότερο τα κόστος;
 
Αντίστοιχα να πούμε ότι στο έγγραφο αναφέρεται ότι στον Αστυνομικό Σταθμό Μανταμάδου υπηρετούν 4 αστυφύλακες, ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια ο συγκεκριμένος Αστυνομικός σταθμός είναι κλειστός, με τους αστυφύλακες να έχουν μεταφερθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Και μιλάμε για το Μανταμάδο που το αυτονόητο μιας ορθολογικοποίησης, με δεδομένες τις προσφυγικές ροές, θα ήταν να ενισχυθεί αντί να κλείσει.
 
Επίσης, θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πρόσχημα και το ότι θα βγουν στο δρόμο επιπλέον περίπου 40 αστυνομικοί. Με τέτοια κενά και ελλείψεις το αποτέλεσμα θα είναι δεδομένο. 
 
Ο Καλλικράτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έφτιαξε έναν κατά γενική ομολογία εκτρωματικό δήμο, αυτόν της Λέσβου, μη λειτουργικό και όλο και λιγότερο αποτελεσματικό. Αντίστοιχα, τα ίδια αποτελέσματα θα έχει το προτεινόμενο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Λέσβου, αφού απλά ανακυκλώνει, όπως είπα, το έλλειμμα σε προσωπικό, χωρίς να έχει καμιά σχέση με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του νησιού και θα αφήσει χωρίς αστυνόμευση μεγάλες περιοχές. Και να θυμίσω ότι αστυνόμευση δεν είναι μόνο η καταστολή ή η αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
 
Ως περιφέρεια επιβάλλεται να ζητήσουμε την απόσυρση της πρότασης. Επιβάλλεται να ζητήσουμε να καλυφθούν τα κενά και να γίνει πραγματικός εξορθολογισμός με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση τις επιταγές των μνημονίων που επιβάλλουν συνεχή συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών.
 
Και να κλείσω κάνοντας μια επισήμανση που δείχνει ακριβώς πόσο προσχηματικά είναι όσα επικαλούνται. Σήμερα που μιλάμε, στο hot spot της Μόριας ενώ με βάση τις τεράστιες προσφυγικές ροές για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων θα έπρεπε να υπηρετούν 360 άτομα, υπηρετούν 170. Και μιλάμε για ένα θέμα που βρίσκεται τάχα στην καρδιά του πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με σοβαρές δήθεν αποφάσεις και δεσμεύσεις.
Αν λοιπόν στη Μόρια δεν είναι καλυμμένο ούτε το 50% των θέσεων, γίνεται κατανοητό για πια ορθλογικοποίηση μπορεί να μιλήσει
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις