Πολιτική

29/05/2020 - 15:10

Παρέμβαση Θ. Βαλσαμίδη για τα έργα που χάνονται... μεταφέρονται...μειώνεται ο προϋπολογισμός τους...

H χθεσινή συνεδρίαση για την τροποποίηση του τεχνικού πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2020 και η απόφαση της Περιφέρειας για αλλαγές σε πολλά έργα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις κυρίως από την παράταξη της Χ. Καλογήρου. Σήμερα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης "Εμείς για το Αιγαίου" και (πρώην Αντιπεριφερειάρχης στην θητεία της Καλογήρου υπεύθυνος για τα έργα) με παρέμβαση του αναλύει το "κόβε-ράβε" που έχει συμβεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Αναλυτικά:

Η παρακολούθηση της πορείας των έργων που προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να δρομολογήσω τα προηγούμενα χρόνια από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι η ελάχιστη δική μου ηθική υποχρέωση απέναντι στους συμπατριώτες μου και στον τόπο μου.

Λυπάμαι όταν βλέπω να απεντάσσονται ή να περικόπτονται πιστώσεις από σημαντικά αναπτυξιακά έργα, που αποτελούν αιτήματα δεκαετιών. Και φυσικά θα είμαι αντίθετος, όπως ήμουν και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κάθε έργο έχει την δική του αναπτυξιακή αξία για κάθε περιοχή και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Περιφερειακή Αρχή.
Διαφώνησα στην μείωση του Προϋπολογισμού από 3 σημαντικά οδικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου, και πιο συγκεκριμένα από τα έργα:
- Βελτίωση της Επαρχιακής Οδού Αμπελικό - Σταυρός (μείωση 1,2 εκ. ευρώ)
- Βελτίωση της Επαρχιακής Οδού Παπάδος - Πλωμάρι (μείωση 1 εκ. ευρώ)
- Αποκατάσταση της Επαρχιακής Οδού Μεγαλοχώρι - Αγιάσος (μείωση 1 εκ. ευρώ)


Διαφώνησα κάθετα με την απένταξη έργων που είχα προγραμματίσει να υλοποιηθούν στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπως η κατασκευή της οδού σύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Καλλονής - Παρακοίλων με τον Οικισμό της Ανεμώτιας Π/Υ 2 εκ. ευρώ, η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλλονής Π/Υ 2,1 εκ. ευρώ, η μελέτη της οδού Γαβαθάς - Αρχαία Άντισσα Π/Υ 300 χιλ. ευρώ κλπ, καθώς και η μείωση κατά 550 χιλ. ευρώ του έργου για την κατασκευή γηπέδου στην Άγρα.

Μακάρι τα έργα που μεταφέρθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για υλοποίηση, να προχωρήσουν και να μην χαθούν.

Μακάρι να αξιοποιηθούν τα περισσότερα από 40 εκ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που παρέλαβε ως Ταμειακό Υπόλοιπο η Περιφερειακή Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς και οι πιστώσεις που είχαν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Με μεγάλη έκπληξη άκουσα από τον Περιφερειάρχη ότι εξυπηρετούν ψηφοθηρικούς σκοπούς τα έργα για την αναβάθμιση και την δημιουργία νέων υποδομών για τον αθλητισμό που δρομολογήθηκαν εξυπηρετούν ψηφοθηρικούς σκοπούς .. καθώς επίσης και τα έργα που δρομολογήθηκαν και ξεκίνησαν να υλοποιούνται για την διάσωση & ανάδειξη μνημείων της Ορθοδοξίας και ναών που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του 2017 ..

Η επίσκεψη στην Λεσβιακή ύπαιθρο, μπορεί να διαφωτίσει την Περιφερειακή Αρχή για την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα των έργων αυτών.

Προφανώς και η κάθε νέα Αρχή μπορεί και πρέπει να θέτει τις δικές της προτεραιότητες, αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ενός 4ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος όπως προβλέπει το Άρθρο 176 του Κλεισθένη.

Τέλος, δεν βοηθά τον τόπο ο μηδενικός της προσπάθειας που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία αποτελεί την βάση για ότι υλοποιείται σήμερα και θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Μόνο η συνεργασία όλων μπορεί να φέρει αποτέλεσμα για τα νησιά μας !!!

Με εκτίμηση

Θ. Βαλσαμίδης

Μοιράσου το άρθρο!