Παραλία Ερεσού: Real Estate ή αξιοποίηση τοπικών πόρων; Τι ανάπτυξη θέλουμε;
«Πρωτοβουλίας Υπεράσπισης της παραλίας-αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού» είχε συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα.
Συμβολικό, γιατί θέλαμε να δηλώσουμε δημόσια, για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε αντίθετοι στη προσπάθεια μετατροπής της παραλίας Ερεσού σε οικόπεδο.
Ουσιαστικό, για να δείξουμε ότι ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε μια άλλη πρόταση για την ανάπτυξη της Ερεσού, της Λέσβου και συνολικά των νησιών μας. Διαφορετική από αυτή που μας έφερε στη δημοσιονομική χρεωκοπία της χώρας και στην αναπτυξιακή καχεξία του Β.Αιγαίου. Μια πρόταση που βασίζεται στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων, φυσικών, πολιτιστικών και παραγωγικών με στόχο τη παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών ποιοτικών και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μια πρόταση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι του πλουτισμού των λίγων που βασίζεται στην κατανάλωση των πόρων, στη φούσκα του real estate και στη πολιτική των εργολαβιών και του τσιμέντου.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δόμηση στη παραλία της Ερεσού, όπως είμασταν πριν λίγους μήνες κάθετα αντίθετοι στην απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου να προχωρήσει στη κατασκευή θεματικού πάρκου πάνω στην εμβληματική αυτή παραλία. Ελπίζουμε ότι το ΣτΕ θα διορθώσει το «λάθος» της χάραξης του αιγιαλού που άνοιξε το δρόμο στην «αξιοποίηση» της παραλίας, χτίζοντας πάνω στην άμμο, κυριολεκτικά μέσα στο κύμα. Αν όχι, θα πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα υπάρχοντα νομικά εργαλεία για να σταματήσει αυτό το «αναπτυξιακό» έγκλημα.
Είναι έγκλημα γιατί παραπέμπει στην «ανάπτυξη» άλλων δεκαετιών που όλοι ξέρουμε ότι έχει κάνει τον κύκλο της αφού καταστρέφει τους φυσικούς πόρους και λειτουργεί αντίθετα με όλους τους κανόνες περί βιώσιμου τουρισμού. Σήμερα που οι προσπάθειες γίνονται να απομακρυνθούμε από τον άκρως εποχικό τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας και τα προβλήματα που συσσωρεύει, αποτελεί έγκλημα η υλοποίηση αυτής της κατασκευής. Το συγκεκριμένο δε είναι διπλό έγκλημα γιατί καταστρέφει τη καρδιά του brand name της περιοχής και του νησιού ολόκληρου.
Σήμερα που το δίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον» έχει καταρριφθεί, οφείλουμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της περιοχής σε περισσότερο βιώσιμα μονοπάτια, αντάξια του Γεωπάρκου της Λέσβου, αξιοποιώντας τα εμβληματικά στοιχεία του όπως:
- τη Σαπφώ και τη λυρική πίεση, δημιουργώντας μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες όλο το χρόνο μέσα από ένα δίκτυο πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων
- τον Θεόφραστο και τους μοναδικούς βιότοπους που αξίζει να μελετηθούν προσκαλώντας την επιστημονική κοινότητα και τους ειδικούς,
- τους δρόμους της λάβας και τα μοναδικά τοπία που έχει δημιουργήσει προσκαλώντας αυτούς που θέλουν να τα περπατήσουν,
- τη παραγωγική της παράδοση που σήμερα ανταποκρίνεται στα κριτήρια για ασφαλή τρόφιμα στο Μεσότοπο, στα Παράκοιλα, στην Ανεμώτια και σε όλα τα σημεία του νησιού, καλώντας σε έναν περίπατο γευσιγνωσίας.
Η πρόκληση που μπαίνει σήμερα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ως κρίσιμο στοιχείο στο νέο ΕΣΠΑ, είναι να προχωρήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο κινητοποιώντας τη κοινωνία και ειδικά τους νέους που καλούνται να ζήσουν και να δημιουργήσουν πάνω στο νησί. Σήμερα οφείλουμε όλοι μαζί, από όποια θέση ευθύνης έχουμε, αφουγκραζόμενοι όσους σήμερα αγωνίζονται για να σώσουν τη παραλία της Ερεσού, να συμβάλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση και να τους παράσχουμε τις γνώσεις μας και τις προτάσεις μας.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι και θα είναι συνοδοιπόρος σ’αυτή τη διαδρομή.